Πώς μπορούμε να περάσουμε στα παιδιά μας αρχές οικολογίας

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά

Η ανάγκη για μύηση και ουσιαστική ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποδεικνύεται ολοένα και πιο επιτακτική, καθώς το περιβαλλοντικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ. Η αδιάλειπτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού πλέον.

Παρόλα αυτά, είναι εμφανές ότι η αντίληψη που έχει ο καθένας για την οικολογία, έχει να κάνει με στοιχεία του χαρακτήρα του, αφού η προσωπικότητά μας καθορίζει εν τέλει τις πράξεις, τις σκέψεις και τα αισθήματά μας σε συνάρτηση με την εκάστοτε κατάσταση που βιώνουμε. Αρχικά, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η σωστή και ευσυνείδητη οικολογική συμπεριφορά ξεκινάει από την καθημερινότητα, δηλαδή από το σπίτι και έπειτα από το εκπαιδευτικό σύστημα. Η οικολογική συνείδηση φαίνεται από τον τρόπο που καταναλώνουμε το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, μέχρι από τα ποια σκουπίδια «βγαίνουν» από το σπίτι μας, αλλά επίσης και από την μείωση στην αλόγιστη χρήση βλαβερών συσκευών-υλικών.

Οι γονείς, σε μια προσπάθειά τους να ”χτίσουν” οικολογική συνείδηση στα παιδιά τους, θα πρέπει να ξεκινήσουν μαθαίνοντάς τους αυτές τις απλές πρακτικές που δεν είναι τίποτε άλλο από τη σημασία της ανακύκλωσης, το ρόλο της εξοικονόμησης ενέργειας και των φυσικών πόρων, καθώς και την αποφυγή βλαβερών δραστηριοτήτων για το περιβάλλον. Αλήθεια έχετε αναλογιστεί πόσα νοικοκυριά τα εφαρμόζουν; Πόσοι άνθρωποι με τις καθημερινές συνήθειες ρυπαίνουν το περιβάλλον με πράγματα όπως, τα spray, τα οχήματα μεταφοράς -που ο καθένας έχει και από ένα-, την υπερκατανάλωση, τα air condition, τις τσίχλες ή τις γόπες που πετάνε κάτω, τα πλαστικά ποτήρια και τις συσκευασίες που όπου και να σταθούμε τις βλέπουμε; Με τον κατάλογο να μην τελειώνει σύντομα…

Και όλα αυτά αναφέρονται ώστε να τονιστεί τα όσα κάνει ο καθένας μέσα στη μέρα του, διαιωνίζοντας το πρόβλημα με τον παραδειγματισμό που παίρνει ένα παιδί, είτε πρόκειται για δικό μας είτε όχι. Επομένως, οι γνώσεις που πρέπει να έχει ένα παιδί και οι αξίες που πρέπει να του δοθούν από μικρή ηλικία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διαπαιδαγώγησή του μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και από την διαπαιδαγώγηση μετέπειτα από τους φορείς εκπαίδευσης.

Επιπλέον, τα διάφορα βιωματικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και η συμμετοχή των παιδιών σε περιβαλλοντικές δράσεις και δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα δενδροφυτεύσεις, ανακύκλωση, καθαρισμοί πάρκων και ακτών είναι ένας ακόμη τρόπος για ν αποκτήσουν οι μικροί μας φίλοι οικολογική συνείδηση και να γίνουν οι μετέπειτα αυριανοί υπεύθυνοι πολίτες.Τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών που αυτοοργανώνονται και διοργανώνουν δράσεις με σκοπό τη βελτίωση του βιωτικού μας επιπέδου, μέσα από περιβαλλοντικές και δραστηριότητες εκπαιδευτικού περιεχομένου, καθώς ακόμη η μετάδοση αξιών και οικολογικών αρχών προβάλλεται και μέσω λογοτεχνικών βιβλίων ή παραμυθιών.

Παρόλο που σαν χώρα είμαστε ακόμη πίσω, όσον αφορά σε ζητήματα οικολογικής ευαισθησίας και ανάλογων δράσεων, ωστόσο οι μικρές και σταδιακές προσπάθειες που γίνονται φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Για να είμαστε όμως σίγουροι ότι οι νεότερες γενιές θα παραδειγματιστούν πρέπει και ο καθένας ξεχωριστά να δίνει ένα παράδειγμα προς μίμηση. Με τον τρόπο αυτό θα αφυπνιστούν και οι επόμενες γενιές, αλλά και ο περίγυρός μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά, παρόλο το νεαρό της ηλικίας τους, πράττουν αυτό που βλέπουν και πείθονται με πράξεις, όχι με λόγια.

Εν κατακλείδι, το να αποκτήσει κανείς οικολογική συνείδηση είναι κάτι που μπορεί να γίνει με τον επαναπροσδιορισμό των αξιών, αλλά και την συνειδητοποίηση της θέσης του μέσα στο κοινωνικό σύνολο και της ευθύνης που έχει σε ατομικό, αλλά και συλλογικό επίπεδο. Όπως λέει και μια ινδιάνικη παροιμία ”Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας”.

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.