Παρουσίαση του Συλλεκτικού λευκώματος –Ημερολογίου της Μαντάμ Σουσούς 2018

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά και το Μορφωτικό  Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη συγγραφική «γέννηση» της θρυλικής ηρωίδας του Δημήτρη Ψαθά Μαντάμ Σουσού, παρουσιάζουν το «Συλλεκτικό λεύκωμα–ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018» τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, ώρα  7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 και Βουκουρεστίου, α΄όροφος).

Προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συνθέτες και τραγουδιστές που έλαβαν μέρος στις θεατρικές ή τηλεοπτικές παρουσιάσεις της «ατίθασης» ηρωίδας του Δημήτρη Ψαθά θα δώσουν το παρών μιλώντας για τη δική τους εμπειρία ερμηνεύοντας , σκηνοθετώντας ή συνθέτοντας μουσική, σε ένα αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει ομιλίες αλλά και ζωντανή μουσική.

Οι πρωταγωνιστές που εικονίζονται μέσα στις 53 φωτογραφίες του «Συλλεκτικού ημερολογίου της Σουσούς 2018» θα μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία παίζοντας στο έργο: η Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο  Άλκις Κούρκουλος, πρωταγωνιστές στο φετεινό ανέβασμα της Μαντάμ Σουσούς στο «Παλλάς», η Φωτεινή Μπαξεβάνη,  Σουσού στο ΚΘΒΕ το 2011, ο Νίκος Γαλανός, αριστοκράτης Καντακουζηνός στο πλευρό της Άννας Παναγιωτοπούλου στο θέατρο «Βρετάνια»  το 1998 και τέλος ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, Καντακουζηνός στο πλευρό της Άννας Παϊταζή,  στην πρώτη  παρουσίαση της Σουσούς στην τηλεόραση το 1972 σε σενάριο Δημήτρη Ψαθά που δυστυχώς δεν σώζεται στις μέρες μας, θα ξεδιπλώσουν στο κοινό τις εμπειρίες τους  ερμηνεύοντας το αθάνατο έργο του Δημήτρη Ψαθά.

Αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές που έδωσαν πνοή στο ανέβασμα της θρυλικής  ηρωίδας στο θέατρο θα είναι εκεί για να μιλήσουν: Ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής που έγραψε την μουσική για το «ανέβασμα» της Σουσούς στο θέατρο «Βρετάνια» σε μορφή μουσικής κωμωδίας το 1998, ο Γιώργος Αρμένης, που σκηνοθέτησε την ομώνυμη παράσταση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2011 και ο Γιάννης Κακλέας που σκηνοθέτησε το φετεινό ανέβασμα της Μαντάμ Σουσούς στο «Παλλάς» καθώς και ο παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης, που πραγματοποίησε την φετεινή παράσταση στο «Παλλάς».

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου και την συζήτηση θα συντονίσει η κόρη του συγγραφέα και εκδότρια των Απάντων του Μαρία Ψαθά. Στην παρουσίαση θα παραστεί και η αγαπημένη όλων Μαντάμ Σουσού, Άννα Παναγιωτοπούλου σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της.

Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική: Η τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη θα τραγουδήσει αγαπημένα τραγούδια από την παράσταση της Μαντάμ Σουσούς στο «Παλλάς» συνοδία του πιανίστα Κώστα Γιαξόγλου, όπως το ομώνυμο τραγούδι που συνέθεσε η Μαρίζα Ρίζου για την φετεινή παράσταση αλλά και  παλιότερα τραγούδια της Σουσούς που συνέθεσαν οι: Διονύσης Τσακνής (1998) και  Λεό Ραπίτης (1940).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ-ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥΣ

Το «Συλλεκτικό λεύκωμα-ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018» που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων απαρτίζεται από φωτογραφίες  των πρωταγωνιστριών που ενσάρκωσαν την ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά στο θέατρο και την τηλεόραση  μαζί με τις θρυλικές ατάκες της  Σουσούς που άφησαν εποχή… Δήμητρα Παπαδοπούλου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη καθώς και η πρώτη διδάξασα τηλεοπτική Σουσού, Άννα Παϊταζή εμφανίζονται σε σπαρταριστές σκηνές του έργου μαζί με τους συμπρωταγωνιστές τους, Άλκι Κούρκουλο, Κώστα Κόκλα, Θανάση Παπαγεωργίου, Νίκο Γαλανό, Σταύρο Παράβα, Δημήτρη Καλλιβωκά κ.ά., χαρίζοντάς μας απίστευτο γέλιο για την καινούργια χρονιά…  Το λεύκωμα συνοδεύουν προλογικό σημείωμα του Δημήτρη Ψαθά καθώς και ένα πλήρες ιστορικό της πορείας του έργου  με τίτλο «Το φαινόμενο Μαντάμ Σουσού» (της Λένας Νίτσου) όπου ο Δημήτρης Ψαθάς εξιστορεί σε συνέντευξή του πως συνέλαβε την ηρωίδα του, πως ξεκίνησε να την γράφει μέσα από τις σελίδες του προπολεμικού περιοδικού «Θησαυρός» (1938-1940), πως κατά την διάρκεια του πολέμου κυκλοφόρησε την Σουσού του για πρώτη φορά σε βιβλίο (1940) με τίτλο «Μαντάμ Σουσού, η Πυργοδέσποινα του Βούθουλα» – 300 αντίτυπα του βιβλίου μοιράστηκαν σε νοσοκομεία προς ψυχαγωγία των πληγωμένων πολεμιστών που έφταναν από το μέτωπο μέσα στον πόλεμο του 40. Ακόμα ο Δημήτρης Ψαθάς αποκαλύπτει αν ήταν υπαρκτό πρόσωπο η Σουσού του και από ποια κυρία την εμπνεύστηκε. Το κείμενο περιλαμβάνει σε καταγραφή τις μεγάλες θεατρίνες που την ερμήνευσαν στο θέατρο (Κατερίνα Ανδρεάδη 1942, Μαίρη Αρώνη 1946, Μαρίκα Νέζερ 1950 μέχρι τις νεώτερες Άννα Παναγιωτοπούλου 1986, Φωτεινή Μπαξεβάνη 2011 και Δήμητρα Παπαδοπούλου 2017), την επιστολή του κορυφαίου ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη προς τον συγγραφέα που του ζητά να παίξει τον ρόλο του Παναγιωτάκη (1942) στο πλευρό της Κατερίνας Ανδρεάδη. Ακόμα περιλαμβάνει την θριαμβευτική πορεία της Μαντάμ Σουσούς στο εξωτερικό στις μεγάλες περιοδείες στα κέντρα του Ελληνισμού: Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (1947),  Κωνσταντινούπολη (1950) Κύπρο (1946), Αμερική κ.ά με τις μεγάλες θεατρίνες της εποχής: Κατερίνα Ανδρέαδη, Μαίρη Αρώνη, Μαρίκα Νέζερ (θίασος Άννας και Μαρίας Καλουτά). Επίσης την εμφάνιση της Σουσούς στον κινηματογράφο με την Μαρίκα Νέζερ (1948-η ταινία δυστυχώς δεν σώζεται), στο ραδιόφωνο με την Γεωργία Βασιλειάδου(1950), στην τηλεόραση στα δύο περίφημα σήριαλ με την Άννα Παϊταζή (1972) και την Άννα Παναγιωτοπούλου (1986).

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…