Η Ελλάδα εκπροσωπείται το 2012 στο σπουδαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου, των Καννών, από τη μικρού μήκους ταινία Compulsion. Ας δούμε όμως …
Παλιές Ελληνικές Κωμωδίες
Το γέλιο είναι απαραίτητο, ώστε να μπορούμε να προχωράμε στη ζωή μας και να περνάμε ευχάριστα. Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος ανέδειξε πολλές κωμικές ταινίες, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και παίζονται μέχρι και σήμερα. Είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς ποια είναι η καλύτερη, πάμε, όμως, να δούμε μερικές από αυτές:
- Της Κακομοίρας
Το Της Κακομοίρας (γνωστή και ως Ο Μπακαλόγατος) είναι ελληνική κωμική ταινία παραγωγής του 1963. Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Χατζηχρήστος, Κώστας Δούκας, Νίκος Ρίζος και Μαρίκα Νέζερ.
Ο Ζήκος είναι ένας επαρχιώτης, που δουλεύει υπάλληλος στο μπακάλικο του Παντελή και είναι ερωτευμένος με την όμορφη Φιφίκα, η οποία, θέλοντας να παίξει μαζί του, προσποιείται ότι ανταποκρίνεται, ενώ αγαπάει τον Κιτσάρα. Ο Παντελής, αν και προχωρημένης ηλικίας, θέλει για γυναίκα του τη νεαρή φίλη της Φιφίκας, Λίτσα. Ο Ζήκος τον κοροϊδεύει για την επιλογή του, αλλά αυτός δεν πτοείται. Κανονίζει τους αρραβώνες σε συνεννόηση με τον πατέρα της Λίτσας, αλλά ερήμην της ίδιας, και αποφασίζουν να το ανακοινώσουν την ημέρα των γενεθλίων της. Η Λίτσα, μόλις το μαθαίνει, ταράζεται, και προσπαθεί να κλεφτεί με τον αγαπημένο της, Αργύρη. Όμως, το σχέδιό τους γίνεται αντιληπτό, την τελευταία στιγμή, από την κυρά-Δέσποινα και καταλήγουν όλοι στο σπίτι της Λίτσας, προκειμένου να εξηγήσουν, γιατί έγινε αυτό το περιστατικό. Τότε, ο πατέρας της Λίτσας, ο κυρ-Μανώλης, θα δεχτεί να την δώσει στον Αργύρη, ενώ και ο Κιτσάρας, μη χάνοντας την ευκαιρία της παρουσίας του πατέρα της Φιφίκας, ζητά και παίρνει το χέρι της.
Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1963-1964 και έκοψε 201.008 εισιτήρια. Ήρθε στην 26η θέση σε 92 ταινίες. Επίσης, προβλήθηκε στο “Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης” δύο φορές. Η ταινία είναι, ίσως,η καλύτερη κωμωδία του ελληνικού κινηματογράφου, αφού προβάλλεται μέχρι και σήμερα και οι ατάκες έχουν μείνει αξέχαστες.
- Υπάρχει και Φιλότιμο
Το Υπάρχει και Φιλότιμο είναι ελληνική κωμική ταινία της Φίνος Φιλμ, του 1965 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.
Ο υπουργός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, με αφορμή τα εγκαίνια ενός μαιευτηρίου, επισκέπτεται το χωριό της εκλογικής του περιφέρειας, την Πλατανιά. Μετά από ένα ατύχημα, ανακαλύπτει την αλήθεια για το τί σκέφτεται ο κόσμος για αυτόν, πώς ζούνε οι άνθρωποι στην εκλογική του περιφέρεια, τί πραγματικά χρειάζονται, αλλά και το ρόλο που παίζουν οι κομματάρχες του. Έτσι, αποφασίζει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, αφού πρώτα επιπλήξει σε έντονο ύφος τους συνεργάτες του.
Η ταινία έκοψε 325.683 εισιτήρια και αποτελεί σάτιρα στο πολιτικό σύστημα, στη διαφθορά και στα ρουσφέτια, κάνοντάς τη διαχρονική και άκρως επίκαιρη, μέχρι σήμερα.
- Η Θεία από το Σικάγο
Η Θεία από το Σικάγο είναι ελληνική κωμική ταινία του 1957, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου. Πρωταγωνιστούν οι Ορέστης Μακρής, Γεωργία Βασιλειάδου, Τζένη Καρέζη, Παντελής Ζερβός, Δημήτρης Παπαμιχαήλ κ.α.
