Σε μία κοινωνία που ακόμη ορισμένα συναισθήματα είναι ταμπού, όσο περισσότερο μιλάμε γι’ αυτά τόσο πιο υγιείς ψυχικά γινόμαστε. (adsbygoogle …
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο δρόμος προς την ισότητα
Τί κρύβεται πίσω από την κάθε γυναίκα; Τί είναι αυτό που τις κάνει ξεχωριστές; Ο Ωνάσης έλεγε χαρακτηριστικά, πως αν δεν υπήρχαν γυναίκες τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν σημασία. Η αξία κάθε γυναίκας είναι ανεκτίμητη. Γιατί όμως ο δρόμος για την ισότητα ήταν τόσο μακρύς;
Η θέση της γυναίκας στις αρχαίες κουλτούρες.
Στις αρχαίες κουλτούρες, φαίνεται ιδιαίτερα η κυριαρχία των αρσενικών. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, όπως στον πολιτισμό της Αιγύπτου. Η μοναρχία στην Αρχαία Αίγυπτο γνώρισε μια ριζική αλλαγή, όταν μονάρχης ανέλαβε η Κλεοπάτρα σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην διοίκηση της Αιγύπτου.
Από την άλλη, γυναίκες σε όλη την αρχαία Κίνα θεωρήθηκαν κατώτερες και είχαν υποδεέστερο νομικό καθεστώς με βάση τον Κομφουκιανισμό.
Οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κληρονομήσουν τις επιχειρήσεις ή τον πλούτο και οι άνδρες έπρεπε να υιοθετήσουν ένα γιο για τέτοιους οικονομικές σκοπούς.
Στην Αρχαία Ελλάδα παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν είχαν πολιτικά και ίσα δικαιώματα, απολάμβαναν κάποια ελευθερία κινήσεων μέχρι την Αρχαϊκή εποχή.
Υπάρχουν μαρτυρίες για γυναίκες στους αρχαίους Δελφούς, να είναι ιδιοκτήτριες γης. Ωστόσο, μετά την Αρχαϊκή εποχή η κατάσταση των γυναικών χειροτέρεψε και υπήρξε η εισαγωγή νόμων όπως η εφαρμογή του διαχωρισμού των φύλων.
Μεσαίωνας – Η δύσκολη εποχή για τις γυναίκες
Έπειτα, στον Μεσαίωνα, οι καταστάσεις δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο. Η γυναίκα υποβαθμίζεται και αδικείται. Με την τεράστια επιρροή της εκκλησίας και με την άγνοια του κόσμου να κυριαρχεί, δεν είναι περίεργο που συνέβη ό,τι συνέβη. Η εκκλησία θεωρούσε τις γυναίκες πηγή του κακού και τις υποβάθμιζε.
Στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Εκεί οι γυναίκες εξευτελίζονταν και δέχονταν με το παραμικρό, οποιαδήποτε μορφή βίαιης κακοποίησης.
Σε γενικό πλαίσιο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ακραίο. Οποιαδήποτε λογική φωνή θα σιωπούσε μπροστά στην άγνοια των απαίδευτων ανθρώπων της εποχής. Υπάρχουν έγγραφα που επιβεβαιώνουν, πως ακόμα και να προσπαθούσε κάποια γυναίκα να διεκδικήσει, να μιλήσει ή να εναντιωθεί σε κάτι, θα πέρναγε από την Ιερά Εξέταση.
Οι αλλαγές του Διαφωτισμού και οι εξελίξεις της Βιομηχανικής Επανάστασης.
Όσο περνούσαν τα χρόνια οι γυναίκες θεωρούνταν πάντα πιο συναισθηματικές και έμεναν πάντα στο περιθώριο.
Με την είσοδο των ιδεών του Διαφωτισμού, που προσέφερε γνώση και τεκμηριωμένες απόψεις, παρουσιάζονται πολλοί στοχαστές οι οποίοι υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών. Για πρώτη φορά λαμβάνουν χώρα οι θετικές επιστήμες στο κομμάτι της ισότητας.
Επιστήμονες προσπαθούν να ορίσουν την θηλυκότητα με την βοήθεια της ιατρικής και έτσι αποδεικνύουν, ότι οι γυναίκες διαδραματίζουν ξεχωριστό ρόλο στο ανθρώπινο γένος λόγω της αναπαραγωγικής ιδιότητας.
Όταν πια η βιομηχανική επανάσταση έφερε αλλαγές στον τρόπο ζωής, κυρίως μέσω της εκβιομηχάνισης της παραγωγής και της αστικοποίησης, οι γυναίκες βγαίνουν στην αγορά εργασίας. Εκεί, μέσα από τα χαμηλά ημερομίσθια και τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες ξεκινά το όραμα για περισσότερη ισότητα. Θα αποκτήσουν δυναμισμό και θάρρος, με το οποίο θα διεκδικούν τα δικαιώματα τους.
Η αρχή της Ισότητας στην Ελλάδα – Το κίνημα του Φεμινισμού
Το κίνημα του Φεμινισμού εμφανίστηκε αρχικά στην Αγγλία και έπειτα στην Αμερική. Στόχευε στην κατοχύρωση των βασικών δικαιωμάτων των γυναικών. Έδωσε οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση και τον σεξισμό και συνέβαλε στην εξάλειψη των διακρίσεων απέναντι στις γυναίκες.
Έτσι, μέσα από πολλούς αγώνες για την ισότητα φτάνουμε στο 1975. Με το Σύνταγμα του 1975, καθιερώθηκε στην Ελλάδα η Αρχή της Ισότητας των δύο φύλων σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σε αυτό συνέβαλλε πολύ ο Φεμινισμός, μέσω των κινητοποιήσεων και των στοχευμένων δράσεών του. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ότι στις αρχές του κινήματος υπήρχε έντονος θυμός και πολλές γυναίκες συνελήφθησαν για την φεμινιστική τους δράση.
Υπάρχει μια γυναίκα στην αρχή όλων των μεγάλων πραγμάτων
Ιστορικά οι γυναίκες αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες μέχρι να φτάσουν στην ισότητα. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγα τα περιστατικά εκείνα που θυμίζουν περασμένες και άσχημες εποχές. Η βία, η κακοποίηση και η απαξίωση (αν και σε λιγότερο βαθμό) υπάρχουν στην κοινωνία μας. Ο δρόμος για τη Ισότητα ήταν μακρύς, είχε πολλά εμπόδια.
Με την επίτευξη των όσων πέτυχαν οι γυναίκες ως τώρα, μας έδειξαν πώς να εκτιμούμε το πιο σημαντικό δώρο: την ζωή. Εάν σταθούμε δίπλα στις ευάλωτες γυναίκες και κρατήσουμε την ηθική μας, θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε κάθε διάκριση διαμορφώνοντας έτσι ένα καλύτερο και πιο δίκαιο αύριο.