«Παιδιά της καρδιάς»: όταν η αγάπη όλα τα νικά!

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Ποια είναι τα «παιδιά της καρδιάς» και γιατί ονομάζονται έτσι; Διαφέρουν άραγε από τα «παιδιά της κοιλιάς» και πώς ξεπερνιούνται τυχόν αναστολές μπροστά σε μια τέτοια απόφαση…καρδιάς;

Τα παιδιά της καρδίας είναι παιδιά ανθρώπων που δεν κατάφεραν για κάποιους λόγους να αποκτήσουν βιολογικά τέκνα ή ακόμη και εάν έχουν αποκτήσει, επιθυμούσαν να υιοθετήσουν. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο δόκιμη αναφορά στον όρο «υιοθεσία» είναι η «τεκνοθεσία», δεδομένου ότι  με τον όρο τέκνα αναφερόμαστε και στα δύο φύλα σε αντίθεση με τον όρο υιός, που εμπεριέχεται στη λέξη υιοθεσία, και αναφέρεται ως επί το πλείστον στο ανδρικό γένος. Παιδιά της καρδιάς, λοιπόν, είναι όλα εκείνα τα πλασματάκια που μπορεί να μην κατοίκησαν 9 μήνες στο σώμα της γυναίκας που αποκαλούν μητέρα τους, αλλά κατοικούν στη γεμάτη από αγάπη καρδιά των θετών γονέων τους.


Διαβάστε ακόμα:H απάντηση του έγχρωμου υιοθετημένου παιδιού: «Με τη μητέρα μου μοιάζουμε στην καρδιά»


Η απόφαση της υιοθεσίας και οι βασικές προϋποθέσεις

Η απόφαση του να προχωρήσει μια οικογένεια σε υιοθεσία δεν είναι διόλου εύκολη. Μια σειρά προσπαθειών για την απόκτηση ενός παιδιού, οι οποίες δεν αποδόθηκαν, αποτελούν τον κυρίαρχο λόγο που οδηγεί τις περισσότερες οικογένειες στην υιοθεσία. Σαφώς, πέρα από την επιθυμία των γονέων να υιοθετήσουν ένα παιδί είναι καίρια, αλλά οι εν δυνάμει θετοί γονείς πρέπει να πληρούν κάποια βασικά κριτήρια/προϋποθέσεις:

  1. Ηλικιακά κριτήρια. Ο θετός γονέας θα πρέπει να είναι άνω των 30 ετών και να μην υπερβαίνει τα 60 έτη, ενώ η χρονική διαφορά ανάμεσα στον θετό γονέα και το τέκνο πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 έτη και να μην ξεπερνάει τα 50 έτη.
  2. Οι θετοί γονείς να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, δηλαδή,να μην έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη που ενδεχομένως να τους στερούσε τη γονική μέριμνα.
  3. Οι θετοί γονείς να έχουν καλή σωματική και ψυχική υγεία.
  4. Να έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν βασικές βιολογικές ανάγκες του παιδιού.
  5. Θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και των δύο συζύγων σχετικά με την απόφαση υιοθεσίας. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα σε ένα μόνο άτομο, άντρα ή γυναίκα, να υιοθετήσει παιδί εκτός γάμου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη περίπτωση που το θετό τέκνο έχει συμπληρώσει τα 12 έτη λαμβάνεται υπόψη και η δική του συναίνεση.

«Παιδιά της καρδιάς»: όταν η αγάπη όλα τα νικά!

Σκέψεις και ανησυχίες κρυμμένες πίσω από την υιοθεσία

Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που προχωρούν στη διαδικασία της υιοθεσίας, όπως έχει αναφερθεί, είναι γονείς που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν με βιολογικό τρόπο τέκνα. Στο σημείο αυτό αναδύονται τα ακόλουθα ερωτήματα. Είναι η διαδικασία σύλληψης και οι κυοφορία που κάνουν ένα ζευγάρι γονείς; Τα παιδιά είναι απόρροια έρωτα και αγάπης ή μήπως επιθυμούμε να αποκτήσουμε παιδιά, δικά μας παιδιά, που προσδοκάμε να μας μοιάσουν και να ζήσουν όσα εμείς δεν καταφέραμε;

 Αγαπάμε τα παιδιά και θέλουμε να αναλάβουμε υπεύθυνα τον γονεϊκό ρόλο αλλά μόνο για τα παιδιά που κυοφορούμε; Και εάν το υιοθετημένο παιδί όσο μεγαλώνει μοιάζει με τους βιολογικούς γονείς του; Και εάν μια μέρα αναζητήσει τη βιολογική οικογένειά του; Και αν η κοινωνία μάθει ότι είναι υιοθετημένο τι θα πει; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες που κατακλύζουν πολλούς ανθρώπους. Εν δυνάμει –ή και όχι– θετούς γονείς.

«Παιδιά της καρδιάς»: όταν η αγάπη όλα τα νικά!

Με την αγάπη όλα είναι δυνατά!

Απέναντι σε όλες όμως αυτές τις εύλογες ανησυχίες η δύναμη της αγάπης τα νικά όλα. Ανάμεσά μας υπάρχουν ζευγάρια που θέλησαν να προσφέρουν απλόχερα αγάπη, ασφάλεια και φροντίδα σε παιδιά που ζούσαν για χρόνια σε ιδρύματα παιδικής προστασίας. Θετοί γονείς που δεν άνοιξαν μόνο το σπίτι τους αλλά και την καρδιά τους, γονείς που μεγαλώνουν με αρετές τα παιδιά, τα παιδιά τους.

 Γονείς που αποδεικνύουν ότι ακόμη και αν ένα παιδί δεν έχει μεγαλώσει μέσα στην κοιλιά της μητέρας, μπορεί και αξίζει να αγαπηθεί. Γονείς που από νωρίς μίλησαν στο παιδί για την προέλευσή του, τονίζοντάς του ότι θα είναι δίπλα του, σε όποια απόφαση και εάν πάρει. Γονείς που ανέλαβαν τον ρόλο του γονέα μέσα από το άνοιγμα της καρδιάς τους σε παιδιά ιδρυμάτων. Θετοί γονείς, σας ευχαριστούμε που μας δείχνετε ότι ο θεσμός της οικογένειας θεμελιώνεται στην αγάπη.


Διαβάστε ακόμα:Μια μέρα όλη η αγάπη που έχεις δώσει στους άλλους θα σου επιστραφεί

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.