Παρνασσός: Στους κόρφους του κρύβεται η Μονή Αγ. Ιερουσαλήμ

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Στους πρόποδες του Παρνασσού, η Αμφίκλεια μπορεί να γίνει το ορμητήριο σας για μια διαδρομή που θα σας γεμίσει ενέργεια και εικόνες πρασίνου και θα σας αποκαλύψει ένα καλά κρυμμένο μυστικό: την Μονή της Αγίας Ιερουσαλήμ.

Ο συνδυασμός της πεζοπορίας και των αξιοθέατων με πολιτιστικό ενδιαφέρον είναι ένας άψογος συνδυασμός. Κοντά στην Αμφίκλεια, υπάρχει μια σπηλιά μέσα στην οποία βρίσκεται η εγκαταλελειμμένη μονή της Αγίας Ιερουσαλήμ, ένα τρομερό θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε.

Το βουνό

Ο Παρνασσός είναι ένα θεσπέσιο βουνό με εξαιρετικά τοπία και μοναδικά σημεία. Το να περπατήσεις στις ράχες του είναι μια εκπληκτική εμπειρία, που μαζί με τις μυρωδιές της φύσης και τις φωνές της πανίδας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα βιωματικής εμπειρίας. 

Αμφίκλεια

Ένα πολύ γραφικό χωριό με καλές ταβέρνες και φιλόξενους κατοίκους είναι η Αμφίκλεια. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για αυθημερόν εκδρομές ή διήμερες εξορμήσεις. Είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Παρνασσού και θα σας γεμίσει με φρεσκάδα και ζωηράδα για όλη την εβδομάδα. 

Η πεζοπορική διαδρομή

Η διαδρομή που συνδέει την Αμφίκλεια με τη χαράδρα του Κεραμιδιού αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής. Όλοι οι πεζοπορικοί σύλλογοι διοργανώνουν εκδρομές με αυτό τον προορισμό, οπότε με ή χωρίς παρέα μπορείτε να συμμετέχετε και να απολαύσετε όλο το μεγαλείο του όμορφου αυτού τόπου.

Αγία Ιερουσαλήμ

Το πιο ξεχωριστό στοιχείο στην όλη διαδρομή είναι το χτισμένο σε μια σπηλιά μικρό μοναστήρι της Αγίας Ιερουσαλήμ, που θυμίζει σκηνικό βγαλμένο από ταινία ή φωτογραφικό άλμπουμ. Θα σας καθηλώσει με την απόκοσμη ηρεμία της και θα σας μεταδώσει τη μυστηριακή της γοητεία. Είναι ένα μοναδικό στιγμιότυπο της διαδρομής και η πρόσβαση γίνεται μόνο με τα πόδια.

Φωτογραφίες

Σε όλη την πορεία σας η χαράδρα προσφέρει σημεία απέραντου κάλλους που προσφέρονται για φωτογραφίσεις. Αν έχετε φωτογραφική μηχανή ή κάμερα, φροντίστε να τα φέρετε μαζί σας γιατί το μονοπάτι είναι πολύ εύκολο και μπορείτε να σταματήσετε σε οποιοδήποτε σημείο χωρίς κίνδυνο. 

Χειμώνα ή καλοκαίρι;

Στο ερώτημα αν η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι πιο ενδεδειγμένη για το χειμώνα ή το καλοκαίρι δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Το χειμώνα μπορείτε να ζήσετε χιονισμένα τοπία και να περπατήσετε χωρίς πολύ ιδρώτα. Το καλοκαίρι πάλι έχετε την ευκαιρία να πάτε και το απόγευμα λόγω της μεγαλύτερης μέρας και να απολαύσετε ορεινή ηλιοθεραπεία.

Ένα ταξίδι ζωής

Η Αγία Ιερουσαλήμ είναι ένα σπάνιο αξιοθέατο και θα σας πεισμώσει το γεγονός ότι για να φτάσετε ως εκεί χρειάζεται να περπατήσετε αρκετή ώρα. Πραγματικά, είτε σας αρέσει ο θρησκευτικός τουρισμός είτε σας μαγεύει το βουνίσιο τοπίο, είναι μια απλή απόφαση να το επισκεφτείτε και να έχετε τη χαρά και την περηφάνεια ότι τα καταφέρατε.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…