Το παιδικό βιβλίο ως παράγοντας ανάπτυξης του παιδιού

Συντάκτης: Θάνος Κονδύλης, Συγγραφέας

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου ο Κόσμος εορτάζει την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Όχι τυχαία. Αυτή την ημέρα τιμώνται όχι μόνο οι συγγραφείς που γράφουν αυτά τα βιβλία αλλά και όλα τα παιδιά που ασχολούνται με την ανάγνωση. Το παιδικό βιβλίο είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία αναγνώσματος γιατί με τον τρόπο του συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών, τόσο νοητικά, όσο και ψυχικά.

Ένα καλό παιδικό βιβλίο μπορεί να επηρεάσει αφάνταστα θετικά το παιδί και να του διδάξει όλα τα υψηλά ιδανικά και τα νοήματα των ηθικών αρχών όσο κάνεις άλλος. Το παιδικό βιβλίο είναι αυτό που προετοιμάζει τα παιδιά για τον κόσμο των μεγάλων με ποικίλους τρόπους. Επιπλέον προετοιμάζει τους μικρούς αναγνώστες ώστε μελλοντικά να εισέλθουν στη λογοτεχνία των ενηλίκων.

Έχει παρατηρηθεί από μελέτες ότι τα παιδιά που ασχολούνται με την ανάγνωση βιβλίων έχουν καλύτερη αντίληψη του κόσμου μας, σαν μεγαλώσουν, σε σχέση με τα παιδιά που από μικρά ασχολούνται με τα διάφορα ηλεκτρονικά μηχανήματα εικόνας και ήχου. Επίσης οι γονείς που διαβάζουν αναγνώσματα στα παιδιά τους ακόμα και όταν αυτά είναι στη βρεφική τους ηλικία, τα προετοιμάζουν καλύτερα, ώστε αυτά να έχουν μελλοντικά καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Τέλος, δεν είναι τυχαία που ορισμένες έρευνες αναφέρουν πως τα παιδιά που έχουν από μικρά μια σχετική επαφή με τα βιβλία, σε μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγουν να σπουδάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο, σε σχέση με τα παιδιά που ήταν μακριά από τα βιβλία.

Η ανάγνωση παιδικών βιβλίων αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών ακόμα και από αυτή τη βρεφική τους ηλικία. Όλοι οι γονείς πρέπει να βρίσκουν, έστω για λίγα λεπτά την ημέρα, και να τα αφιερώνουν στα παιδιά τους διαβάζοντας τους λίγες γραμμές από ένα βιβλίο. Μακροπρόθεσμα τα κέρδη τους θα είναι θεαματικά.

Συντάκτης: Θάνος Κονδύλης, Συγγραφέας

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.