Παχυσαρκία εναντίον της υγείας

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

Όπως αποκαλύπτουν εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες ανά τον κόσμο, η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις πιο βασικές αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας. Επίσης, νεότερα στοιχεία δείχνουν πως οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν προσδόκιμα χρόνια ζωής περίπου 10% λιγότερα συγκριτικά με ανθρώπους που σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής τους διατηρούν τον κανονικό και ανάλογο με την ηλικία τους σωματότυπο.

Ο Δυτικός κόσμος έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα για τις συνέπειες που ενέχει η παχυσαρκία και για τα διευρυμένα ποσοστά με τα οποία εμφανίζεται. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ, με βάση υγειονομικά στατιστικά, η συγκεκριμένη πάθηση είναι η αιτία, κατά μέσο όρο, 150.000 έως 250.000 θανάτων. Στην Ευρώπη ο αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν οδηγήσει κράτη να δρομολογούν αλλαγές πολιτικής, κρίνοντας ωφέλιμη την ελαχιστοποίηση του φαινομένου.

Η συσσώρευση λίπους κυρίως γύρω από τα σπλάχνα της κοιλιακής χώρας είναι συνήθως η αιτία για την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνων, της χοληδόχου κύστης, του ήπατος, του παχέος εντέρου, της μήτρας, του θυρεοειδούς, των νεφρών ή ακόμη και της λευχαιμίας. Άλλες νοσηρές καταστάσεις που εμφανίζονται με την παχυσαρκία, και επηρεάζουν εκτός από το σώμα και τον ψυχισμό του ανθρώπου, είναι η απορύθμιση του μεταβολισμού, η υπέρταση, η οστεοαρθρίτιδα ή ο σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ, κ.λπ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης τους, οι παχύσαρκες γυναίκες όπως έχει επίσης διαπιστωθεί επιστημονικά, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του μωρού τους. Σύμφωνα με τα υγειονομικά στατιστικά στοιχεία επιστημονικών ερευνών, περίπου 10% των θανάτων των βρεφών, οφείλεται στο ότι η μητέρα του ήταν παχύσαρκη. Η συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να γίνει αναστρέψιμη αν η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, φροντίσει τη ρύθμιση του βάρους της, πριν την εγκυμοσύνη και κυρίως κατά τη διάρκειά της.

Για να είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ο ενδεδειγμένος, η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση είναι η βάση. Σε βαριές όμως μορφές παχυσαρκίας η ιατρική παρακολούθηση μέχρι τη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη.

Στη χώρα μας η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας δραστηριοποιείται για την αντιμετώπιση του φαινομένου και ενημερώνει για το πώς μπορεί κάποιος να ελέγξει το βάρος του. Στις 13 & 14 Φεβρουαρίου 2015, στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα, διοργανώνει την 9η Επιστημονική Διημερίδα Παχυσαρκίας με θέμα “Επιπλοκές της Παχυσαρκίας“.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site: http://www.eiep.gr/

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.