Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού… και έξι τρόποι για να βοηθήσετε!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού… και έξι τρόποι για να βοηθήσετε!11 Δεκεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού «χτυπά» την πόρτα των σπιτιών μας, με τη Unicef να γιορτάζει τα 67 της γενέθλια. Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού έρχεται για να «ενώσει» τα παιδιά από κάθε γωνιά του πλανήτη, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και τάξης, γιατί το παιδικό χαμόγελο έχει την ίδια αξία, είτε προέρχεται από την Αφρική, είτε από την Ασία και την Ευρώπη!

Άλλωστε, όπως λέει και ο Μικρός Πρίγκιπας: “Μονάχα τα παιδιά ξέρουν τι ψάχνουν να βρουν”… ακόμα και εάν αυτό είναι ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά ή μια περιπέτεια! Ας είμαστε, λοιπόν δίπλα τους, καθώς αποτελούν παρόν και το μέλλον μας.

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού… γιορτή της Unicef!

Σαν σήμερα το 1946, «γεννήθηκε» η Unicef, με σκοπό να ανοίξει την αγκαλιά της στα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας που είχαν εξαθλιωθεί από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Σαν οργάνωση του ΟΗΕ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1965 για την προσφορά της στις τριτοκοσμικές χώρες. Άλλωστε, είχε βοηθήσει και την Ελλάδα από το ’47 μέχρι το ’69 μέσα από αποστολές παστερίωσης του γάλακτος, συσσιτίων και εξετάσεων για φυματίωση και σύφιλη! Στις 20 Νοεμβρίου 1989 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», η οποία έχει υπογραφεί από 191 κράτη, εκτός Αμερικής και Σομαλίας.

Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει: έναν κόσμο χωρίς πολέμους, βία και φτώχεια… εκεί όπου το παιδί θα μπορεί να ζήσει μέσα στην αθωότητα και την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα δείχνει το σκληρό πρόσωπο της παιδικής εργασίας και βίας, της παιδικής πορνείας και της εξαθλίωσης όσων μένουν χωρίς σπίτι, φαγητό ή φάρμακα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής επιτροπής, στην Ευρώπη υπάρχουν 14.820.000 παιδιά που απειλούνται από τη φτώχεια, ενώ το 2012 έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης πάνω από 2 εκατ. και εξαφανίστηκαν πάνω από 8 εκατ. παιδιά. Παράλληλα, 18.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά κυρίως εξαιτίας του υποσιτισμού!

215.000 ευρώ από τον Τηλεμαραθώνιο Αγάπης

Πάνω από 215.00 ευρώ συγκεντρώθηκαν από τον Τηλεμαραθώνιο Αγάπης της Unicef που προβλήθηκε από τη Δημόσια Τηλεόραση. Καλλιτέχνες, αθλητές, δημοσιογράφοι, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί έδωσαν το παρόν στη βραδιά, συγκεντρώνοντας ένα αρκετά υψηλό ποσό, δεδομένης της κρίσης που περνά η χώρα. Παράλληλα, οι συνεισφορές εταιρειών κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες τριών ορφανοτροφείων («Μέλισσα» στη Θεσσαλονίκη, Θηλέων στη Λαμία και «Χατζηκώνστα» στην Αθήνα), που φροντίζουν πάνω από 500 παιδιά, από 4μηνών μέχρι 19 χρονών.

Οι προσφορές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με τους πολίτες, είτε να καλούν στο σταθερό 90111171717 (αυτόματη χρέωση 3,68 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ/κλήση), είτε να καταθέτουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Unicef.

Έξι τρόποι για να στηρίξετε τα παιδιά με ανάγκες…

– «Υιοθετήστε» ένα παιδί από μια φτωχή χώρα: «Γίνε ανάδοχος παιδιού σήμερα». Αυτό είναι το σύνθημα της ActionAid που καθορίζει τη ζωή των παιδιών στις υποανάπτυκτες χώρες του πλανήτη. Με 0.72€ την ημέρα, σώζετε ένα μικρό παιδί από τη λιμοκτονία και την εξαθλίωση. Αρκεί να σκεφτείτε ότι ένα σχολείο στην Αιθιοπία αγοράζει με 10€ τα βιβλία του έτους και θα καταλάβετε τη σημασία ακόμα και του ενός ευρώ…

– Διδάξτε τα παιδιά σας για τις τριτοκοσμικές χώρες: Είναι σημαντικό να εκτιμούν τα παιδιά σας ό,τι έχουν στη ζωή, από το ζεστό πιάτο με φαγητό μέχρι το εμβόλιο τους. Ενημερώστε τους ότι υπάρχουν βρέφη που δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και το φαγητό ή δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση…

– Γίνετε εθελοντής της Unicef, και όχι μόνο: Υπάρχουν δεκάδες ΜΚΟ και φορείς στην Ελλάδα που βρίσκονται δίπλα στα φτωχά, άρρωστα και κακοποιημένα παιδιά. Βρείτε μια οργάνωση που να σας αντιπροσωπεύει και βοηθήστε στη συλλογή χρημάτων, ρούχων ή εκπαιδευτείτε, ώστε να συμμετέχετε στο τμήμα της ψυχολογικής υποστήριξης.

Στείλτε μια κάρτα από το site της Unicef: Κάντε μια δωρεά στη Unicef, αγοράζοντας απλά μια κάρτα από την ιστοσελίδα της. Υπάρχουν και Χριστουγεννιάτικες κάρτες από 0,95 €… με ευχές που μπορείτε να στείλετε στους συναδέλφους ή τους συγγενείς σας για το «καλό» των παιδιών.

– «Φωτίστε» τη ζωή των παιδιών στα ορφανοτροφεία: Το χαμόγελο ενός παιδιού σε ορφανοτροφείο δεν συγκρίνεται με τίποτα. Με αφορμή τα Χριστούγεννα, μαζέψτε μια σακούλα με παιχνίδια, σχολικά είδη ή καλοδιατηρημένα παιδικά ρούχα και δώστε τα σε ορφανοτροφεία που χρειάζονται τη στήριξή μας.

Οργανώστε ένα φιλανθρωπικό πάρτι στο γραφείο ή τη γειτονιά σας: Μέσα στην οικονομική κρίση, πρέπει όλοι να λειτουργούμε σαν μια γροθιά. Για αυτό, μη διστάσετε να οργανώσετε ένα πάρτι με φιλανθρωπικό σκοπό στο γραφείο, το σχολείο των παιδιών ή τη γειτονιά σας, ώστε να συλλέξετε τρόφιμα, παιχνίδια, φάρμακα, τετράδια, βιβλία και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα παιδί. Στη συνέχεια, χαρίστε τις κούτες με τα αγαθά σε μια οργάνωση ή σε μια φτωχή οικογένεια.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.