Παύλος Ευμορφίδης: Ο ιδρυτής της COCO-MAT, που πλούτισε φτιάχνοντας στρώματα από… φύκια

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Ο Παύλος Ευμορφίδης  είναι μια πολυδιάστατη, πολυτάλαντη και δημιουργική προσωπικότητα. Έχει 3 πτυχία: στην Γυμναστική Ακαδημία, τα Οικονομικά και την Δημοσιογραφία, ενώ μιλάει άπταιστα 7 ξένες γλώσσες. Η επαγγελματική του πορεία «απογειώθηκε» με την τεραστία επιτυχία που έχει παγκοσμίως η εταιρεία του, η COCO-MAT.

Ο 60χρονος ιδρυτής της COCO-MAT, Παύλος Ευμορφίδης, δεν είναι ένας συνηθισμένος επιχειρηματίας. Όπως δηλώνει ο ίδιος, δεν έχει αυτοκίνητο, δεν έχει ρόλοι,  δεν έχει ούτε καν…  κινητό.

Παρότι λοιπόν έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια στη Σπάρτη, «πάλεψε» σκληρά στη ζωή του και τελικά κατάφερε να εξελίξει την COCO-MAT σε μία από τις καλύτερες εταιρείες κατασκευής στρωμάτων παγκοσμίως.

Σήμερα, η πολυεθνική εταιρεία του έχει 60 υποκαταστήματα σε 17 χώρες…

Οι πρώτες δεκαετίες της ζωής του

Γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1958 . Ο πατέρας του ήταν εργάτης επί 25 ολόκληρα χρόνια στη Γερμανία και τον έβλεπε πολύ σπάνια.

Στα 15 του μετακόμισαν στα Πατήσια με την μητέρα του. Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία στην Αθήνα,  από όπου αποφοίτησε το 1980. Όσο σπούδαζε, δούλευε παράλληλα σε ένα βενζινάδικο.

Η μετανάστευσή του στη Γερμάνια

Το 1980,  αφού είχε μαζέψει κάποια χρήματα, μετανάστευσε στη Γερμανία.

Στη Γερμανία  εργάστηκε ως γυμναστής σε σχολείο, αλλά σύντομα κατάλαβε ότι  δεν τον «γέμιζε» αυτή η δουλειά και ας ήταν λάτρης της σωματικής άσκησης.

Οι σπουδές του στα Οικονομικά και στη Δημοσιογραφία

Έτσι το 1981 εισήχθη στην ΑΣΟΕΕ, από την οποία αποφοίτησε το 1985.

Μετά την αποφοίτησή του από την ΑΣΟΕΕ, φοίτησε με υποτροφία του Γερμανικού Κράτους στη Σχολή Δημοσιογραφίας του  Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Παύλος Ευμορφίδης: Ο ιδρυτής της COCO-MAT, που πλούτισε φτιάχνοντας στρώματα από… φύκια

Η ζωή του στο εξωτερικό

Από το 1985 έως το 1989 λοιπόν, καθώς φοιτούσε στη σχολή δημοσιογραφίας,  περιπλανήθηκε σε πολλές χώρες :στην Αγγλία, την Γαλλία, την Ισπανία αλλά και την Ολλανδία.

Εργάστηκε ως καθηγητής αγγλικών παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα σε αυτές τις χώρες, ενώ αργότερα δούλεψε για λίγο καιρό ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Daily Telegraph. Την ίδια περίοδο, έγραψε και εξέδωσε το βιβλίο «At ease with English».

Ωστόσο, στο εξωτερικό έζησε και δύσκολες στιγμές. Αρκετές μέρες δεν είχε να φάει, ενώ κάποιες βραδιές κοιμόταν στο κλιμακοστάσιο ξενοδοχείων!

Πόσες γλώσσες μιλά

Ο Παύλος όσο ζούσε στο εξωτερικό,  έμαθε να μιλά συνολικά επτά ξένες γλώσσες:

 • Αγγλικά
 • Γερμανικά
 • Γαλλικά
 • Ολλανδικά
 • Ιταλικά
 • Ισπανικά
 • Πορτογαλικά

Μάλιστα δεν τις έμαθε σε φροντιστήρια. Τις έμαθε ζώντας στο εξωτερικό και μιλώντας με τους ανθρώπους.

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Το 1989 επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με την Ολλανδέζα γυναίκα του, την οποία είχε γνωρίσει στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα το ζεύγος έμεινε στα Πατήσια. Ο Παύλος τότε έπιασε δουλειά στη Σιβιτανίδειο Σχολή ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής…

Όταν εργαζόταν ως πωλητής στο Μοναστηράκι

Μιας και τα χρήματα που έβγαζε όμως δεν του έφθαναν για να καλύπτει τις ανάγκες του, παράλληλα εργάστηκε και στο Μοναστηράκι ως πωλητής σε ένα καταστήματα τουριστικών ειδών.

