Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου

Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότηταΤα επιπλέον κιλά όπως και το μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό μπορεί να εμποδίσουν τη γυναίκα να γίνει μητέρα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι απειλή για την ικανότητα τεκνοποίησης αποτελούν οι διατροφικές διαταραχές που παρουσιάζουν έξαρση στις νεαρές γυναίκες. Ειδικότερα έχει διαπιστωθεί ότι η παχυσαρκία, οι δίαιτες πείνας, η ψυχογενής βουλιμία και η ψυχογενής ανορεξία δημιουργούν αμηνόρρια και μειώνουν τη γονιμότητα.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο λιπώδης ιστός είναι μεταβολικά ενεργός και έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει τα επίπεδα των ορομνών και να εκκρίνει και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την αναπαραγωγική λειτουργία. Ειδικότερα, η παχυσαρκία δεν σχετίζεται μόνο με υπογονιμότητα αλλά και με αυξημένους κινδύνους κατά την εγκυμοσύνη, όπως υπέρταση, διαβήτης, και αυτόματες μεταβολές.

Πρέπει να επισημανθεί ότι στη χώρα μας συνήθως ως ένοχος της υπογονιμότητας του ζευγαριού φέρεται η γυναίκα και ο άντρας περνά στο περιθώριο. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι στους άνδρες η υπογονιμότητα μπορεί να σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη. Από πρόσφατη μελέτη προκύπτει ότι οι υπογόνιμοι άνδρες ζούν λιγότερο από τους γόνιμους (μειωμένη τεστοστερόνη) και κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν οστεπόρωση.

Η γονιμότητα των ανδρών ελέγχεται με το σπερμοδιάγραμμα και εάν ο έλεγχος δείξει ότι ο άνδρας έχει κάτω από 1 εκατομμύρια σπερματοζωάρια (φυσιολογικός αριθμός κυμαίνεται από 200 έως 300 εκατομμύρια) επιβάλεται να γίνει πλήρης γενετικός έλεγχος πριν από την απόπειρα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr