Πάρκινγκ: Αξία… ανεκτίμητη!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Πάρκινγκ: Αξία… ανεκτίμητη!Η πολυκατοικία που ζείτε είναι παλιά και αναγκάζεστε να νοικιάζετε θέση πάρκινγκ για το αυτοκίνητό σας, ώστε να μην γυρίζετε επί ώρα ψάχνοντας για μια κενή θέση; Πηγαίνετε στο κέντρο της πόλης με το αυτοκίνητο και πληρώνετε στα ιδιωτικά πάρκινγκ; Αγανακτείτε και νομίζετε ότι σας κλέβουν; Διαβάστε κι αυτό… Ενας απελπισμένος κάτοικος του Χογκ Κογκ δεν δίστασε να πληρώσει 640.000 δολάρια (!!!) για να αποκτήσει μία θέση πάρκινγκ στο υπόγειο του κτιρίου, όπου στεγάζεται η εταιρεία του!

Ο Τζασίντο Τονγκ δεν είναι ούτε μεγιστάνας, ούτε ζάμπλουτος, για να μην δίνει σημασία σε τέτοια ποσά. Ως διευθύνων σύμβουλος της Gale Well Group, ενός γιγαντιαίου κτηματομεσιτικού γραφείου, έχει πολύ υψηλές αποδοχές, αλλά και πάλι τέτοια ποσά κάθε άλλο παρά… ψίχουλα είναι για το πορτοφόλι του. Κι όμως, δεν το σκέφτηκε στιγμή για να πληρώσει αυτό το εξωφρενικό ποσό για μια θέση πάρκινγκ 2,5Χ5 μέτρα. Και δήλωσε, μάλιστα, ευτυχισμένος: «Είναι η καλύτερη επένδυση που έκανα ποτέ. Παρκάρεις, κλειδώνεις το αυτοκίνητο και σε 20 βήματα είναι το ασανσέρ που σε πάει στο γραφείο. Φαντάζεστε; 20 βήματα»! Η φωνή ενός ανθρώπου που προφανώς έφαγε πολλές ώρες από τη ζωή του ψάχνοντας να παρκάρει…

Στο Χογκ Κογκ, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου, όπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι συνωστίζονται σε μια περιοχή μικρότερη από το δήμο Θεσσαλονίκης (!), το πιο ακριβό πράγμα είναι ο χώρος. Οι κάτοικοι λένε με χιουμοριστική διάθεση ότι είναι πιο εύκολο να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο στο Χογκ Κογκ παρά να το παρκάρεις. Το Χογκ Κογκ μπορεί, βέβαια, να είναι η πιο ακριβή πόλη της Ασίας σε τιμές πάρκινγκ (με ελάχιστη διαφορά από το Τόκιο), όμως δεν είναι η ακριβότερη. Σύμωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Savills, μιας από τις μεγαλύτερες real estate εταιρείες παγκοσμίως, η πιο ακριβή πόλη για πάρκινγκ είναι το Σίτι του Λονδίνου. Για να παρκάρεις επί οκτώ ώρες σε 22 εργάσιμες ημέρες του μήνα σου κοστίζει ακριβώς 1.084 δολάρια! Η πρώτη δεκάδα πόλεων με τα ακριβότερα πάρκινγκ είναι η εξής:

  1. Λονδίνο (Μ.Βρετανία) 1.084
  2. Ζυρίχη (Ελβετία) 822
  3. Χογκ Κογκ (Χογκ Κογκ) 745
  4. Τόκιο (Ιαπωνία) 744
  5. Ρώμη (Ιταλία) 718
  6. Περθ (Αυστραλία) 717
  7. Γενεύη (Ελβετία) 705
  8. Σίδνεϋ (Αυστραλία) 695
  9. Οσλο (Νορβηγία) 612
  10. Μελβούρνη (Αυστραλία) 598

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…