Καρυδόπιτα
Ένα κλασικό γλυκό, για όλες τις ώρες που ξυπνάει θύμισες της παράδοσης μας. Η απλότητα της γλυκύτητας σε όλο της το μεγαλείο! Μπορείτε να τη συνδυάσετε με παγωτό βανίλια ή σοκολάτα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ
3 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
3 κουταλάκια μπέικιν – πάουντερ
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα κοπανισμένη
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα αλεσμένη
1 κουταλιά κανέλα
1 κουταλιά γαρίφαλα
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 αυγά
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλιά κονιάκ
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιών
3/4 του φλιτζανιού γάλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
χυμός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αναμειγνύετε σε μπολ το αλεύρι, την κοπανισμένη και την αλεσμένη καρυδόψιχα, την κανέλα και τα γαρίφαλα.
- Χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσει, προσθέτετε τα αυγά και χτυπάτε για 10' ακόμη.
- Προσθέτετε σιγά – σιγά το μίγμα του αλευριού, το μπέικιν – πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, το ξύσμα και το γάλα.
- Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μίγμα σε φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη.
- Ψήνετε την πίτα σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
- Ετοιμάζετε το σιρόπι και όταν η καρυδόπιτα έχει σχεδόν κρυώσει, την περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι.