“Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων”: Οι δράσεις και η δική μας βοήθεια!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Η Παγκόσμια Ημέρα των ζώων “χτυπά” την πόρτα της συνείδησης στις 4 Οκτωβρίου, φέρνοντας στην επιφάνεια τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι: “Ένας πολιτισμός κρίνεται από το πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα”. Σε έναν κόσμο που 60 δισ. ζώα κακοποιούνται ετησίως, ενώ εκατομμύρια άγρια είδη σκοτώνονται για να πουληθούν παράνομα στη μαύρη αγορά… η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων έρχεται για να ευαισθητοποιήσει με τις δράσεις της!

“Ναι” η αγάπη και η φροντίδα για κάθε είδους ζώο δεν “χωράει” μέσα σε μια ημέρα, αλλά μας δίνει την αφορμή να αφυπνιστούμε, να ενώσουμε τα χέρια και να εναντιωθούμε απέναντι στη λαθροθηρία, την κακοποίηση και τα νομοσχέδια για τη θανάτωση αδέσποτων. Η ημέρα οφείλει να μας υπενθυμίζει πόσο υπέροχα είναι τα ζώα, από τα φλαμίνγκο που τρώνε με ανάποδο κεφάλι… μέχρι τα αδέσποτα που προσφέρουν απλόχερη αγάπη στους αγνώστους.

Η Παγκόσμια Ημέρα πρωτογιορτάστηκε το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τα ζώα υπό εξαφάνιση. Ωστόσο, από τότε διευρύνθηκε και αφορά όλα τα είδη ζώων, άγρια ή κατοικίδια. Συγκεκριμένα, συμπίπτει με τον εορτασμό του Αγ. Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης του περιβάλλοντος και των ζώων.

Πέντε δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα ζώων

Οι φιλοζωικές οργανώσεις σε συνεργασία με διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα βρίσκουν την αφορμή για να ξεκινήσουν δράσεις αγάπης για τα ζώα! Σε κάποιες περιοχές στήνουν πάγκους ενημέρωσης, σε μερικά πάρκα φιλοξενούν αδέσποτα κουτάβια, ενώ σε άλλα αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες φιλόζωοι.

Στην Αθήνα θα διοργανωθεί δράση ευαισθητοποίησης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης από τις 09.00 έως τις 20.00, με το σημείο να γεμίζει με περίπτερα ενημέρωσης και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Στην πρωτοβουλία θα συμμετέχουν ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας, ο Σύλλογος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής, φιλοζωικά Σωματεία / Ενώσεις και φιλόζωοι πολίτες.

Στη Θεσσαλονίκη, η Φιλοζωική «Νοιάζομαι» έχει προγραμματίσει ήδη συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, από τις 18.00 έως τις 21.00, προκειμένου εθελοντές κτηνίατροι να πληροφορήσουν τους κατοίκους για την προστασία των ζώων. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας από τα μικρά παιδιά του σταθμού “Ονειρούπολη”, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη φροντίδα των ζώων.

Ο δήμος Σερρών θα διοργανώσει δράσεις στο χώρο του καλοκαιρινού θεάτρου, από τις 11.00 έως και τις 21.00 με τη βοήθεια του τοπικού Φιλοζωικού Ομίλου. Πρόκειται για μια διήμερη εκστρατεία (από τις 5 έως και τις 6 Οκτώβρη), στόχος της οποίας είναι να αναδείξει την ανάγκη μιας πόλης χωρίς αδέσποτα ζώα.

-Ευαισθητοποίηση και στον Λαγκαδά, όπου έχουν οργανωθεί εμβολιασμοί των αδέσποτων ζώων από 10:00 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ., σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Λαγκαδά “Αγκαλιά-Ζω”. Την ίδια στιγμή, στην κεντρική πλατεία θα στηθεί περίπτερο ενημέρωσης και υιοθεσίας ζώων από το Φιλοζωικό Σωματείο της περιοχής.

Το Ηράκλειο Κρήτης θα προχωρήσει σε τριήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένων στην Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της “Ζωόφιλης Δράσης”. Ειδικότερα, στο Πάρκο Γεωργιάδη θα διεξαχθούν εκθέσεις ζωγραφικής και θεατρικά παιχνίδια από μικρά παιδιά, ενώ παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία σε φιλόζωους να υιοθετήσουν αδέσποτα κουτάβια. Την ίδια στιγμή, στο πάρκο της “Ζωόφιλης Δράσης” θα φιλοξενηθούν ζωάκια με ειδικές ανάγκες για μια ξεχωριστή γιορτή υιοθεσίας.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα αδέσποτο… στην πράξη!

