Πέντε είδη καρχαριών θα προστατεύονται από εμπόριο πτερυγίων

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Πέντε είδη καρχαριών θα προστατεύονται από εμπόριο πτερυγίωνΕκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται κάθε χρόνο για διάφορους λόγους. Τα πτερύγιά τους πωλούνται πολύ ακριβά και θεωρούνται έξοχο έδεσμα. Μάλιστα από τους συχνότερους λόγους εξαγωγών είναι ένα είδος ασιατικής σούπας. Πλέον οι καρχαρίες θα έχουν εντονότερη προστασία, καθώς 178 κράτη, ψήφισαν να παταχθεί το εμπόριο τους, στη μεγαλύτερη σύνοδο κορυφής άγριας φύσης του κόσμου.

Η εξαγωγή πτερυγίων, θα γίνεται πλέον με αυστηρά και ελεγχόμενα κριτήρια. Παρόμοιες προσπάθειες, για προστασία των συγκεκριμένων θαλάσσιων ειδών, δεν είχαν επιτύχει στο παρελθόν, λόγω εναντίωσης χωρών όπως η Ιαπωνία και η Κίνα. Ωστόσο αυτή τη φορά, η αντίθεση ήταν έντονη και χώρες όπως η Βραζιλία, οι ΗΠΑ αλλά και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κέρδισαν τη μάχη για τους καρχαρίες.

Πέντε είδη καρχαριών θα προστατεύονται από εμπόριο πτερυγίωνΟι καρχαρίες έχουν υποστεί ιδιαίτερο πόλεμο. Στατιστικά, ένα εκατομμύριο λευκών καρχαριών θανατώνεται κάθε χρόνο. Επίσης, υπήρξε 93% μείωση στον πληθυσμό τους από το 1995 έως το 2010 στον Ειρηνικό ωκεανό. Από την άλλη τα πτερύγια των σφυροκέφαλων είναι και ένα από τα πιο ακριβά είδη, με συνέπεια να θανατώνονται δύο εκατομμύρια σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με επιστήμονες, υπολογίζεται πως περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες όλων των ειδών θανατώνονται κάθε χρόνο, ένα ποσοστό που αγγίζει το 6-8% του πληθυσμού τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως 10 εκατομμύρια κιλά πτερυγίων των καρχαριών μεταφέρονται στο λιμάνι του Χονγκ Κόνγκ κάθε χρόνο. Κύριες πηγές εξαγωγών είναι η Ισπανία και Ινδονησία και τη δεκάδα συμπληρώνουν Αργεντινή, Νιγηρία, Ιράν και

Τα έθνη στο συνέδριο, αποφάσισαν να απαγορεύσουν ανώνυμα κάθε διεθνή συναλλαγή πτερυγίων. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική και τολμηρή κίνηση από τα συγκεκριμένα κράτη, καθώς οι καρχαρίες, αξίζουν πολύ περισσότερο ζωντανοί παρά νεκροί για τις τοπικές κοινότητες.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr