Πατάτα: Το όπλο κατά της παχυσαρκίας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Πατάτα: Το όπλο κατά της παχυσαρκίαςΡίξτε μια ματιά στο ντουλάπι σας: το θαυματουργό συστατικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας μπορεί να είναι ήδη εκεί. Ένα απλό εκχύλισμα πατάτας μπορεί να περιορίσει την αύξηση του σωματικού βάρους από μια διατροφή που είναι πλούσια σε λίπος και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, σύμφωνα με τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McGill.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης τους ήταν εκπληκτικά, γεγονός που ώθησε τους ερευνητές να επαναλάβουν το πείραμα ακριβώς για να είναι σίγουροι.

Οι ερευνητές υπέβαλαν ποντίκια σε μια πλούσια δίαιτα για 10 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα ποντίκια που ζύγιζαν κατά μέσο όρο 25 γραμμάρια έβαλαν στο τέλος του πειράματος περίπου 16 γραμμάρια. Ωστόσο, τα ποντίκια που κατανάλωσαν την ίδια δίαιτα, αλλά και ένα εκχύλισμα πατάτας ζύγιζαν στο τέλος της έρευνας μόνο 7 γραμμάρια περισσότερο. Τα οφέλη του εκχυλίσματος οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση των πολυφαινολών, ένα χημικό συστατικό ευεργετικό που εντοπίζεται στα φρούτα και στα λαχανικά που τρώμε.

«Ήμασταν έκπληκτοι από τα αποτελέσματα» δήλωσε ο καθηγητής Luis Agellon, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. «Νομίζαμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό – στην πραγματικότητα, επαναλάβαμε το πείραμα χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό εκχύλισμα που παρασκευάζεται από γεώμηλα άλλης εποχής, ακριβώς για να είμαστε σίγουροι.»

Το ποσοστό της παχυσαρκίας οφείλεται στην υπερκατανάλωση τροφής και συνεχίζει να αυξάνεται στον Καναδά που επηρεάζει 1 στους 4 ενήλικες. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, το εκχύλισμα πατάτας θα μπορούσε να είναι ένα διάλυμα για την πρόληψη τόσο της παχυσαρκίας όσο και του διαβήτη τύπου 2.

Πατάτα: Το όπλο κατά της παχυσαρκίαςΕκχύλισμα προερχόμενο από 30 πατάτες

«Η ημερήσια δόση του εκχυλίσματος προέρχεται από 30 πατάτες, αλλά φυσικά δεν συμβουλεύουμε κανέναν να φάει 30 πατάτες την ημέρα» λέει ο Stan Kubow, κύριος συγγραφέας της μελέτης, «καθώς αυτό θα ήταν ένας τεράστιος αριθμός θερμίδων.» Αυτό που οι ερευνητές προτείνουν είναι το εκχύλισμα ως διαιτητικό συμπλήρωμα ή ως ένα συστατικό που πρέπει να προστεθεί στην κουζίνα.

Γνωστή για την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, η πατάτα είναι επίσης μια πηγή πολυφαινολών. «Στην περίφημη γαλλική διατροφή οι πατάτες και όχι το κόκκινο κρασί είναι η κύρια πηγή πολυφαινολών» λέει ο Kubow. «Στη Βόρεια Αμερική, οι πατάτες είναι η τρίτη πηγή πολυφαινολών, πριν από τα δημοφιλή βατόμουρα.»

*Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada, the Canadian Institutes of Health Research and the Canada Foundation for Innovation.

Το εκχύλισμα της ιρλανδικής πατάτας (Solanum tuberosum L.) μειώνει την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία και βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης στα ποντίκια μετά από μία πλούσια δίαιτα.

Μοριακή Διατροφή & Έρευνα Τροφίμων, Νοέμβρης 2014

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…