Φιλόζωος για μια ζωή… και όχι για μια ημέρα! Αυτό είναι το αληθινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας ζώων. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τα ζώα, είτε συμμετέχοντας σε μια φιλοζωική ως εθελοντής, είτε ευαισθητοποιώντας φίλους και γνωστούς, είτε απλώς βοηθώντας ένα αδέσποτο που θα βρεθεί στο δρόμο του.

Να είστε προσεκτικοί στην αρχή

Όταν δεν γνωρίζετε την ιστορία ενός αδέσποτου, πρέπει να είστε επιφυλακτικοί, καθώς μπορεί να έχει κακοποιηθεί και να σας δείξει μια επιθετική συμπεριφορά. Ωστόσο, εάν πρόκειται για το αδέσποτο της γειτονιάς πρέπει να “χτίσετε” σχέσεις σιγά σιγά μαζί του. Γεμίστε ένα μπολ με νερό και αφήστε του ένα αλουμινόχαρτο με λίγο φαγητό. Όταν σας δοθεί η ευκαιρία, γονατίστε σε ασφαλή απόσταση, απλώστε το χέρι και αφήστε το να σας μυρίσει. Προχωρήστε αργά και χωρίς βιαστικές κινήσεις, ώστε να μην φοβηθεί.

Ξεκινήστε την αναζήτηση της οικογένειας του

Σταματήστε στο pet shop της γειτονιάς σας και ζητήστε βοήθεια, ώστε να διαδώσουν τη φωτογραφία του αδέσποτου. Σιγουρευτείτε πρώτα ότι δεν κουβαλά πάνω του “ταυτότητα” ή ζητήστε τον έλεγχο του για μικροτσίπ. Αγοράστε ένα λουρί, ώστε να το μεταφέρετε με ασφάλεια και κατευθυνθείτε προς την κοντινή φιλοζωική οργάνωση. Εκεί αφήστε μια γενική περιγραφή και τα στοιχεία επικοινωνίας σας, ρωτώντας παράλληλα εάν έχουν ενημερωθεί για κάποιο χαμένο κατοικίδιο. Εναλλακτικά, τυπώστε μερικά φυλλάδια και μοιράστε τα στη γειτονιά… ώστε να βρεθεί η οικογένειά του.

Βρείτε του ένα καλό σπίτι

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να το φροντίσετε ή να το υιοθετήσετε, το προτιμότερο είναι να το αφήσετε σε ένα καταφύγιο ζώων, το οποίο στη συνέχεια θα του βρει ένα ζεστό σπίτι. Εναλλακτικά, ρωτήστε φίλους και γνωστούς, εάν μπορούν να το προσέξουν μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη οικογένεια. Βέβαια, πριν κάνετε μια τέτοια κίνηση, ζητήστε από το καταφύγιο να σας παραπέμψει σε εθελοντές κτηνιάτρους ή σωματεία που φροντίζουν αδέσποτα ζώα, κάνουν τσεκ απ ή ακόμα και εμβόλια και στειρώσεις. Και όμως, υπάρχουν αρκετά στην Ελλάδα! Έτσι, θα βεβαιωθείτε ότι το ζώο δεν είναι άρρωστο και θα εξασφαλίσετε την υγεία του.

Διαδώστε την υιοθεσία μέσω ίντερνετ

Στην εποχή της τεχνολογίας, τα νέα μεταδίδονται σαν “αστραπή” χάρη στο διαδίκτυο. Μπείτε σε sites για αδέσποτα, όπως είναι το http://www.strayshelp.gr , το http://www.adespoto.gr ή το http://www.fazoo.gr και ζητήστε τη βοήθεια άλλων φιλόζωων. Ίσως εκεί βρείτε μια οικογένεια που να μπορεί να φιλοξενήσει ή να υιοθετήσει ένα αδέσποτο σκυλάκι ή γατάκι. Βγάλτε μια φωτογραφία και γράψτε τα χαρακτηριστικά του, ώστε να δημοσιεύσετε δωρεάν την αγγελία σας. Να είστε σίγουροι, ότι το τηλέφωνο σας δε θα σταματήσει να χτυπά!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.