Παιδιά: Ανακάλυψη ιδιαιτεροτήτων

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Μαζί με την καθοδήγηση των δασκάλων μάθαμε στα παιδιά μας πως κατακτιέται η γνώση. Οδηγητές στο πρώτο φως του ορίζοντά τους, προσπαθήσαμε και θα προσπαθούμε πάντα να τους φτιάξουμε φτερά. Γιατί η γνώση δεν είναι μόνο μαθηματικά, θρησκευτικά και ιστορία. Η γνώση είναι ένα κομμάτι της φώτισης και της σοφίας που κάθε άνθρωπος αναζητά στη ζωή του.

Ένα από τα καλύτερα και πιο διαδεδομένα τεστ διαμορφώθηκε από τον Αμερικανό Ψυχολόγο J.L. Holland που διαχωρίζει το εργασιακό περιβάλλον αλλά και την προσωπικότητα του ατόμου σε 6 κατηγορίες. Έτσι το παιδί μπορεί να μάθει σε ποια κατηγορία ανήκει και σε ποιο εργασιακό περιβάλλον του ταιριάζει να δουλέψει.

Οι τομείς είναι οι εξής:

– Ερευνητικός: π.χ. επιστήμες ζωής/βιολογικές, επιστήμες υγείας, φυσικές επιστήμες, μαθηματικών, μηχανολογίας, κοινωνικές/ανθρωπιστικές, οικονομίας.

– Καλλιτεχνικός: π.χ. εφαρμοσμένων τεχνών, καλλών τεχνών, επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

– Κοινωνικός: π.χ. επιστήμες εκπαίδευσης/αγωγής, νομικές/πολιτικές επιστήμες, υπηρεσίες τουρισμού, υπηρεσίες πρόνοιας, δημόσιες σχέσεις, εμπόριο.

– Πρακτικός: π.χ. επιστήμες κατασκευών-τεχνολογίας, επιστήμες μηχανολογίας, επιστήμες υπολογιστών, μαθηματικών, φυσικής αγωγής-αθλητισμού, ναυτιλίας, γλωσσολογίας.

– Επιχειρηματικός: π.χ. επιστήμες οικονομίας και διοίκησης, νομικές και πολιτικές επιστήμες, εμπόριο, δημόσιες σχέσεις.

– Συμβατικός: π.χ. στρατιωτικές/αστυνομικές/πυροσβεστικές σχολές, επιστήμες οικονομίας και διοίκησης, γραμματειακές σπουδές, μισθωτές εργασίες.
Ο Επαγγελματικός προσανατολισμός με αυτά τα ψυχομετρικά τεστ μπορεί να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ικανότητες του παιδιού και τον κλάδο που θα μπορούσε να ακολουθήσει με ευχαρίστηση και επιτυχία.

Η ανακάλυψη της κάθε ιδιαιτερότητας που διέπει την ύπαρξη των παιδιών μας, είναι ένα δύσκολο έργο που δεν είναι πάντα τόσο ορατό σε όλους. Πολλές φορές και ειδικά στις μικρές ηλικίες χρειάζεται βαθιά εξόρυξη για να αναδυθεί. Αυτό το δύσκολο έργο παιδαγωγοί, σύλλογοι και κάθε ένας από εμάς τους γονείς αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας, και σαν τον κάθε ανθρακωρύχο… θα έρθει μια μέρα που θα καμαρώνει περήφανος με τα ευρήματά του.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr