Cheesecake… Το απόλυτο, αγαπημένο επιδόρπιο στο οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. Μπορείτε να κάνετε cheesecake με τόσους πολλούς τρόπους, …
Παραδοσιακή σπιτική λεμονάδα και 4 παραλλαγές της
Η ιδέα μιας απολαυστικής λεμονάδας παραμένει πάντα ακαταμάχητη είτε είναι καλοκαίρι, είτε χειμώνας. Παρουσιάζουμε εδώ την αυθεντική συνταγή της για όσους θέλουν να τη μάθουν και να πειραματιστούν, ώστε να φτιάξουν τη δική τους, αλλά και τρεις διαφορετικές παραλλαγές της για εκείνους που θέλουν μια πιο σύνθετη γευστικά εκδοχή της.
Λεμονάδα η αυθεντική
Υλικά για το μπουκάλι ενός λίτρου:
650ml χυμός από λεμόνια (αν είναι δυνατόν σπιτικά από κήπο και όχι αγορασμένα)
200ml νερό
600 γρ. ζάχαρη
Ένα λεμόνι ακέρωτο για τη φλούδα
Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντάς τα μέχρι να γίνουν σιρόπι.
- Σε αυτά προσθέτουμε και τη φλούδα του ενός λεμονιού. Ενώ βράζει το σιρόπι, σουρώνουμε το χυμό από τα λεμόνια για να φύγουν τα σποράκια ή τυχόν υπολείμματα.
- Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα το χυμό από τα λεμόνια ανακατεύοντας ταυτόχρονα.
- Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση ακόμα και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αυτή είναι η λεμονάδα μας.
- Την αφήνουμε να κρυώσει και τη μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι για να τη φυλάξουμε στο ψυγείο.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, βάζουμε στο ποτήρι 1/3 λεμονάδα και 2/3 νερό και όσο πάγο θέλουμε. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε φύλλα δυόσμου που ταιριάζουν τέλεια.
Λεμονάδα με φράουλες
Υλικά:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
200 γρ. ώριμες φράουλες
2/3 φλ. φρεσκοστυμμένο λεμόνι
750 ml σόδα
1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες για το σερβίρισμα
Πάγος
Εκτέλεση:
- Βάζουμε τη ζάχαρη, τις φράουλες και ένα φλιτζάνι νερό σε μια κατσαρόλα.
- Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει, ενώ πατάμε τις φράουλες με μια κουτάλα για να λιώσουν κι αυτές.
- Στη συνέχεια αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει και κατόπιν το κοσκινίζουμε για να φύγουν τα σποράκια από τις φράουλες.
- Σε μια κανάτα βάζουμε το κρύο πια σιρόπι, το λεμόνι και τη σόδα και το σερβίρουμε στα ποτήρια με παγάκια και τις φέτες από το λεμόνι.
Λεμονάδα με μαστίχα
Υλικά:
500 γρ. ζάχαρη
500ml νερό
250ml χυμός από λεμόνια
250ml χυμός λάιμ
3 σφηνάκια μαστίχα
Εκτέλεση:
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο σιρόπι. Όταν κρυώσει, ρίχνουμε το χυμό από το λάιμ και τα λεμόνια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στο τέλος προσθέτουμε τα σφηνάκια μαστίχας. Σερβίρουμε με λίγα παγάκια και φύλλα δυόσμου για τέλειο αποτέλεσμα.
Λεμονάδα με πεπόνι και μαστίχα
Υλικά:
120ml χυμός από λεμόνια
500 γρ. πεπόνι
120 γρ. ζάχαρη
4 σταγόνες μαστίχα (χτυπημένη με τη ζάχαρη)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το πεπόνι στο μπλέντερ. Στον πολτό του πεπονιού και μέσα στο μπλέντερ προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών, τη μαστίχα και τα παγάκια. Τα χτυπάμε για δύο λεπτά και σερβίρουμε το μείγμα σε ποτήρια.