Παρίσι: Η πόλη που αφήνει ανεξίτηλες αναμνήσεις

Συντάκτης: Θοδωρής Χριστοδουλάκης

Το να ταξιδεύεις είναι σαν να γνωρίζεις έναν καινούργιο κόσμο. Μια νέα, διαφορετική, ασυνήθιστη πραγματικότητα ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου. Έρχεσαι σε επαφή με μια «άλλη» και άγνωστη για σένα νοοτροπία και πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Αν και μόλις είκοσι ενός ετών έχω καταφέρει να ταξιδέψω σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Το ταξίδι για εμένα είναι ίσως η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Μετά από κάποιο σημείο εθίζεσαι σε αυτό και θες όλο να ανακαλύπτεις νέα μέρη και ανθρώπους. Ωστόσο, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στο πιο εποικοδομητικό ταξίδι που έχω κάνει, αυτό στο Παρίσι, την «Πόλη του Φωτός». Το συγκεκριμένο άρθρο, μπορεί εύκολα να αποτελέσει «ταξιδιωτικό οδηγό» για τους νέους επισκέπτες της πόλης του Παρισιού.

Ιστορικά στοιχεία

Τι να πρωτοπώ; Δεν ξέρω… Πρόκειται για την πόλη όπου το 1789 αναγεννήθηκαν η δημοκρατία και η ισονομία,  που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Αθήνα.

Πόλη που φιλοξένησε τις τέχνες και  αποτέλεσε τον πυρήνα της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού. Η λαμπρή ιστορία της Γαλλίας εκπέμπει μέχρι και σήμερα και προσδίδει σε αυτόν τον «επίγειο παράδεισο» ένα αίσθημα δέους.

Διαμονή

Πολλοί λένε πως όπου κι αν είσαι μπορείς να περάσεις ευχάριστα με την κατάλληλη παρέα. Το Παρίσι είναι η εξαίρεση του παραπάνω κανόνα. Είτε πας μόνος σου, είτε με το ταίρι σου είτε με φιλική παρέα το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, θα είναι μια υπέροχη εμπειρία!

Το να μένεις στο Παρίσι μπορεί εύκολα να παρομοιαστεί με το να ζεις μέσα σε ένα παραμύθι. Αν κάποιος θέλει να ζήσει σαν γνήσιος Γάλλος, δεν έχει άλλη επιλογή πέρα από το να μείνει μέσα στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού.

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, μην περιμένετε πολυτέλειες· όλα μοιάζουν ίδια. Τα δωμάτια συνήθως είναι μικρά, με ένα παραθυράκι απ’ όπου ίσα ίσα περνάει το φως. Θεωρείσαι τυχερός αν το παράθυρό σου έχει θέα στην πόλη και όχι σε έναν γκρίζο και ερημωμένο ακάλυπτο.

Διαβάστε επίσης: Το Σύνδρομο του Παρισιού: Τι προκαλεί αυτό το απίθανο γεγονός;

Αξιοθέατα

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην παραμιλάει όταν αντικρίσει τον πύργο του «Έφελ», όπως λένε οι Γάλλοι. Ένα επίγειο θαύμα! Με ύψος πάνω από 300 μέτρα, μόνο που το βλέπεις σε ζαλίζει και σε τρομάζει. Μα πώς γίνεται να έχει φτιαχτεί από ανθρώπινο χέρι;

Προχωρώντας, παρατηρείς τον αξιοθαύμαστο ποταμό Σηκουάνα. Πρόκειται για ένα τοπίο που προκαλεί πεταλουδίτσες στο στομάχι. Μικρά καραβάκια πηγαινοέρχονται και σου προσφέρουν την ευκαιρία για μια μοναδική βόλτα. Παντού γύρω σου υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να απαθανατίσουν τις στιγμές αυτές. Ωστόσο, καμία φωτογραφία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αίσθηση γαλήνης που σου προσφέρει απλόχερα η φύση.

Δεν γίνεται να πας στο Παρίσι και να μην επισκεφθείς το σύγχρονο και εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο του Λούβρου. Πρόκειται για παρακαταθήκη πολιτισμού!

Κάθε όροφος και μια διαφορετική περίοδος της παγκόσμιας ιστορίας. Από τις σαρκοφάγους του Φαραώ μέχρι την Αφροδίτη της Μήλου, το μουσείο αυτό σου παρέχει απλόχερα στοιχεία υλικού πολιτισμού  της αρχαιότητας. Προφανώς και η «guest star» του Λούβρου είναι το παιδί του Πάμπλο Πικάσο, η «διπολική» Μόνα Λίζα.

Για τους λάτρεις των αγορών, το Παρίσι είναι ο ιδανικός προορισμός. Δίπλα από την εμβληματική και ιστορική αψίδα του Θριάμβου, εκτείνονται τεράστιοι οίκοι μόδας και μαγαζιά που, μόνο από την όψη της βιτρίνας, σου προκαλούν αισθήματα «λύσσας» και διεγείρουν την καταναλωτική μανία των περαστικών –  και κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικών αγοραστών.

Ελπίζω, μέσα από τις ανεξίτηλες αναμνήσεις μου, να σας ταξίδεψα έστω και λίγα λεπτά στην ομορφότερη πόλη του κόσμου, το Παρίσι.

Συντάκτης: Θοδωρής Χριστοδουλάκης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.