Παλιές συσκευές: Μην τις πετάτε, ανακυκλώστε τες!

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου

Η ανακύκλωση είναι μια απλή διαδικασία, κατά την οποία δίνουμε μια συσκευή και, με μία τόσο απλή κίνηση, μπορούμε να διατηρήσουμε το περιβάλλον μας καθαρό. Με την διαδικασία αυτή τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες, από τις οποίες παράγονται νέα προϊόντα. Είναι σημαντικό να γίνεται η ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, διότι, όχι μόνο είναι επιβλαβείς για την υγεία, αλλά και η τοποθέτησή τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον.         

Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την ανακύκλωση. Ο λόγος για το οποίο συμβαίνει αυτό είναι, επειδή δεν υπάρχουν κίνητρα για τους πολίτες και τις εταιρίες, ώστε να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης. Ωστόσο, ευτυχώς, ένα ευχάριστο νέο ήρθε από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το έτος 2020, το οποίο θα ενισχύσει όποια υπάρχουσα ή νέα επιχείρηση αναλάβει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ανακύκλωσης, με ποσοστό 55% που είναι αρκετά καλό και, μάλιστα, μέσω ΕΣΠΑ.

Γενικά, η ανακύκλωση είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αφορά όλους μας, γιατί ο πλανήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Δημιουργεί τεράστια ευχαρίστηση και ικανοποίηση, όταν μπορούμε να συμμετάσχουμε στη βελτίωση του περιβάλλοντος και, έτσι να βελτιώνονται και οι συνθήκες της ζωής μας. Σκεφτείτε πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν γύρω από τον τομέα θετικών ενεργειών. Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υπόγειων υδάτων, ενώ γίνεται, πιο εύκολα, και η διαχείριση των απορριμμάτων, με την μείωσή τους.

Ανακυκλώνονται όλες οι συσκευές;

Ναί, όλες οι μεγάλες ή μικρές οικιακές συσκευές, εξοπλισμός πληροφορικής, ηλεκτρικά καταναλωτικά είδη, φωτιστικά είδη, ηλεκτρονικά εργαλεία, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακόμα και παιχνιδοκονσόλες, ηλεκτρονικός εξοπλισμός αθλητισμού, ψυχαγωγίας, τηλεοράσεις, φωτοτυπικά, πλυντήρια, υπολογιστές, σκούπες. Όλα αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν.

Όταν χαλάσει μία συσκευή τι μπορώ να κάνω;

Όταν αγοράσετε μια καινούργια συσκευή από οποιοδήποτε κατάστημα, ζητήστε τους να κρατήσουν την παλιά σας συσκευή προς ανακύκλωση. Η διαδικασία αυτή δε θα σας κοστίσει τίποτα, η ανακύκλωση είναι απλή και ανέξοδη. Μια συσκευή που έχει καταστραφεί δεν είναι δυνατό να παραληφθεί, διότι δεν υπάρχει κάποια περιβαλλοντική τους διαχείριση. Για να γίνει ανακύκλωση, πρέπει η συσκευή να είναι ακέραια. Αν ένα κατάστημα δε δέχεται την παλιά σας συσκευή, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στον Δήμο της περιοχής και να την περισυλλέξει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Πώς; Πού; Γιατί;


Η σημασία της ανακύκλωσης συσκευών

Με την ανακύκλωση προστατεύουμε το περιβάλλον, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής, προστατεύουμε την υγεία μας και εξοικονομούμε ενέργεια. Γιατί, όμως είναι σημαντική, ειδικά η ανακύκλωση των συσκευών; Αφού κι εμείς έχουμε σκεφτεί να πετάξουμε συσκευές στον κάδο και, αν δεν το έχουμε κάνει εμείς, το έχουν κάνει άλλοι. Μπορεί, όταν χρησιμοποιούμε τις συσκευές να μην είναι επιβλαβείς, λόγω του μεταλλικού και πλαστικού υλικού, όταν, όμως, αυτά γίνουν απόβλητα, δηλαδή δεν λειτουργούν, τα υλικά γίνονται αρκετά επικίνδυνα για το περιβάλλον.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι γίνονται τα ηλεκτρικά είδη που ανακυκλώνουμε;


Αντί, λοιπόν, να πετάτε τις συσκευές, ανακυκλώστε τες. Τα διαφορετικά υλικά θα διαχωριστούν, ώστε, από τη μια, να βρεθούν τα επικίνδυνα υλικά και, από την άλλη, να μαζευτούν υλικά, όπως πλαστικό, μέταλλα, γυαλί, τα οποία μπορούν να ξανά χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστούν άλλες συσκευές. Αυτή η συνήθεια της ανακύκλωσης πρέπει να γίνεται και για τα υπόλοιπα υλικά όπως χαρτιά, πλαστικά, αλουμινένια κουτιά, γυάλινα μπουκάλια.

Κάθε χρόνο συσσωρεύονται σε χωματερές της Ελλάδα 200.000 τόνοι ηλεκτρικές συσκευές που έγιναν απορρίμματα. Δεκάδες τοξικές ουσίες περιέχονται σε αυτά τα απόβλητα, οι οποίες με τον χρόνο εισχωρούν στο έδαφος και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Το έδαφος έχοντας απορροφήσει τις τοξικές ουσίες καταλήγει στην διατροφική αλυσίδα και, κατά συνέπεια, στην τροφή μας.

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.