Η αποτυχημένη προσπάθεια εξαγωγής στρωμάτων στην Ολλανδία

Το 1989 ένας καταστηματάρχης που πουλούσε στρώματα στο Μοναστηράκι, πρότεινε στον Παύλο να συνεργαστούν. Πιο συγκεκριμένα, του ζήτησε να τον βοηθήσει με την εξαγωγή των στρωμάτων του στην Ευρώπη- μιας που ο Παύλος ήξερε να μιλά Ολλανδικά.

Ο Παύλος αποδέχτηκε την πρόταση και πήγε στην Ολλανδία για να πουλήσει ορισμένα. Τελικά όμως δεν πούλησε κανένα! Έτσι επέστρεψε στην Ελλάδα στενοχωρημένος και είπε στον καταστηματάρχη πως χρειαζόταν πλέον να βρουν άλλα υλικά κατασκευής των στρωμάτων τους!

Πώς του ήρθε η ιδέα να φτιάξει στρώματα από φύκια…

«Ένα βραδύ κοιμήθηκα με την γυναίκα μου στην παραλία της Χαρακιάς, στη Λακωνία. Κοιμηθήκαμε λοιπόν πάνω σε ένα  στρώμα από… φύκια και την επόμενη ημέρα διαπίστωσα ότι είχα κάνει τον καλύτερο ύπνο της ζωής μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της COCO-MAT.

Η ίδρυση και η εξέλιξη της COCOMAT

Τότε του ήρθε η ιδέα να ιδρύσει μια εταιρεία που να φτιάχνει στρώματα από φύκια και άλλα φυσικά υλικά. Κάπως έτσι λοιπόν, ίδρυσε την COCO-MAT το 1989…

Παύλος Ευμορφίδης: Ο ιδρυτής της COCO-MAT, που πλούτισε φτιάχνοντας στρώματα από… φύκια

Η εταιρεία του άρχισε να αναπτύσσεται και σύντομα ίδρυσε μια παραγωγική μονάδα στην Ξάνθη, στην οποία κατασκευάζονται πλέον όλα τα προϊόντα με την επωνυμία της.

Μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, η COCO-MAT έχει εξελιχθεί σε leader της ελληνικής αγοράς, πραγματοποιώντας εξαγωγές σε πολλές χώρες, ενώ καταστήματά της ανοίγουν, το ένα μετά το άλλο, στην Ευρώπη, στην Κίνα, αλλά και στην Αμερική.

Οι καινοτομίες της COCOMAT

 Tα συστατικά των προϊόντων της είναι τα εξής:

 • κοκοφοίνικας
 • καουτσούκ
 • μαλλί
 • βαμβάκι
 • αλογότριχα
 • μετάξι
 • πούπουλο χήνας
 • φύκια

Παύλος Ευμορφίδης: Ο ιδρυτής της COCO-MAT, που πλούτισε φτιάχνοντας στρώματα από… φύκια

Μοναδική επίσης καινοτομία της COCO-MAT είναι ότι τα στρώματα διαθέτουν φερμουάρ και έτσι ο αγοραστής μπορεί να βλέπει τι ακριβώς αγοράζει και να εκτιμά αυτό που πληρώνει!

Η προσωπική του ζωή

Ο Παύλος σήμερα ζει στην Ολλανδία. Είναι παντρεμένος και πατέρας 4 παιδιών.  Ωστόσο, όπως δηλώνει, δεν φοράει… βέρα.

«Η βέρα είναι χρήσιμη μόνο για όσους θέλουν να δείξουν ότι είναι παντρεμένοι. Κι εγώ δεν θέλω να δείξω κάτι», τόνισε ο Έλληνας επιχειρηματίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος,  δεν καπνίζει, δεν έχει κινητό, και δεν έχει αυτοκίνητο!

Παύλος Ευμορφίδης: Ο ιδρυτής της COCO-MAT, που πλούτισε φτιάχνοντας στρώματα από… φύκια

Η αγάπη του για την ποδηλασία

Ένα από τα κύρια ενδιαφέροντά του  είναι η ποδηλασία. Άλλωστε παντού κινείται με ποδήλατο, ενώ συνηθίζει να διανύει μεγάλες αποστάσεις με αυτό!

«Έπρεπε να φτάσει η βενζίνη 2€ για να ανακαλύψουμε το ποδήλατο; Φαντάσου την Ελλάδα µε διπλάσια λεφτά. Υποψιάζεσαι ότι θα ήταν καλύτερη; Θα είχε καταστραφεί. Δε θα µπορούσες να µετακινηθείς στους δρόµους από τα μποτιλιαρίσματα, δεν θα έβρισκες να παρκάρεις και πάει λέγοντας…» , τόνισε ο 60χρονος επιχειρηματίας.

Ενδιαφέρουσες δηλώσεις του

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ιδρώνω. Αν δεν ιδρώνεις κάθε μέρα, δεν περνάς καλά

«Να είσαι χαρούμενος μόνο και μόνο που είσαι ζωντανός…»

Παύλος Ευμορφίδης: Ο ιδρυτής της COCO-MAT, που πλούτισε φτιάχνοντας στρώματα από… φύκια

««Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει πολύ χρήμα και κάνει ό,τι γουστάρει, αλλά αυτός που γουστάρει αυτό που κάνει.»

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…