Παραγωγή ενέργειας… με Ηλιακή Mπογιά!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ποιος θα φανταζόταν ότι η μπογιά της πρόσοψης του σπιτιού μας θα αποτελούσε το φωτοβολταϊκό σύστημα του μέλλοντος; Με δελεαστικό και άκρως φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον, η Αυστραλία βρήκε τη λύση για την παραγωγή ηλεκτρισμού σε μια αναγκαία και συνηθισμένη πράξη κάθε νοικοκυριού, τη συντήρηση της πρόσοψης του σπιτιού του. Η ηλιακή μπογιά θα επιτρέπει σε κάθε νοικοκυριό της Αυστραλίας να δημιουργήσει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια, σε λογική τιμή και με βιώσιμα μέσα.

Τι περιέχει το υλικό της βαφής

Με στόχο τη δημιουργία ενός «μαγνήτη» ηλιακής ενέργειας, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame, κατασκεύασαν την ηλιακή βαφή, γνωστή και ως “Sun-Believable”, χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια, που λειτουργούν ως ημιαγωγοί της ενέργειας. Ειδικότερα, το εσωτερικό του υλικού αποτελείται από κβαντικές κουκίδες διοξειδίου του τιτανίου, οι οποίες «σκεπάζονται» με θειούχο ή σεληνιούχο κάδμιο, συνδυασμένο με ένα μείγμα νερού-αλκοόλ, ώστε να αποκτήσουν την κατάλληλη ενεργειακή δύναμη.

Πώς θα τοποθετείται στα κτίρια

Η επιτυχία του υλικού στηρίζεται στην ευκολία της παραγωγής ηλεκτρισμού μέσα από την απλή τοποθέτησή του πάνω σε διάφανα αγώγιμα υλικά. Σε πρώτη φάση, οι επιστρώσεις θα δοκιμαστούν πάνω σε πλαστικά φύλλα, που μπορούν να τοποθετηθούν στη στέγη ενός σπιτιού, αλλά μακροπρόθεσμα πρόκειται να λάβουν θέση κατευθείαν πάνω στη στέγη ή στην επιφάνεια ενός κτιρίου.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει προωθηθεί ακόμα στην αγορά, καθώς πραγματοποιούνται προσπάθειες για την καλύτερη απόδοσή της, θεωρείται μια από τις πιο σπουδαίες εφευρέσεις του μέλλοντος…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.