Παρνασσός & πεζοπορία

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα βουνά είναι τόπος λατρείας της φύσης και της ελευθερίας. Ανάμεσά τους διακρίνεται ένας ορεινός όγκος με ιστορία και φανατικούς οπαδούς. Πρόκειται για τον περίφημο Παρνασσό που εντυπωσιάζει με τις ομορφιές του.

Η ιστορία

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το βουνό οφείλει το όνομά του στον ήρωα Παρνασσό, γιο του Ποσειδώνα και της νύμφης Κλεοδώρας, ο οποίος είχε χτίσει στο βουνό μια πόλη, η οποία καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Έχει για ψηλότερη κορυφή τη Λιάκουρα με ύψος 2.457 μέτρα. Από το 1938, ο Παρνασσός αποτελεί εθνικό δρυμό της Ελλάδας. 

Η περιοχή

Είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας που εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Η ίδρυση του Μαντείου των Δελφών, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού, προσέδωσε αίγλη στο βουνό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η Αράχωβα, οι Δελφοί, η Αγόριανη και η Αμφίκλεια είναι μερικά από τα πιο φημισμένα χωριά του με απαράμιλλη γραφικότητα. Επίσης λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού που είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας.

Οι διαδρομές

Η πεζοπορία έχει ανακαλύψει ένα από τα πιο πλούσια σε διαδρομές βουνά της Ελλάδας. Από τη μία άκρη ως την άλλη υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια που σφύζουν ζωής τα Σαββατοκύριακα. Μπορείτε να χαθείτε στα τοπικά οικοσυστήματα και να ανταμειφθείτε σε πολλά σημεία από τη μοναδική θέα. 

Θα περπατήσετε με χαρά σε πολλές χωμάτινες πορείες, που αν είναι πολύωρες δε θα αποφύγουν και τα πετρώδη υποστρώματα. Το σπήλαιο Κωρύκειον Άντρον σε υψόμετρο 1.360 μ. είναι ένα θεαματικό αξιοθέατο. Το εντυπωσιακό βάραθρο Επτάστομο είναι ο νοτιότερος παγετώνας στην Ευρώπη.

Η φύση

Μεταξύ των ενδημικών προστατευόμενων ειδών είναι η κεφαλληνιακή ελάτη και η παρνασσική παιώνια αλλά θα βρείτε και κέδρους, μαύρη πεύκη, αγριοκορομηλιές και πολλά ακόμη. Επίσης θα παρατηρήσετε αρπακτικά πτηνά και αν είστε τυχεροί ίσως συναντήσετε σκίουρους, λύκους, αγριογούρουνα, κουνάβια, νυφίτσες, κ.ά. 

Η ενέργεια

Το έδαφος του Παρνασσού είναι πολύ πλούσιο σε κοιτάσματα βωξίτη. Η γεωλογική του σημασία δεν είναι αρκετή για να εξηγήσει τη μαγική ενέργεια που μεταφέρει σε κάθε επισκέπτη. Πρόκειται για βουνό που μαγνητίζει μεταφορικά και κυριολεκτικά τον οδοιπόρο και ανανεώνει το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή. 

Τακτικά ομάδες της Αθήνας οργανώνουν πεζοπορικές εκδρομές, δίνοντας την ευκαιρία να μυηθείτε στην ασυναγώνιστη ενεργειακή του ατμόσφαιρα. Μην αργείτε και ελάτε σε επαφή με τη δύναμη του βουνού και αλλάξτε τον ρου της δικής σας καθημερινότητας. Θα εξαλειφθούν άγχη, νεύρα, εμμονές και αρνητικά συναισθήματα. Δεν είναι μακριά και εξυπηρετεί πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα. 

Το επόμενο βήμα

Καραντίνες, βροχές και χιονοπτώσεις δεν πρέπει να είναι πλέον δικαιολογία για να αναβάλετε το σύντομο αυτό ταξίδι. Βγείτε από το comfort zone σας, βάλτε σωστά ορειβατικά παπούτσια, πάρτε νερό και σνακς, ένα καλό πανωφόρι και μια δεύτερη αλλαξιά ρούχων και φύγετε άμεσα για τον ορεινό γίγαντα που περιμένει να σας απαλλάξει από τη ρουτίνα και τα προβλήματα που σας κρατάνε πίσω. Δε θα γυρίσετε ίδιοι και τίποτα δε θα σας φαίνεται ίδιο, αφού ο Παρνασσός θα σας εμφυσήσει θετική ψυχολογία και ένα αίσθημα αγαλλίασης που θα γειώσει κάθε δική σας ανησυχία.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…