Παιχνίδια ταξιδιού για μια ήρεμη εκδρομή

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Πώς να απασχολήσουμε τα παιδιά κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής; Πώς θα επιτύχουμε ένα ήρεμο και χωρίς φωνές ταξίδι; Ιδέες και λύσεις για τις διακοπές σας!

Καλοκαίρι έρχεται και το μυαλό μας είναι συνεχώς στις διακοπές. Ακόμα και ένα τριήμερο στο χωριό είναι αρκετό για να ξεκουραστούμε και να ξεφύγουμε από τον γρήγορο ρυθμό της πόλης. Ιδιαίτερα όταν είμαστε μεγάλη οικογένεια με μικρά παιδιά, η εκδρομή είναι μεν αναζωογονητική, αλλά ταυτόχρονα γίνεται κουραστική, καθώς απαιτεί περισσότερη οργάνωση.

Τα παιδιά έχουν τις δικές τους ανάγκες και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στην προετοιμασία τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζονται. Οι βαλίτσες, τα φαγητά, τα παιχνίδια είναι η κουραστική υπόθεση των διακοπών, όμως υπάρχουν τρόποι για να είναι οι μόνες δυσκολίες.

Συμβουλές απασχόλησης των παιδιών στο αυτοκίνητο

1) Παρατηρείστε οικογενειακώς έξω από το παράθυρο. Ορίστε 3 αντικείμενα (π.χ. δέντρο, κόκκινο αυτοκίνητο, περίπτερο) και αναζητήστε τα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Κερδίζει ο πιο γρήγορος.

2) Γεμίστε ένα νεσεσέρ με ξυλομπογιές και μικρά χαρτάκια για ζωγραφική χωρίς τελειωμό.
Extra tip: Ζητήστε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τα τοπία που βλέπουν στη διαδρομή ή το αγαπημένο τους μέρος από τις διακοπές.

3) Αφού ζωγραφίσετε σε ένα λευκό χαρτί μια κούκλα, κόψτε μικρά ρουχαλάκια σε διάφορα σχέδια. Δημιουργήστε ένα κουκλίστικο κουτάκι και βάλτε τα όλα μέσα. Το παιδί μπορεί να ντύσει τη κούκλα με ό,τι ρούχο επιθυμεί κάθε φορά.

4) Για μεγαλύτερα παιδιά, υπάρχουν σε πολλά καταστήματα τα επιτραπέζια ταξιδιού σε βολικά μεγέθη, τα οποία μπορείτε να παίρνετε παντού μαζί σας.

5) Βάλτε τα αγαπημένα του τραγούδια και απολαύστε όλοι μαζί τη διαδρομή.

6) Πείτε λέξεις από όλο το αλφάβητο. Ξεκινήστε τα γράμματα με τη σειρά και πείτε εναλλάξ από μια λεξούλα. Ενδείκνυται για ηλικίες από 5 ετών και άνω.

7) Λίγα αυτοκόλλητα και ένα άλμπουμ είναι αρκετά για να κρατήσουν το μικρό σας απασχολημένο για αρκετή ώρα. Υπάρχουν ειδικά άλμπουμ, όπου το παιδί μπορεί να κολλάει και να ξεκολλάει συνεχώς τα αγαπημένα του αυτοκόλλητα.

8) Φτιάξτε διάφορα φύλλα εργασίας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

9) Πάρτε μαζί σας το αγαπημένο του παραμύθι και αφήστε το παιδί να ξεφυλλίσει τις εικόνες, πλάθοντας έτσι τη δική του ιστορία.

10) Τοποθετήστε σε ένα κουτάκι που σφραγίζει σωστά χάντρες και σκοινάκια. Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν βραχιόλια ή απλώς να περάσουν τις χάντρες από το σκοινί. Είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας, που βοηθά στην ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας.

11) Τρίλιζα φτιαγμένη από πέτρες. Ζωγραφίστε σε ένα πάνινο πουγκί τα κουτάκια και οι πετρούλες θα πρωταγωνιστούν στην travel size τρίλιζα.

12) Φτιάξτε γρήγορα και υγιεινά σνακ που θα τσιμπολογάνε ανά διαστήματα.

Κάθε φορά, λοιπόν, που ξεκινάμε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, επιλέγουμε διάφορους τρόπους για να κρατήσουμε τα παιδιά απασχολημένα, αλλά και για διασκεδάζουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Συνιστάται οι γονείς να κάνουν στάση περίπου κάθε δύο ώρες, ώστε να μπορούν τα παιδιά να κατεβαίνουν από το κάθισμά τους και να κινούνται για λίγο.

Οι διακοπές, με την κατάλληλη οργάνωση, θα γίνουν οι αγαπημένες όλων!

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…