Παραμύθια με… οικολογικές ευαισθησίες

Συντάκτης: Κατερίνα Βορβή

Στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών, όπου τα παιδιά λατρεύουν, κρύβονται πολλά μηνύματα. Έτσι, πολλά είναι εκείνα τα παραμύθια, που πλέον συνδυάζουν το λογοτεχνικό με το εικαστικό στοιχείο, με σκοπό να θίξουν τα μεγάλα θέματα περιβαλλοντικού περιεχομένου και με στόχο την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των παιδιών, ώστε αυτή η διαδικασία να γίνει εν τέλει μέρος της καθημερινότητάς τους.

Σας προτείνουμε, λοιπόν, μερικά παραμύθια – βιβλία με οικολογικό περιεχόμενο όπου τα παιδιά θα απολαύσουν, αλλά μικροί και… μεγάλοι θα μάθουν μέσα από αυτά.

«Η Πιπίτσα κάνει αναδάσωση!» (Εκδ. Διάπλαση)

Η Μάρω Θεοδωράκηπεριγράφει την ιστορία της Πιπίτσας και της παρέας της, όταν παίρνουν την απόφαση να ξαναδώσουν πνοή στο δάσος, καθώς αυτό εκπέμπει σήμα… SOS. Με την Αναδάσωση, λοιπόν, μία καινούρια ημέρα ξημερώνει για όλους!

«Η Πρασινοσκουφίτσα και το φλεγόμενο δάσος» (Εκδ. Ψυχογιός)

Έντονο το οικολογικό μήνυμα που περνά η συγγραφέας Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη, με το παραμύθι αυτό. Η γειτονιά του ελάτου έπιασε φωτιά και δυστυχώς η νεράιδα Πρασινοσκουφίτσα, έχει εξαφανιστεί. Τι μπορεί να γίνει για αυτό και τελικά οι κάτοικοι της πόλης θα αλλάξουν τρόπο σκέψης; Μία ιστορία αγώνα για τα δάση που χάνονται…

«Το αρκουδάκι και η Ξανθούλα» (Εκδ. Μεταίχμιο)

Η Άννα Μιχίδη είναι δασκάλα και προσπαθεί να εμφυσήσει στους μικρούς της φίλους την αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση. Στο παραμύθι αυτό λοιπόν, διαδραματίζεται η ιστορία της Ξανθούλας και του αδελφού της που αναλαμβάνουν να φροντίσουν ένα αρκουδάκι. Δεν πρόκειται μόνο για μια ιστορία στοργής και τρυφερότητας, καθώς στο τέλος του βιβλίου παραθέτονται διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις αρκούδες, που αποτελούν προστατευόμενο είδος.

«Μια νύχτα στην χωματερή» (Εκδ. Μικρή Άρκτος)

Ο Κώστας Μάγος γράφει και ο Ανδρέας Γεωργιάδης σχεδιάζει ένα παραμύθι για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρωταγωνιστές είναι τα στοιχεία της Φύσης (ο Άνεμος, η Βροχή, το Φεγγάρι και η παρέα τους), που αναλαμβάνουν να μάθουν στους ανθρώπους ότι τα σκουπίδια έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, εάν ανακυκλωθούν.

«365 Πιγκουίνοι» (Εκδ. Ηλίβατον)

Ο Γάλλος συγγραφέας Zαν Λυκ Φρομεντάλ, θέλει να περάσει ένα μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά και να αφυπνίσει τους μικρούς αναγνώστες για τα όσα συμβαίνουν μακριά από το σπίτι τους. Οι πιγκουίνοι, λοιπόν, είναι οι περιβαλλοντικοί μετανάστες στο παραμύθι αυτό, αφού συγκεκριμένα ένας άγνωστος αποστολέας στέλνει κάθε μέρα έναν πιγκουίνο σε μία οικογένεια. Σύνολο: 365!

Συντάκτης: Κατερίνα Βορβή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.