Ο Χαρίλαος είναι στρατηγός και έχει επιβάλλει πολύ αυστηρές αρχές στις τέσσερις νεαρές, ανύπαντρες κόρες του. Κάποια στιγμή, καταφτάνει, από το Σικάγο στην Ελλάδα, η αδελφή του Χαρίλαου, μια απελευθερωμένη “θεότρελη” χήρα και ευκατάστατη, οικονομικά. Εγκαθίσταται στο σπίτι του Χαρίλαου και κατορθώνει, μέσα σε λίγο καιρό, να ανατρέψει τις κατεστημένες αρχές του σπιτιού, κόντρα στα ήθη και έθιμα της εποχής και του αδελφού της, ενώ καταφέρνει, με κάπως ανορθόδοξο τρόπο, να βρει γαμπρούς και, τελικά, να παντρέψει τις τρεις από τις τέσσερις κόρες του.
Μια ταινία με σαφή κοινωνικοπολιτικά μηνύματα και διττή έξυπνη σάτιρα, τόσο για την οπισθοδρομικότητα και την εμμονή με τις παραδόσεις, όσο και για την κακόγουστη και νεοπλουτίστικη διάσταση των μοντέρνων αμερικανόφερτων συνηθειών. Η ταινία έκοψε 142.459 εισιτήρια και ήρθε πρώτη σε εισπράξεις, ανάμεσα σε 28 ελληνικές ταινίες εκείνης της εποχής.
- Ο Ηλίας του 16ου
Ο Ηλίας του 16ου είναι θεατρική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Το 1959 μεταφέρθηκε από τη Φίνος Φιλμ στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο και τον Θανάση Βέγγο.
Τρεις φουκαράδες φίλοι, ο Ηλίας, ο Θωμάς και ο Βαγγέλης, αποφασίζουν να κλέψουν το αφεντικό του Βαγγέλη, που είναι ιδιοκτήτης μπαρ, ενεχυροδανειστής και κλεπταποδόχος. Τη διάρρηξη αποφασίζεται να κάνει ο Θωμάς, ενώ ο Ηλίας, ντυμένος αστυφύλακας, φυλάει τσίλιες. Για κακή τους τύχη, όμως, στο διπλανό σπίτι γίνεται αντιληπτή η απώλεια ενός δακτυλιδιού και κατηγορείται η υπηρέτρια. Ο Ηλίας, που περιπολεί ως ψευτο-αστυφύλακας, καλείται να παρέμβει και καταλήγει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Συλλαμβάνεται, όμως, και ο Θωμάς και οδηγείται στο ίδιο τμήμα που βρίσκεται ο Ηλίας, ο οποίος προσπαθεί να ξεδιαλύνει την κατάσταση.
Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1958-1959 και έκοψε 77.118 εισιτήρια. Ήρθε στην 4η θέση, ανάμεσα σε 51 ταινίες.
- Για ποιον χτυπά η…κουδούνα
Το Για ποιον χτυπά η… κουδούνα είναι μια ελληνική κωμική ταινία του 1968, με πρωταγωνιστές τους Κώστα Βουτσά, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Νόρα Βαλσάμη και Μπεάτα Ασημακοπούλου.
Ο Κώστας, υπάλληλος μιας υποδηματοποιίας, σκαρφίζεται ένα έξυπνο σχέδιο για να βγάλει το καταχρεωμένο αφεντικό του, κ. Λαμπιρίκο, από τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται. Η εικονική αυτοκτονία του αφεντικού του γίνεται πράξη, με συνεργούς στο κόλπο τη γυναίκα του, Φλώρα και την κόρη του, Αλίκη. Ο Κώστας κλείνει τον κ. Λαμπιρίκο σε μια παράγκα στην αυλή του σπιτιού του, από την οποία βγαίνει μόνο με το συνθηματικό χτύπημα μιας κουδούνας. Ο υποτιθέμενος θάνατος του γίνεται πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και οι πιστωτές του σταματούν να τον πιέζουν, οι χρεώστες πληρώνουν και η υποδηματοποιία σώζεται. Τα πράγματα,όμως, μπερδεύονται, όταν ένας από τους προμηθευτές της εταιρίας ζητά να παντρευτεί τη “χήρα” Λαμπιρίκου.
Η ταινία έκοψε 393.900 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Αυτές είναι κάποιες από τις κωμωδίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το σενάριο, οι ατάκες και οι ηθοποιοί είναι αυτά που έκαναν τις ταινίες αυτές να ξεχωρίσουν.