Παστίτσιο: μια διαιτητική εκδοχή για υγιή γευστική απόλαυση

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το παστίτσιο είναι ένα πιάτο που αγαπάμε όλοι για την πλούσια γεύση του και την ζεστή «αγκαλιά» που μας προσφέρει. Ωστόσο, η παραδοσιακή συνταγή παστίτσιου περιέχει πολλά λιπαρά και θερμίδες που μπορεί να δυσκολεύσουν τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής. Αν ψάχνετε για μια διαιτητική εκδοχή του παστίτσιου που να είναι εξίσου νόστιμη, αλλά πιο φιλική προς τη διατροφή, τότε ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια αγνό κιμά βοδινού (ή κιμά από κοτόπουλο για μια εναλλακτική διατροφή)
  • 1 κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι ντοματοχυμό χωρίς ζάχαρη
  • 200 γραμμάρια νιφάδες βρώμης (αντί για τα παραδοσιακά μακαρόνια)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Πιπέρι στο γούστο σας
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι χωρίς λιπαρά (προαιρετικά)
  • 1 αυγό (προαιρετικά)
  • Τυρί φέτα για επικάλυψη (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να ψηθεί και να χάσει το ροζ χρώμα του.
  3. Προσθέστε τον ντοματοχυμό, τον δυόσμο (αν τα χρησιμοποιείτε), το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας ενίοτε.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις νιφάδες βρώμης με το γιαούρτι (αν το χρησιμοποιείτε) και το αυγό (αν το χρησιμοποιείτε).
  5. Στρώστε το μίγμα με τις νιφάδες βρώμης στον πυρίτιδα βοηθώντας με μια κουτάλα.
  6. Εάν επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε, απλώστε τυρί φέτα στην επιφάνεια του παστίτσιου.
  7. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στο πάνω μέρος.
  8. Αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε σε κομμάτια.

Το αποτέλεσμα είναι ένα παστίτσιο που είναι πλούσιο στην γεύση, αλλά φιλικό προς τη διατροφή. Απολαύστε το ως κυρίως γεύμα ή ως συνοδευτικό με ένα πλούσιο σαλάτα. Αυτή η διαιτητική εκδοχή του παστίτσιου είναι ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν αυτό το πεντανόστιμο πιάτο χωρίς να θυσιάσουν την υγεία τους.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.