Παράγοντες που ενισχύουν την ακμή

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Μπορεί τα χρόνια της εφηβείας να έχουν εγκαταλείψει προ πολλού τους περισσότερους από εμάς, όμως η ακμή είναι ένα κατάλοιπο εκείνης της μαγικής εποχής που μάλλον, χρόνια δεν κοιτά. Στην πραγματικότητα, ο ενήλικος πληθυσμός που παρουσιάζει λιπαρή επιδερμίδα και ενοχλητικά κόκκινα σημάδια στο πρόσωπο ή το σώμα, είναι αρκετά υψηλός και στην πλειοψηφία του νεαρές γυναίκες κοντά στην ηλικία των τριάντα. Πολλοί παράγοντες όπως οι ορμονικές διαταραχές, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, το άγχος, η διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών και άλλα, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν ακμή σε νεαρές ενήλικες γυναίκες που σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το σύγχρονο τρόπο ζωής, το κάπνισμα και τις λανθασμένες διατροφικές επιλογές, οδηγούν σε αντιαισθητικά σημάδια που μόνο επιθυμητά δεν είναι από μία νέα κοπέλα.

Πέρα όμως από τις παραμέτρους που ενισχύουν την ακμή και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε, όπως είναι η κληρονομικότητα, οι ορμόνες ή η ατμοσφαιρική ρύπανση, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που εμείς οι ίδιοι χωρίς να το θέλουμε, την επιδεινώνουμε. Ας δούμε λοιπόν, πότε επηρεάζουμε μόνοι μας την εικόνα του προσώπου μας και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε κατά πολύ την ενοχλητική ακμή.

Έντονο μακιγιάζ

Πολλές γυναίκες λατρεύουν το μακιγιάζ και τα καλλυντικά προϊόντα που χαρίζουν τέλεια κάλυψη και αψεγάδιαστη επιδερμίδα. Προτού όμως απλώσετε για άλλη μια φορά ένα παχύ στρώμα make-up στο πρόσωπό σας, σκεφτείτε πόσο στρεσάρετε το δέρμα σας το οποίο δεν μπορεί πλέον να αναπνεύσει καθώς όλοι του οι πόροι έχουν φράξει. Το υπερβολικό μακιγιάζ και η ανεξέλεγκτη χρήση καλλυντικών, σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει την ακμή. Αντίθετα ενισχύει την έκκριση σμήγματος και τελικά την εμφάνιση περισσότερων σημαδιών.

Επιθετικά χέρια

Ένας πολύ βασικός κανόνας για τη διαχείριση της ακμής αναφέρει πως πρέπει να κρατάμε τα χέρια μας μακριά από το πρόσωπό μας. Η συγκεκριμένη ρήση είναι απόλυτα σωστή, καθώς η «επίθεση» στα σπυράκια μόνο χειρότερες καταστάσεις μπορεί να φέρει, αφού όχι μόνο θα δημιουργηθεί μικρή πληγή στην περιοχή, αλλά πιθανότητα ένα βαθύτερο σημάδι που θα μείνει στο συγκεκριμένο σημείο για αρκετό καιρό μετά την «επέμβασή» μας. Επιπλέον, όταν αγγίζουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας για οποιονδήποτε λόγο, μεταφέρουμε μικροοργανισμούς οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να μολύνουν την ευαίσθητη αυτή περιοχή. Για το λόγο αυτό λοιπόν, οφείλουμε να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας κάθε φορά πριν απλώσουμε την ενυδατική μας κρέμα ή φέρουμε το πρόσωπό μας σε επαφή με αυτά για οποιοδήποτε λόγο.

Ποτέ χωρίς το αντιηλιακό

Αν η επιδερμίδα σου έχει προδιάθεση για ακμή, τότε η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση. Για το λόγο αυτό, φρόντισε να εφαρμόζεις καθημερινά μικρή ποσότητα αντιηλιακής κρέμας προσώπου με υψηλό δείκτη προστασίας, προτού βγεις από το σπίτι, ειδικότερα τις καλοκαιρινές ημέρες.

Διατροφή

Η διατροφή μας είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που σχετίζεται με θέματα υγείας και ομορφιάς, ένα από τα οποία είναι και η ακμή. Προκειμένου λοιπόν να διατηρήσετε το δέρμα σας βελούδινο και καθαρό επενδύστε σε ορισμένες τροφές που όχι μόνο μειώνουν την ακμή αλλά παράλληλα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Αυτές είναι φυσικά όλα τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών παραγόντων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Ακόμη, δοκιμάστε να αυξήσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι, τυρί και βούτυρο όχι όμως και το γάλα, το οποίο κατηγορείται για απότομη έκκριση ορμονών, οι οποίες τελικά χειροτερεύουν την ακμή. Τέλος, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε άφθονο νερό σε ημερήσια βάση βοηθώντας έτσι το σώμα σας να μένει διαρκώς ενυδατωμένο και ζωντανό, πράγμα που θα αντικατοπτρίζεται στην επιδερμίδα σας.

Από την άλλη πλευρά, μία διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, κακής ποιότητας λιπαρά, έτοιμο φαγητό και αλκοόλ μόνο βλαβερή μπορεί να είναι για την υγεία και την ομορφιά μας. Για το λόγο αυτό λοιπόν, φροντίστε να μειώσετε τις διατροφικές «ατασθαλίες», το κάπνισμα, το αλκοόλ αλλά και τους γρήγορους ρυθμούς ζωής. Έτσι, θα δώσετε στο σώμα σας τη χαμένα αύρα του αναδεικνύοντας τη λάμψη, τη ζωντάνια και την ομορφιά του.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…