Πεκίνο: Αδέσποτες γάτες “περιπολούν” την Απαγορευμένη Πόλη

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πεκίνο: Αδέσποτες γάτες «περιπολούν» την Απαγορευμένη ΠόληΠερίπου 200 γάτες κυκλοφορούν ελεύθερες στην «Απαγορευμένη Πόλη» της Κίνας… ως οι φύλακες του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς! Μπορεί οι αδέσποτες γάτες του Πεκίνου να δημιουργούν πονοκέφαλο στους κατοίκους, εξαιτίας των δυσάρεστων οσμών και των «ουρλιαχτών» τους, αλλά αυτές που «φρουρούν» τα Αυτοκρατορικά παλάτια δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Άλλωστε, κυριαρχούν εκεί τα τελευταία 600 χρόνια…

Αποστολή τους είναι να κλείνουν την είσοδο στα ποντίκια και τους ενοχλητικούς επισκέπτες που είναι πιθανό να προκαλέσουν ζημιά στα μνημεία και τα πολιτιστικά κειμήλια. Βέβαια, οι γάτες αποτελούν αναπόσπαστο «κομμάτι» της «Απαγορευμένης Πόλης», καθώς από τα παλιά χρόνια δέχονταν τη φροντίδα του αυτοκράτορα και συνήθιζαν να κρατούν παρέα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και τις παλλακίδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους επιμελητές του χώρου, μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν στειρωθεί πάνω από 180 γάτες που έχουν βρει φιλοξενία στην «Απαγορευμένη Πόλη»… «Μερικές από αυτές είναι απόγονοι των κατοικίδιων της βασιλικής οικογένειας. Όχι μόνο αποτρέπουν την είσοδο των αρουραίων στο μουσείο, αλλά παράλληλα δεν έχουν καταστρέψει ούτε ένα κειμήλιο με τα νύχια τους», εξηγεί ο Ma Guoqing, διευθυντής του τμήματος υγιεινής στο γνωστό και ως “Palace Museum”.

Πάντως, όπως αναφέρει η οργάνωση “Capital Animal Welfare Association” που ασχολείται με τη φροντίδα των ζώων, το 2010 οι αδέσποτες γάτες του Πεκίνου είχαν φτάσει τις 200.000, με την κάθε θηλυκή γάτα να προχωρά σε τρεις ή τέσσερις γέννες το χρόνο! Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το να γεννήσει μέχρι και 100 γατάκια κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.