“Παραμύθια από ψέμα και αλήθεια”

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Την ευκαιρία να απολαύσουν έξι ιστορίες των αδελφών Γκριμ διασκεδαστικές αλλά και διδακτικές ταυτόχρονα έχουν παιδιά και ενήλικες που επισκέπτονται το Θέατρο Αργώ, για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Παραμύθια από ψέμα και αλήθεια». Η πρώτη ιστορία που παρουσιάζει στο κοινό η θεατρική ομάδα «Παίκτες», της οποίας οι ηθοποιοί συμμετέχουν σε όλες τις ιστορίες ερμηνεύοντας διαφορετικούς ρόλους, είναι «ο Λαγός και ο σκαντζόχοιρος». Πρόκειται για την ιστορία ενός αλαζόνα λαγού που πέφτει στην παγίδα του πιο αργού αλλά και πιο έξυπνου από εκείνον σκαντζόχοιρου.

Ακολουθεί η πιο μεγάλη σε διάρκεια ιστορία της παράστασης: « Χάνσελ και Γκρέτελ». Αφηγείται τις περιπέτειες των Χάνσελ και Γκρέτελ, των παιδιών ενός ξυλοκόπου, που δεν βρίσκουν την στοργή που περίμεναν από τους γονείς τους. Περιπλανούνται στο δάσος όπου θα βρεθούν αντιμέτωπα με διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις.

Ως η πιο διασκεδαστική ιστορία της παράστασης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «Ο Έξυπνος Χάνς». Τα παθήματα του Χανς, που δεν φημίζεται για την ευφυΐα του, προκαλούν έντονο γέλιο. Προσπαθεί να εφαρμόσει πιστά τις οδηγίες της μητέρας του αλλά δεν τις ακολουθεί ποτέ την κατάλληλη στιγμή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς παρεξηγήσεις. Στο τέλος της ιστορίας και συνολικά της παράστασης ο Χανς, παρά τις συνεχόμενες γκάφες του, δεν αντιμετωπίζει κάποια δυσάρεστη συνέπεια. Αντίθετα οι εξελίξεις μάλλον απρόσμενα ευχάριστες θα είναι για εκείνον.


Κοινό χαρακτηριστικό όλων των ιστοριών είναι ότι οι ήρωες δεν μιλούν ποτέ στον πρώτο ενικό. Οι ηθοποιοί αξιοποιούν το σώμα τους στο έπακρο για να γίνουν πιο άμεσοι και παραστατικοί. Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης συνοδεύονται από ζωντανή μουσική υπόκρουση (δύο μουσικοί), η οποία δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για όσα συμβαίνουν πάνω στη σκηνή.

Μετά το τέλος της παράστασης η Μαρία Σάββα, σκηνοθέτρια και πρωταγωνίστρια της παράστασης, μίλησε στο flowmagazine.gr: «Τα παραμύθια περιέχουν ψέματα και αλήθεια, όπως και η ζωή. Έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν και το ψέμα και την αλήθεια αλλά σεβόμενα την αλήθεια της πραγματικής ζωής». Η κ. Σάββα αναφέρθηκε στη διαφορετικότητα των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ τα οποία δεν έχουν πάντα ευχάριστο τέλος. «Οι ήρωες υποφέρουν και μοχθούν για να αποκτήσουν κάποια αγαθά ή για να καταφέρουν κάτι στη ζωή τους. Υπάρχει κάτι πολύ γνήσιο, κάτι που έχει σχέση με την ανθρώπινη φύση». Επίσης, τόνισε την ανάγκη να μεταφέρουν τις ιστορίες με τέτοιο τρόπο στη σκηνή ώστε να τα παιδιά να έρχονται σε επαφή και με τα δυσάρεστα γεγονότα της ζωής, χωρίς να νιώθουν φόβο.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Μαρία Σάββα, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Λεωνίδας Παπαβασιλάκης, Βαγγέλης Ντίνος. Συμμετέχει η Ανθή Κουγιά. Από 27 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 12:00.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr