Παιδικές κατασκηνώσεις: γιατί να επιλέξουν οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους; 

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Πώς μπορούν να συνδυαστούν τώρα το καλοκαίρι οι ατελείωτες ελεύθερες ώρες των παιδιών με το απαιτητικό ωράριο των γονιών; Ένας από τους πιο ενδεδειγμένους παιδαγωγικά τρόπους να αξιοποιηθεί δημιουργικά ο ελεύθερος χρόνος του παιδιού είναι η κατασκήνωση.

Βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και πολλοί γονείς προβληματίζονται σχετικά με το πώς θα μπορέσουν τα παιδιά τους να περάσουν τον χρόνο τους ευχάριστα και δημιουργικά και αυτό να συνδυαστεί με το δικό τους γεμάτο και απαιτητικό πρόγραμμα.  Έτσι, ξεκινάει η συζήτηση για τις παιδικές κατασκηνώσεις. Οι προβληματισμοί που προκύπτουν έχουν να κάνουν κυρίως με την απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι, με τη συμπεριφορά τους, αλλά και με τα οφέλη  που μπορεί να έχει η κατασκήνωση.

Οφέλη της κατασκήνωσης 

 • Αναξαρτητοποίηση των παιδιών.
 • Επαφή με τη φύση.
 • Κοινωνικοποίηση, ένταξη σε ομάδες, δημιουργία νέων φίλων και καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας.
 • Καλλιέργεια αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης και αυτογνωσίας.
 • Καλλιέργεια δεξιοτήτων, ταλέντων και αυτογνωσία.
 • Αλλαγή παραστάσεων και αποτοξίνωση από ηλεκτρονικές συσκευές.
 • Δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
 • Βελτίωση της φυσικής κατάστασης μέσα από αθλητικές δραστηριότητες.
 • Δημιουργία όμορφων αναμνήσεων.
 • Πειθαρχία και σεβασμός στους κανόνες.
 • Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δείτε επίσης: Ποια τα οφέλη της κατασκήνωσης; 

Προετοιμασία γονέων και παιδιών

 • Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τους υπεύθυνους σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού τους και τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει.
 • Πρέπει να έχουν το μυαλό τους μία εναλλακτική λύση σε περίπτωση που το παιδί δεν μπορεί να προσαρμοστεί και έχει ξεσπάσματα τουλάχιστον 2-3 ημέρες.
 • Καλό είναι να υπάρξει από πριν μία συζήτηση με το παιδί σχετικά με την κατασκήνωση, τι σημαίνει και ποιες εμπειρίες μπορεί να αποκομίσει. Έχει μεγάλη σημασία να τονίζονται οι όμορφες στιγμές που μπορεί να έχει στην κατασκήνωση και να επισημανθεί ότι η κατασκήνωση είναι συνδεδεμένη με παιχνίδια, γέλια, ξέγνοιαστες στιγμές και καλοκαιρινές διακοπές.
 • Σε ενδεχόμενη ερώτηση του παιδιού τι θα κάνει αν του λείπουν οι γονείς είναι καλό να βρεθεί λύση από κοινού και να δοθεί στο παιδί η δυνατότητα να πάρει πρωτοβουλία για το πώς θα ήθελε να το αντιμετωπίσει.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για κατασκήνωση; 

Μία ηλικία ορόσημο για τα παιδιά είναι τα 7 χρόνια. Κάποια μπορεί να είναι έτοιμα λίγο νωρίτερα, ενώ άλλα να χρειάζονται λίγο χρόνο ακόμη. Εξαρτάται από την ωριμότητα, την ανεξαρτησία τους, καθώς και από το ενδιαφέρον που θα δείξουν για την κατασκήνωση. Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα  παιδιά μικρότερης ηλικίας δυσκολεύονται περισσότερο να αποχωριστούν τους γονείς τους.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την κατασκήνωση; 

Είναι σημαντικό η απόφαση για την κατασκήνωση να ληφθεί μαζί με το παιδί. Οι γονείς δεν πρέπει να πάρουν αυτή την απόφαση μόνοι τους, πρέπει να αφήσουν το παιδί να τους εξηγήσει γιατί θέλει ή δεν θέλει να πάει. Μέσα από τη συζήτηση θα διαπιστώσουν τις προσδοκίες, αλλά και τους προβληματισμούς του παιδιού. Πολύ βοηθητική είναι μία επίσκεψη από πριν στην κατασκήνωση, έτσι ώστε το παιδί να έχει μια ακριβή εικόνα για το πώς είναι και τι να περιμένει. Σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να πιέσουν το παιδί τους να πάει αν εκείνο δεν το θέλει. Ίσως την επόμενη χρονιά να νιώθει πιο έτοιμο.

Η κατασκήνωση είναι ένας χώρος όπου το παιδί μπορεί να εκτονώσει την ενέργειά του. Γι’ αυτό και  ενδείκνυται για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, με ελλειμματική κοινωνική ανάπτυξη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσπραξία, ΔΕΠ-Υ.

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.