Τα παιδιά, οι νέοι και τα must του 21ου αιώνα
Τα παιδιά του 21ου αιώνα χειρίζονται με ευκολία το tablet και τον υπολογιστή του σπιτιού, μαθαίνουν γρήγορα πράγματα που προηγούμενες γενιές δυσκολεύτηκαν να μάθουν και είναι απόλυτα εξοικειωμένα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Είτε μας αρέσει είτε όχι το μέλλον διαγράφεται digital με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η αγορά εργασίας δείχνει να αλλάζει, οι εκπαιδευτικοί φορείς ανά τον κόσμο αναπτύσσουν νέες μεθόδους μάθησης, η πρόσβαση στην γνώση είναι πιο εύκολη από ποτέ και οι κοινωνικές σχέσεις περνάνε από διαδικτυακά κανάλια. Με ποιο τρόπο μπορούμε όμως να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να βοηθήσουμε στην εξέλιξη του δυναμικού μας;
Οι τελευταίες έρευνες μας δείχνουν ότι οι δεξιότητες που καλούνται να αποκτήσουν οι παλαιότεροι, αλλά και να καλλιεργήσουν οι νεότεροι του 21ο αιώνα είναι οι εξής:
Να μπορούν να επικοινωνούν στο διαδίκτυο με πολλαπλές ομάδες
Η διαδικτυακή επικοινωνία έχει τους δικούς της κανόνες. Εκεί δεν υπάρχει φυσική παρουσία και καλούμαστε να επικοινωνούμε επιτυχώς μέσα από τα social media, τα forums και όλες τις κοινωνικές ομάδες. Πολλά γνωστά πανεπιστήμια όπως είναι το MIT ή το Harvard διαθέτουν ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα που απευθύνονται σε παγκόσμιο κοινό. Οι συμμετέχοντες μιλάνε μεταξύ τους online και ανταλλάσσουν απόψεις ή γνώσεις.
Να γνωρίζουν πώς να διαφυλάσσουν την ασφάλεια τους διαδικτυακά
Η διαρκής ενασχόληση και ανταλλαγή πληροφοριών στο διαδίκτυο επιφυλάσσει ποικίλους κινδύνους ειδικά για τους νέους. Οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να προστατεύουν την ιδιωτικότητα και τα δικαιώματά τους.
Να έχουν αναπτύξει λεκτικές και γραπτές δεξιότητες
Οι επικοινωνιακές δεξιότητες ήταν πάντα απαραίτητες όχι μόνο στο περιβάλλον εργασίας, αλλά και σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Στον 21ο αιώνα η διαδικτυακή παρουσία του κάθε χρήστη απαιτεί την προσεχτική χρήση του γραπτού λόγου του.
Να έχουν κριτική σκέψη και να επικεντρώνονται στη λύση ενός προβλήματος
Η κριτική σκέψη προκύπτει από την προσεκτική παρατήρηση κάθε είδους πληροφορίας που συναντά στην καθημερινή του ζωή ο άνθρωπος. Είναι μια σύνθετη λειτουργία που απαιτεί ένα συνδυασμό δεξιοτήτων όπως είναι η σύγκριση, η λογική, η δικαιοσύνη και άλλες. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να καλλιεργηθούν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και να τα βοηθήσουν στην περαιτέρω εξέλιξή τους. Η κριτική σκέψη διευκολύνει την αναζήτηση λύσεων, δεξιότητα σημαντική για τον κόσμο του 21ου αιώνα.
Να έχουν ανοιχτό πνεύμα και φαντασία
Μεγάλος αριθμός ερευνών πλέον υποστηρίζει ότι το IQ ενός ανθρώπου δεν είναι αρκετό για να προβλέψει την προσωπική και/ή επαγγελματική του επιτυχία. Η φαντασία και το δημιουργικό πνεύμα έχουν την τιμητική τους και φαίνεται να αποτελούν σημαντικό κριτήριο επιλογής από πανεπιστήμια του εξωτερικού και μεγάλες εταιρείες.
Να μπορούν να συνεργάζονται
Η σωστή συνεργασία οδηγεί πάντα σε καλύτερα αποτελέσματα. Πολλές μεγάλες εταιρείες μάλιστα επενδύουν σε στρατηγικές team building προκειμένου τα μέλη τους να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά.
Να παίρνουν πρωτοβουλίες και να επιχειρούν να κάνουν πράγματα
Τολμήστε να κάνετε το βήμα που τόσο καιρό σκέφτεστε, αφήστε τα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες ακόμα και αν κάνουν λάθη. Ο 21ος αιώνας θέλει τόλμη και δυναμισμό.
Να προσαρμόζονται εύκολα
Η εύκολη προσαρμογή σε ένα περιβάλλον βοηθάει τον άνθρωπο να γίνει πιο γρήγορα αποτελεσματικός και μειώνει τα επίπεδα άγχους.
Να ξέρουν πώς να πετυχαίνουν του στόχους τους
Το να βάζουμε στόχους είναι μια καλή αρχή. Το να μεθοδεύσουμε την πραγματοποίηση τους είναι κάτι άλλο. Η επίτευξη στόχων οδηγεί σε προσωπική ικανοποίηση και επαγγελματική επιτυχία.
Να έχουν επιμονή, θετική σκέψη και αισιοδοξία
Ο 20Ος αιώνας μας έμαθε ότι για να πετύχουμε πρέπει να επιμείνουμε, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να σκεφτόμαστε το μέλλον με αισιοδοξία.
Να έχουν αυτοσυγκράτηση
Δεξιότητα που καλλιεργείται από την προσχολική ηλικία, η ικανότητα να μπορούμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, μας βοηθά να ζούμε ισορροπημένα.
Να έχουν αναπτύξει την ενσυναίσθηση
Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα του να μπορούμε να βάζουμε τον εαυτό μας στην θέση του άλλου. Πρόκειται για μια κοινωνική δεξιότητα που βοηθά τον άνθρωπο στην βελτιστοποίηση των διαπροσωπικών του σχέσεων αλλά και στην κοινωνική του κινητοποίηση.
Φαίνεται ότι ο άνθρωπος του 21ου αιώνα θα περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του μπροστά από μια οθόνη, ελπίζουμε όμως ότι παράλληλα θα οραματιστεί ένα καλύτερο κόσμο, θα μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και θα εργαστεί για την δημιουργία μιας νέας καλύτερης πραγματικότητας.
Κατερίνα Τακλή
MSc Social & Business Psychology