Είναι τα παιδιά σας ιδιότροπα στο φαγητό;
Όλα τα παιδιά λατρεύουν τις τηγανητές πατάτες και τα γλυκά. Ναι, αλλά πώς θα τα πείσουμε να τρώνε όσπρια ή λαχανικά που είναι τόσο ωφέλιμα για την υγεία τους αλλά τα απεχθάνονται; Να μερικές οδηγίες για να τους καταφέρετε να δοκιμάσουν κάτι καινούριο:
- Μερικές φορές το καινούριο φαγητό απαιτεί πολύ χρόνο για να το συνηθίσουν. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται από έως και 12 φορές έκθεσης των παιδιών στο καινούριο φαγητό για να το δεχτούν και να το δοκιμάσουν. Προσφέρετέ το πολλές φορές, χωρίς να απογοητεύεστε ή να κουράζεστε.
- Μικρές μερίδες, Μεγάλο κέρδος. Αφήστε τους να δοκιμάσουν μικρές μερίδες από το καινούριο τρόφιμο. Πρέπει να έχετε υπομονή.
- Ζητήστε από το παιδί να δοκιμάσει έστω 3 πιρουνιές από το φαγητό που ετοιμάσατε. Ακόμη κι αυτό είναι μια μικρή επιτυχία.
- Παρουσιάστε μόνο ένα καινούριο τρόφιμο τη φορά. Συνδυάστε το με κάποιο άλλο που ξέρετε πως αγαπάνε πολύ. Η ποικιλία μπορεί να τους μπερδέψει. Τι θα λέγατε να βάλετε «πάπιες τυριού» πάνω στις φακές τους;
- Η πείνα είναι ο καλύτερος σύμβουλος! Βάλτε στο τραπέζι πρώτα το φαγητό που θέλετε να μάθει να τρώει. Μην φοβόσαστε αν κάποια μέρα μείνουν νηστικά, δεν κινδυνεύουν.
- Δώστε ευχάριστη νότα στο γεύμα σας. Ξεκινήστε λέγοντας κάτι χαρούμενο και φροντίστε να είστε πάντα ευγενικοί.
- Ξεκινήστε με απλά φαγητά πρώτα. Για παράδειγμα αντί για μουσακά σερβίρετε μελιτζάνες, πατάτες και κεφτεδάκια σε χωριστά πιάτα. Παροτρύνετε να δοκιμάσουν ένα καινούριο με ένα αγαπημένο στην ίδια πιρουνιά. Θα τους αρέσει περισσότερο.
- «Καμουφλάρετε» όποια τρόφιμα μπορείτε και αποκαλύψτε μετά γιατί ήταν τόσο νόστιμα. Βάλτε φύλλα σπανάκι στη σαλάτα μαρουλιού, πιπεριά δίπλα στη ντομάτα, φουντάκια μπρόκολου στον πουρέ, αλέστε κολοκυθάκι στη σούπα ή κάντε πουρέ καρότου και πατάτας.
-
Περιγράψτε με ωραίο τρόπο τη γεύση του, την υφή ή το άρωμά του. Δοκιμάστε εκφράσεις όπως «Λατρεύω αυτά τα τραγανά καρότα» ή «Μάλλον αυτό το πεντανόστιμο σπανάκι έτρωγε ο Ποπάυ και ήταν τόσο δυνατός!»
- Επιτρέψτε μία μέρα την εβδομάδα να αποφασίσουν αυτά για το γεύμα τους.
- Σχεδιάστε μαζί ένα εβδομαδιαίο μενού για να κάνετε μια άτυπη συμφωνία μεταξύ σας και να «κερδίσετε τη δεσμευσή τους σε αυτό»
- Περιορίστε τους περισπασμούς στο τραπέζι και προσπαθήστε να υπάρχει ηρεμία την ώρα του φαγητού. Μην επιτρέπετε την χρήση οποιασδήποτε οθόνης ή παιχνιδιού που θα του αποσπάσει το ενδιαφέρον.
- Λειτουργήστε σαν μοντέλο. Καθίστε μαζί τους και απολαύστε την παρέα στο γεύμα σας.
- Το ξένο είναι πάντα πιο καλό. Ανταλλάξτε καλέσματα φαγητού με φίλους της ίδιας ηλικίας. Η διαφορετική ατμόσφαιρα και το ξένο φαγητό κινούν την περιέργεια και δίνουν πολλές πιθανότητες για καινούριες δοκιμές.
Φανή Μπακαλιού, MSc Διατροφολόγος
Ατομικά Προγράμματα Διατροφής
τηλ.2310 218989
κιν. 6932 881133
Facebook: Φανή Μπακαλιού Personal Nutrition Counseling