Παπούτσια με GPS για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ

Συντάκτης: Σταυρούλα Τσιάνου

Το Αλτσχάιμερ είναι μια νόσος που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ηλικιωμένους ανθρώπους παγκοσμίως. Οι άνθρωποι αυτοί που πάσχουν από άνοια αντιμετωπίζουν συχνά την πιθανότητα εξαφάνισης τους από το οικείο περιβάλλον τους. Υπολογίζεται ότι το 60% περίπου των ασθενών χάνονται μια φορά στη ζωή τους ή πρόκειται να χαθούν και περισσότερες. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία μιας εταιρίας κατασκευής υποδημάτων και μιας εταιρίας τεχνολογίας στην Αμερική απέδωσε μια καινοτομία, στην προσπάθεια ελέγχου του προορισμού των ασθενών από το συγγενικό τους περιβάλλον.

Παπούτσια με ενσωματωμένη συσκευή γεωεντοπισμού ή αλλιώς το γνωστό σε όλους GPS. Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι με άνοια δεν δέχονται να κουβαλούν επάνω τους αντικείμενα που δεν είναι οικεία στους ίδιους, όπως το κινητό τηλέφωνο ή οτιδήποτε άλλο που θα έκανε εύκολο τον εντοπισμό τους. Το ντύσιμο όμως αποτελεί μια διαδικασία που είναι από τις τελευταίες μορφές μνήμης που κρατάνε. Για το λόγο αυτό το GPS στα παπούτσια θα επιτρέπει το διαρκή εντοπισμό του ανθρώπου που τα φορά με απόκλιση το πολύ δέκα μέτρων. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η λειτουργία και ο εντοπισμός θα είναι μια απλή διαδικασία. Γύρω από το σπίτι του ανθρώπου που πάσχει από Αλτσχάιμερ θα τοποθετείται ένας αόρατος «φράχτης», έτσι ώστε όταν ο ασθενής απομακρύνεται από τα «όρια», ένα σήμα συναγερμού θα αποστέλλεται σε ένα κινητό τηλέφωνο ή σε έναν υπολογιστή συγγενικού προσώπου. Σε συνεργασία με την υπηρεσία ψηφιακών χαρτών Google Map, οι οικείοι του πάσχοντος θα μπορούν να εντοπίσουν τα σημεία όπου περιπλανιέται.

Τα σχέδια δημιουργίας ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και ύστερα από δοκιμές τα παπούτσια GPS θα βγουν στην Αμερικανική αγορά τον τρέχοντα μήνα. Ήδη η εταιρία τεχνολογίας GTX Corp ανακοίνωσε πως έχει προμηθεύσει την εταιρία κατασκευής υποδημάτων, Aetrex worldwide με τα πρώτα 3.000 ζευγάρια. Τα παπούτσια θα πωλούνται στην τιμή των 300 ευρώ.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε ανθρώπους παγκοσμίως να μπορούν να εντοπίσουν τους πάσχοντες από την νόσο Αλτσχάιμερ οικείους, οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο περιπλανώνται.

Συντάκτης: Σταυρούλα Τσιάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.