Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να πετάς από το σπίτι

Συντάκτης: Flowmagazine

Στο άρθρο αυτό θα δούμε πέντε απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε το σπίτι μας φιλικότερο προς το περιβάλλον.

Ακούγοντας όλο και πιο συχνά για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ίσως είναι ώρα να αναλογιστούμε τον τεράστιο αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον τα οικιακά μας απόβλητα, αλλά και να σκεφτούμε τις πιο απλές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να κάνουμε το σπίτι μας περισσότερο βιώσιμο. Μία από αυτές, είναι το να επαναχρησιμοποιούμε -όταν είναι εφικτό- διάφορα πράγματα που έχουμε στους χώρους του σπιτιού.

Οι άνθρωποι, γενικά, έχουμε μια τάση να στέλνουμε στα σκουπίδια κάθε αντικείμενο που στο μυαλό μας έχει περάσει την «ημερομηνία λήξης». Παλιά ρούχα και σεντόνια, κουτιά, μπουκάλια πηγαίνουν κατευθείαν στον κάδο, ενώ η «ζωή» τους μπορεί και πρέπει να παρατείνεται. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί γρήγοροι και εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε το αποτύπωμά μας στον πλανήτη.

Αν και δεν χρειάζεται να επαναχρησιμοποιούμε οτιδήποτε περνάει από τον χώρο μας, η υιοθέτηση μερικών απλών συνηθειών, θα κάνει τη διαφορά. Αυτά είναι πέντε πράγματα που δεν πρέπει να πετάμε από το σπίτι, γιατί πολύ απλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά!

  • Παλιά σεντόνια

Εάν αγοράζεις φανατικά νέα σετ σεντονιών και κάθε φορά που οργανώνεις την ντουλάπα σου έχεις τη συνήθεια να πετάς όσα έχουν παλιώσει, σου έχουμε μια καλύτερη ιδέα. Ανάλογα με το ύφασμα των κλινοσκεπασμάτων, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για διάφορες χρήσεις. Εάν έχεις ένα σετ του οποίου το ύφασμα έχει φθαρεί, μπορείς να το κόψεις σε μικρά κομμάτια και να δημιουργήσεις στη στιγμή μικρά πανιά καθαρισμού για κάθε σημείο του σπιτιού.

Αντί να σπαταλάς χαρτί, πλέον θα έχεις μια καλύτερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον λύση. Εάν, πάλι, το ύφασμα είναι ακόμα σε καλή κατάσταση κι απλώς δεν σου αρέσει πλέον σαν σχέδιο, μπορείς να το κόψεις σε μεγάλα κομμάτια και να το χρησιμοποιήσεις για να τυλίξεις δώρα.

  • Οδοντόβουρτσες

Μια ταπεινή οδοντόβουρτσα μπορεί να είναι το πιο ισχυρό «εργαλείο» καθαρισμού για κάθε σημείο του σπιτιού. Όταν θέλεις να αλλάξεις την παλιά σου οδοντόβουρτσα, μην τη στέλνεις κατευθείαν στον κάδο των σκουπιδιών. Όλο και κάποια γωνία θα θέλεις να καθαρίσεις με αυτή στο μπάνιο!

  • Δοχεία τροφίμων/τάπερ

Η χρήση των δοχείων τροφίμων είναι μια εξαιρετική ιδέα για να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων και ταυτόχρονα να περιορίσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιείς μόνο για την αποθήκευση τροφίμων.

Για παράδειγμα, ένα γυάλινο μπουκάλι μπορεί να γίνει εξαιρετική θήκη για κεριά, δίνοντας μια vintage αισθητική. Από την άλλη, τα παλιά πλαστικά δοχεία τροφίμων μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να οργανώσεις τα ντουλάπια ή τα συρτάρια στην κουζίνα, χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ!

  • Πλαστικά μπουκάλια

Σε περίπτωση που αγοράζεις πλαστικά μπουκάλια, καλό είναι να σκέφτεσαι τρόπους για να παρατείνεις τη χρήση τους. Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να τα χρησιμοποιείς ως αυτοσχέδια ποτιστήρια. Για να το κάνεις αυτό, απλώς θα κόψεις τη βάση του μπουκαλιού, θα ανοίξεις μερικές τρύπες στο καπάκι και θα τοποθετήσεις το μπουκάλι μέσα στη γλάστρα με το αγαπημένο σου φυτό.

  • Κουτιά δώρων/πακέτων

Κάθε φορά που παραλαμβάνεις ένα πακέτο, μπορείς να το αποθηκεύεις, ώστε να το χρησιμοποιείς για μια μελλοντική ιδιαίτερη περίσταση, όπως τα γενέθλια ενός φίλου. Πώς θα το κάνεις αυτό; Γεμίζοντας το κουτί με λουλούδια, τυλίγοντάς το με ένα ωραίο ύφασμα από όμορφο ανακυκλώσιμο περιτύλιγμα δώρου και δημιουργώντας έναν ωραίο φιόγκο.

ΠΗΓΗ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…