5 κοινοί μύθοι που σχετίζονται με τις πέτρες στα νεφρά

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει ή υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά. Η πάθηση επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Τι ισχύει και τι δεν ισχύει τελικά σχετικά με τις πέτρες στα νεφρά;

Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για μικροσκοπικές, σκληρές εναποθέσεις από μεταλλικά στοιχεία και άλατα που σχηματίζονται στα νεφρά ή στο ουροποιητικό σύστημα και προκαλούν αφόρητο πόνο στην πλάτη, στο πλάι της κοιλιακής περιοχής ή στη βουβωνική χώρα. Ο πόνος συχνά συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και πόνο κατά την ούρηση.

Εάν έχετε μια τέτοια διάγνωση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η πάθηση είναι θεραπεύσιμη. Μπορεί να είναι οδυνηρή κατά τη φάση της θεραπείας, αλλά μόλις τελειώσει, θα απαλλαγείτε από την ενόχληση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μύθοι που σχετίζονται με τις πέτρες στα νεφρά. Ο Δρ Shakir Tabrez, ανώτερος σύμβουλος στη διάσωση του Fortis Hospital, Richmond Road Bangalore καταρρίπτει ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς.

Μύθος 1

Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να αποφευχθούν με τον περιορισμό της πρόσληψης ασβεστίου, όπως με την αποφυγή του γάλακτος από τη διατροφή.

Γεγονός: Η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου, όταν διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα, λειτουργεί ως προληπτικό μέτρο κατά της ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά. Ως εκ τούτου, συνιστάται η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με μέτρο.

Ο περιορισμός του ασβεστίου προκαλεί απομεταλλοποίηση των οστών και αυξάνει την απορρόφηση οξαλικών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό λίθων.

Μύθος 2

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα σταθερό σύμπτωμα των λίθων στα νεφρά.

Γεγονός: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι πέτρες στα νεφρά είναι ανώδυνες, εκτός εάν εμποδίζουν τη διέλευση των ούρων φράζοντας τον ουρητήρα και προκαλώντας διόγκωση των νεφρών. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει πόνος, ο οποίος προκαλείται ως αποτέλεσμα της οπισθοστερνικής πίεσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι βιώνουν έντονο πόνο εκείνη τη στιγμή, μαζί με ναυτία ή εμετό. Περιστασιακά το αίμα στα ούρα και το κάψιμο στα ούρα είναι επίσης συμπτώματα.

Μύθος 3

Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να ξεπλυθούν με κριθαρόνερο και χυμό κράνμπερι.

Γεγονός: Ο χυμός κράνμπερι δεν βοηθάει στις πέτρες και συνιστάται συχνότερα σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων, ως βοήθημα για την πρόληψη της μόλυνσης. Επιπλέον, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του νερού από κριθάρι για την πρόληψη ή την απομάκρυνση των λίθων.

Μύθος 4

Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά, αν όχι όλες, μπορούν να αφαιρεθούν με φαρμακευτική αγωγή.

Γεγονός: Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, όταν οι πέτρες αποτελούνται από κυστίνη ή ουρικό οξύ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για τη διάλυση ή την πρόληψη των λίθων. Η πλειονότητα των λίθων αποτελείται από οξαλικό ή φωσφορικό ασβέστιο, πράγμα που σημαίνει ότι τα φάρμακα δεν μπορούν να τις διαλύσουν. Εάν είναι μικρές, μπορούν να ξεπλυθούν, αλλά εάν είναι μεγάλες, είναι απαραίτητη η αφαίρεση με χειρουργική επέμβαση.

Μύθος 5

Οι ασθενείς που έχουν πέτρες στα νεφρά πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ντομάτας.

Γεγονός: Οι ντομάτες πρέπει να αποφεύγονται εάν τα επίπεδα καλίου στο αίμα είναι υψηλά. Διαφορετικά, οι ντομάτες και άλλα λαχανικά με σπόρους μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο.

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να είναι κάτι οδυνηρό, τις περισσότερες φορές όμως, αποβάλλονται από τον οργανισμό χωρίς ιατρική παρέμβαση. Εάν υπάρχουν συμπτώματα, όπως πόνος στην πλάτη ή στην κοιλιακή χώρα, ναυτία, πυρετός και ρίγη, αίμα στα ούρα και δυσκολία στην ούρηση, επισκεφθείτε κάποιον γιατρό.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.