Πάρτε τον έλεγχο της ζωής σας στα χέρια σας!

Συντάκτης: Κατερίνα Βορβή

Σχεδόν κάθε τι που κάνουμε στη ζωή μας, απαιτεί κόπο, συγκέντρωση και προσοχή, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούμε να αποφεύγουμε επώδυνες για εμάς καταστάσεις. Αν και οι πειρασμοί είναι πολλοί και οι ρυθμοί της καθημερινότητας γρήγοροι, μπορούμε να πάρουμε (πίσω) τον έλεγχο της ζωής μας στα χέρια μας. Διαβάστε μερικές συμβουλές και χρησιμοποιήστε τες στην καθημερινότητά σας.

Ύπνος και ξεκούραση

Περίπου το 98% των ανθρώπων χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Είναι άκρως απαραίτητο να κοιμόμαστε το βράδυ τόσο, όσο χρειάζεται για να ξεκουραστεί ο οργανισμός μας. Διαφορετικά η κούραση υπονομεύει την ικανότητά μας για έλεγχο και αυτοέλεγχο, επομένως είναι πιο πιθανό να πάρουμε λάθος αποφάσεις.

Κάντε το πιο δύσκολο πράγμα το πρωί

Τα πρωινά έχουμε περισσότερη ενέργεια, ενώ όσο περνάει η μέρα αρχίζουμε και κουραζόμαστε. Για αυτό το λόγο, το πιο δύσκολο έργο της ημέρας θα πρέπει να γίνεται το πρωί. Είναι γνωστό, ότι όσο πιο ξεκούραστοι και συγκεντρωμένοι είμαστε, τόσο πιο γρήγορα και σωστά θα βγάλουμε εις πέρας τη δουλειά που έχουμε αναλάβει.

Ένα πράγμα τη φορά

Πολλές φορές χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή μας σε πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Μάλιστα θεωρούμε ότι αν τις κάνουμε όλες μαζί, τότε κερδίζουμε χρόνο. Όμως ισχύει το αντίθετο! Σύμφωνα με έρευνες ο μέσος όρος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η πρώτη εργασία, όταν εμείς αλλάζουμε …tasksαπό τη μία στιγμή στην άλλη, αυξάνεται κατά 25%.

Μικρά διαλείμματα

Οι άνθρωποι δεν είμαστε μηχανές! Μπορούμε να δουλεύουμε έντονα και με απόλυτη προσοχή και συγκέντρωση, αλλά όχι για περισσότερο από 90 λεπτά. Ο οργανισμός μας – πνευματικά και σωματικά – κουράζεται, οι επιδόσεις πέφτουν, γι αυτό και χρειαζόμαστε μικρά διαλείμματα για να χαλαρώσουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε δυναμικά.

Μην είστε συνέχεια σκληροί με τον εαυτό σας

Δεν μπορείτε να «πιέζετε» τον εαυτό σας κάθε φορά που πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε κάτι. Μπορείτε όμως να προσπαθήσετε περισσότερο να τον βοηθήσετε, αποφεύγοντας διάφορους πειρασμούς. Δοκιμάστε να πείτε «όχι» στον σερβιτόρο που θα σας φέρει το ψωμί, αν στόχος σας είναι να σας χάσετε κιλά. Αν πρέπει να κάνετε σημαντική δουλειά, η οποία χρειάζεται την πλήρη συγκέντρωσή σας, απλά απενεργοποιήσετε το msnσας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή, μέχρι να τελειώσετε τη δουλειά σας.

Tip

Αν θέλετε να έχετε τον έλεγχο της ζωής σας στα χέρια σας, το βασικότερο είναι να είστε σαφής με τον εαυτό σας για το ποιος θέλετε να είστε στη ζωή σας, ποιοι είναι οι στόχοι σας, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ. Τότε θα μάθετε να ξεχωρίζετε ότι κάποια πράγματα δεν είναι τόσο δελεαστικά όσο μπορεί να φαίνονται!

Συντάκτης: Κατερίνα Βορβή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.