To 2012 o Michale Sandel έγραψε: «Τα οικονομικά έγιναν η κυρίαρχη επιστήμη…»! Μάλιστα, μια πρόταση με την όποια, σε πρώτη …
Πειραματόζωα, υπάρχουν ακόμα;
Ενώ είναι κάτι το οποίο ελπίζουμε ότι έχει μείνει στο παρελθόν, δυστυχώς ακόμα υπάρχουν πειραματόζωα. Στην Ευρώπη έχει απαγορευτεί η δοκιμή τελικών καλλυντικών προϊόντων σε ζώα από το 2004 και το 2009 απαγορεύτηκε η δοκιμή των υλικών που συνθέτουν ένα καλλυντικό. Η δοκιμή όμως προϊόντων καπνού (τσιγάρα, καπνός κ.ά.) παραμένει, βασανίζοντας όχι μόνο τον αγαπημένο φίλο του ανθρώπου, αλλά και μαϊμούδες. Συνεπώς, θα ήταν αναληθές να πούμε ότι δεν διενεργούνται πειράματα σε ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι σημαντικό, προτού συνεχίσουμε σε βαθύτερη ανάλυση των Ευρωπαϊκών εταιρειών οι οποίες χρησιμοποιούν πειραματόζωα, να παρουσιάσουμε τα cruelty – free logo που υπάρχουν και το τι πρεσβεύουν. Η αγορά, έχοντας αντιληφθεί τη στροφή που έχουν κάνει οι καταναλωτές σε cruelty – free προϊόντα, έχουν δημιουργήσει δικά τους label τα οποία όμως δεν βασίζονται σε κάποιο πραγματικό έλεγχο, παρά μόνο την παραπλάνηση των καταναλωτών.
Οι ενδείξεις που ακολουθούν αξίζουν την εμπιστοσύνη εν μέρει, καθώς δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι η μητέρα – εταιρεία πειραματίζεται σε ζώα, παρά μόνο επιβεβαιώνουν ότι η εταιρεία που το φέρει δεν διενεργεί πειράματα σε κανένα στάδιο της παραγωγής της και δεν εξάγει προϊόντα στην Κίνα. Ο λόγος λοιπόν που ευρωπαϊκές εταιρείες χάνουν την ιδιότητά τους ως Cruelty Free είναι επειδή εξάγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα, με αποτέλεσμα αυτά να εμπίπτουν στον κινέζικο νόμο που απαιτεί όλα τα προϊόντα να έχουν ελεγχθεί πρώτα σε ζώα πρώτου εισαχθούν στην κινεζική αγορά.
Ποιά είναι λοιπόν αυτά τα logo;
Peta Cruelty Free Bunny
CCIC Cruelt Free Leaping Bunny
Cruelty Free International Leaping Bunny
Non Tested on Animals
Επειδή όμως υπάρχουν μικρές εταιρείες που θα τους έβγαζε από τον οικονομικό τους προϋπολογισμό να φέρουν ένα από αυτά τα logo, έχουν δεχθεί τους ελέγχους και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν πειραματιζονται σε ζώα, πατώντας το σύνδεσμο της Peta,
Αφού ανοίξει η ιστοσελίδα, γράφοντας στην μπάρα αναζήτησης το όνομα της εταιρείας που μας ενδιαφέρει, εμφανίζονται οι πληροφορίες που αναζητούμε κάτω από το όνομα της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο δεν παρουσιάζονται μόνο πληροφορίες για το αν γίνονται πειράματα σε ζώα προκειμένου να παραχθεί το προϊόν, αλλά και για το αν τα υλικά είναι vegan, δηλαδή οι πρώτες ύλες είναι φυσικές και δεν παράγονται από ζώα ή τα παράγωγά τους.