Παιδικοί σταθμοί με οικολογική συνείδηση

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή

Τι είναι η οικολογική συνείδηση; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά παιδικών σταθμών με οικολογική συνείδηση; Ποια τα οφέλη που προσφέρει η οικολογική συνείδηση στα παιδιά;

Ορισμός οικολογικής συνείδησης

Η έννοια της οικολογικής συνείδησης είναι συνυφασμένη με τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την προστασία του φυσικού πλούτου μιας χώρας. Το κίνημα των οικολόγων εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα μας και η έννοια της οικολογικής συνείδησης εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς της σύγχρονης κοινωνίας. Ένας από αυτούς τους τομείς που ασχολήθηκε με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι τα σχολεία και συγκεκριμένα οι παιδικοί σταθμοί.

Διοργάνωση οικολογικών δραστηριοτήτων

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και να δραστηριοποιηθούν για να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της χώρας από τις καταστροφές που προκαλούνται από την ανθρώπινη παρέμβαση. Φυσικές καταστροφές βέβαια δημιουργούνται και από το περιβάλλον, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι εκτός ανθρώπινου παράγοντα.

Οι παιδικοί σταθμοί διοργανώνουν οικολογικές δραστηριότητες για να μεταμορφώσουν και να καθαρίσουν τους φυσικούς πόρους που έχουν καταστραφεί ή μολυνθεί. Τα παιδιά με την καθοδήγηση και επίβλεψη του δασκάλου εξορμούν στη φύση και ασχολούνται συστηματικά με την δεντροφύτευση, τον καθαρισμό των ακτών και τον καθαρισμό σκουπιδιών από τα δάση και από άλλες περιοχές. Τα παιδιά ασχολούνται διεξοδικά με την προστασία του περιβάλλοντος και βοηθούν στη συντήρηση και τακτικό καθαρισμό των κατεστραμμένων ή μολυσμένων περιοχών.

Επίσης, τα παιδιά εξοικειώνονται με την προστασία της χλωρίδας και πανίδας της χώρας τους και την προστασία των υπό εξαφάνιση ζώων, θηλαστικών και πουλιών με την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση που λαμβάνουν από τις ομάδες οικολόγων ή τους αρμόδιους φορείς. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται από τον κίνδυνο για την εξαφάνιση των απειλούμενων ειδών και δραστηριοποιούνται για την προστασία τους.

Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στην υιοθεσία ζώων για να βιώσουν από κοντά την έννοια της φροντίδας ενός κατοικιδίου ζώου και να αποτρέψουν την εξαφάνιση των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Τα παιδιά μπορούν να ενασχοληθούν με παιχνίδια που έχουν οικολογικό περιεχόμενο για να εξοικειωθούν με την οικολογική συνείδηση και νε εφαρμόσουν έμπρακτα τις γνώσεις τους με την επίσκεψη για παράδειγμα σε πάρκα όπου θα ξεναγηθούν και θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για το φύτεμα λουλουδιών ή/και δέντρων που θα ομορφύνουν τα πάρκα.

Τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε εκθέσεις που θα προβάλλουν τη σημασία των βιολογικών προιόντων και φυσικών καλλυντικών στο κοινό. Μπορούν επίσης να ασχοληθούν με το φύτεμα λουλουδιών και λαχανικών στον κήπο τους για να τρέφονται οικολογικά και βιολογικά.

Οφέλη οικολογικής συνείδησης στα παιδιά

Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά και συνεργατικά σε οικολογικές δραστηριότητες αναπτύσσοντας το αίσθημα της συνεργασίας και της οικολογικής συνείδησης που θα τους ακολουθήσει στην υπόλοιπη ζωή τους δίνοντας το φωτεινό παράδειγμα σε άλλους ανθρώπους με μειωμένο το αίσθημα της συνείδησης για την προστασία του περιβάλλοντος που κακοδιαχειρίζονται τον φυσικό πλούτο της χώρας τους και δεν μεριμνούν για την καλή διατήρησή του.

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.