“Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο”… στην Πάτρα και τη Θεσ/νίκη!

Συντάκτης: Flowmagazine

Μια διαφορετική Κυριακή έρχεται στις 22 Σεπτεμβρίου, αφού η “Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο” φέρνει την οικολογική συνείδηση στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Εκδηλώσεις και δράσεις θα γεμίσουν τις πλατείες… ώστε οι πολίτες να πουν το “ναι” απέναντι στο περπάτημα, το ποδήλατο και μέσα μαζικής μεταφοράς. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν επιβαρύνει κατά 80% την ατμόσφαιρα.

“Πετάλι” κάνουν οι Πατρινοί στις 21-22 Σεπτεμβρίου

Στο διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου, η Πάτρα θα κοιτάξει με μια διαφορετική ματιά το ζήτημα της μετακίνησης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, που έχει αφιερωθεί στη βιώσιμη μετακίνηση μέσα στην πόλη. Στόχος των εκδηλώσεων, που διοργανώνονται από τον Δήμο Πατρέων, είναι να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς, στα ποδήλατα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι λοιπόν, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία, όχι μόνο εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης εντός του κέντρου… αλλά και να τους καθιερώσουν!

Το πρόγραμμα του διημέρου είναι το εξής:

Σάββατο 21/09/2013

– Patras Streetball Festival: Αγώνας μπάσκετ 3 Χ 3 Ώρες: 08.00 – 15.00 (Έμπροσθεν Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων»).

– Παραχώρηση ποδηλάτων από την εταιρεία «Ideal bikes» για ποδηλασία και εκμάθηση ποδηλάτου σε παιδιά σε περιφραγμένο χώρο.

Ώρες: 10.00 – 15.00 (Κάτω μέρος πλ. Γεωργίου).

– Διαδραστικό παιχνίδι από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Ώρες: 18.00 – 20.00 (Άνω μέρος πλ. Γεωργίου).

-Από το Ρωμαϊκό Ωδείο στο Γαλλικό Μόλο- Διαδρομή στους αιώνες από τους Patrinistas. Σημείο συνάντησης: πλατεία Αγίου Γεωργίου, ώρα 10.00π.μ. Ξενάγηση: Ξενοφώντας Παπαευθυμίου.

Κυριακή 22/09/2013

– «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»: Δράση καθιερωμένη ευρωπαϊκά να πραγματοποιείται στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ώρες: 09.00 – 14.00. Απαγόρευση των οχημάτων στην οδό Μαιζώνος και Αγ. Ανδρέου, από την Κολοκοτρώνη έως την Γούναρη καθώς και των κάθετων οδών που σχετίζονται με την διαδρομή.

-Ποδηλατάδα μέσα στο χώρο του Παλαιού Λιμανιού και εορταστικό κλείσιμο Ecomobility Week για όλους τους συμμετέχοντες. Ώρα εκκίνησης 11.00 – Μόλος Αγ. Νικολάου (κάτω από τις γραμμές) – έξοδος στην Γούναρη – Αγ. Ανδρέου – Ερμού – Μαιζώνος και τερματισμός στο Άνω μέρος πλ. Γεωργίου.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

– Παραχώρηση ποδηλάτων από την εταιρεία «Ideal bikes»: Ποδηλασία και εκμάθηση ποδηλάτου σε παιδιά σε περιφραγμένο χώρο. Ώρες: 10.00 – 15.00 (Κάτω μέρος πλ. Γεωργίου).

– Patras Streetball Festival: Αγώνας μπάσκετ 3 Χ 3 σε Ώρες: 08.00 – 15.00 (μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»).

Μια Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο… στη Θεσσαλονίκη!

Η Parallaxi σε συνεργασία με την Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών και το Δήμο Θεσσαλονίκης οργανώνει ένα project με 35 δράσεις που έχει ως σκοπό να αναδείξει ξεχωριστές προτάσεις για τη λειτουργία του κέντρου της πόλης. Με άλλα λόγια, έξι δρόμοι και δυο πλατείες μετατρέπονται σε πεζοδρόμους με εναλλακτικά μέσα μεταφοράς και πολιτιστικές δράσεις.

Πέρα από τον παιδότοπο για τα παιδιά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τα μουσεία, η ημέρα θα προσφέρει στους Θεσσαλονικείς: δράσεις με ποδήλατα, πατίνια, τρενάκι, μαθήματα γιόγκα, σάμπα, ζούμπα, ξιφασκίας, θερινό σινεμά στην πλατεία Αριστοτέλους, βόλευ και πινγκ πονγκ στο δρόμο, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, θεματικούς περιπάτους με ξεναγό στα κτίρια του κέντρου, μουσικές παρελάσεις από μπάντες και μια έκθεση φωτογραφίας με την ιστορία των συγκοινωνιών.

Παράλληλα θα προσφερθούν: δωρεάν ποδήλατα για όλους (πλατεία Αγίας Σοφίας), δωρεάν πάρκινγκ στις παρυφές του κέντρου (ΧΑΝΘ, Λιμάνι, ΔΕΘ, Δημαρχείο), δωρεάν δρομολόγια αστικών (από τις 12 μέχρι τις 4 με την βοήθεια του ΟΑΣΘ).

Για περισσότερες πληροφορίες σύμφωνα με το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…