Παιδικά παραμύθια και ψυχολογία

Συντάκτης: Λορένα Μέμα

Μια από ομορφότερες παιδικές αναμνήσεις είναι όταν ζητούσα από τη μητέρα μου να διηγηθεί κάποιο παραμύθι προτού κοιμηθώ. Δεν ερχόταν με βιβλίο στο χέρι αλλά μου έλεγε δικά της παραμύθια. Δεν ήξερε πολλά παραμύθια και μου αρκούσαν αυτά τα λίγα που ήξερε, όμως οι σημερινές μαμάδες έχουν το προνόμιο να εμπλουτίσουν τη λίστα με τα παραμύθια που θα πούν στα αγγελούδια τους. Πώς;

Κάνοντας μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία παρατήρησα ότι υπάρχουν παιδικά βιβλία που είναι κατάλληλα για τις βραδινές ώρες, δηλαδή όταν θα σας ζητήσει το παιδί σας ένα παραμύθι λίγο πρίν κοιμηθεί.

Προτού διαβάσετε τη λίστα με τα βιβλία που σας προτείνουμε και πριν την επίσκεψή σας στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο σας διαβάστε παρακάτω για τα θετικά που έχουν τα παραμύθια στην παιδική ψυχαγωγία:

  • Κάθε βιβλίο εμπεριέχει στοιχεία και χαρακτήρες με τα οποία το παιδί ταυτίζεται
  • Η συμπάθεια ή η αντιπάθεια για ένα παραμύθι μαρτυρούν στοιχεία από τον ψυχισμό του παιδιού
  • Οι ψυχαναλυτές όπως ο Γιούνγκ θα έλεγε πως μέσα από τα παραμύθια το παιδί γνωρίζει αναλυτικότερα και πάλι σε ένα περιβάλλον ασφαλές τα “αρχέτυπα” σχήματα που κουβαλάει εν αγνοία του στην ψυχή του, όπως την κακιά μάγισσα που ισοδυναμεί με την απειλητική μητέρα.
  • Ο Φρόυντ μίλησε επί μακρόν για την ανάγκη και χρησιμότητα σνδεσης των συναισθημάτων με ιστορίες, θρησκείες, σχήματα και αντικείμενα. Γι’αυτό και η επαναλαμβανόμενη επαφή με αυτά ξυπνάει ενδεχομένως ‘κοιμισμένα’ κομμάτια του ψυχισμού και τα καλεί να έρθουν στη επιφάνεια για να πλουτίσουν το παιδί και τον ψυχισμό του αλλά και να συμβάλλουν στην διαχείριση των εσωτερικών και ασυνειδήτων συναισθηματικών συγκρούσεων. Ο Χάνς Ντίκμαν, υποστήριζε πώς για να βοηθήσουν τους ενήλικους να ξεπεράσουν κάποια ψυχολογικά προβλήματα ένας αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας ήταν να βάλουν το άτομο να διηγηθεί το αγαπημένο του παραμύθι.

Ποιος έκλεψε τον ήλιο, Εκδό​σεις Παπαδόπουλος

Κάπου πολύ μακριά από εδώ και λίγο πιο πέρα από εκεί,

σε ένα μικρό χωριό,είχαν όλοι αποκοιμηθεί.

“Ξυπνήστε!” λάλησε ο κόκορας,όπως κάθε πρωί.

Μα ο ήλιος είχε εξαφανιστεί! Όλοι τότε είχαν μπερδευτεί!

Ποιος έκλεψε τον ήλιο… και γιατί;

Όμορφες ιστορίες για καληνύχτα, Εκδόσεις Ψυχογιός

Όλα τα παιδιά αγαπούν τα παραμύθια πριν από τον ύπνο και αυτό είναι το ιδανικό βιβλίο για γονείς και παιδιά. Γνώρισε την Ίζι, που θα κοιμηθεί πρώτη φορά στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού της, τις δίδυμες που κάνουν δύσκολη τη ζωή της μπέιμπι σίτερ τους, τον μικρό Λίο, που δε θέλει να κοιμηθεί, καθώς και πολλούς ακόμη μοναδικούς χαρακτήρες. Με τρυφερή εικονογράφηση και 21 πρωτότυπες ιστορίες, τα παιδιά θα λατρέψουν αυτή την υπέροχη συλλογή!

Ο ​φούρναρης Πλάτς, Εκδόσεις Διάπλαση

Ο Πλατς είναι φούρναρης, αλλά δεν του είναι αρκετό. Θέλει να αποκτήσει τον ουρανό με τ’ άστρα.

Όταν εμφανίζεται στο χωριό ο ζητιάνος με το μαγικό σα­κούλι, η ζωή του Πλατς αλλάζει απότομα.

Πόσα καρβέλια ψωμί χωράει πια αυτό το μαγικό σακούλι;

Θα καταφέρει ο Πλατς να κερδίσει τον ουρανό με τ’ άστρα;

Ένα παραμύθι για την επιθυμία του να έχουμε όλο και περισσότερα και την αναζήτηση της ευτυχίας στα απλά πράγματα.

Η φεγγα​ρόπιτα, Εκδόσεις Διάπλαση

Πώς φτιάχνει κανείς μια φεγγαρόπιτα; Ένας φούρναρης φαίνεται να ξέρει το μυστικό κι ένας κλέφτης προσπαθεί να το ανακαλύψει κλέβοντας την πίτα. Έτσι ξεκινά το ταξίδι της φεγγαρόπιτας, ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις και παράξενα φαινόμενα…

Mια ιστορία για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου με θέμα τη χαρά που νιώθει κανείς όταν ξέρει να μοιράζεται.

Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο, Εκδόσεις Διάπλαση

Μια μέρα του καλοκαιριού ο μικρός Φεδερίκο το σκάει από το πατρικό του σπίτι, περιπλανιέται στους κάμπους και στα λιβάδια της Ανδαλουσίας κι έρχεται αντιμέτωπος με ένα σωρό παράξενες περιπέτειες…

Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, που μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο των παιδικών του χρόνων.

Η έκδοση περιλαμβάνει CD με πέντε μελοποιημένα ποιήματα του Λόρκα, σε μουσική Δημήτρη Μαραμή και ερμηνεία Θοδωρή Βουτσικάκη. Διαβάζει ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Συντάκτης: Λορένα Μέμα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.