Παγκοσμία Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Η επικαιρότητα στην Ελλάδα συνεχίζει να προβληματίζει σχετικά με το κατά πόσον σεβόμαστε και προστατεύουμε τα δικαιώματα των παιδιών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των δικαιωμάτων του Παιδιού, μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε τα προστατεύσουμε!

Σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού

Η 20η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ως ημέρα γιορτής των δικαιωμάτων των παιδιών. Μια μέρα, που μας υπενθυμίζει ότι οι μικρές αυτές αθώες ψυχές, τα παιδιά, έχουν δικαιώματα τα οποία οφείλουμε  όχι μόνο να τα σεβόμαστε αλλά, και να τα προστατεύουμε. Το 1989, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προχώρησε στην υιοθετήσει της Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πρόκειται για ένα κείμενο, το οποίο έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη ανά των κόσμο με εξαίρεση όμως την Η.Π.Α και την Σομαλία.

Τα δικαιώματα του παιδιού

Τα δικαιώματα των παιδιών διακρίνονται σε 4 κατηγορίες και αφορούν το δικαίωμά τους τη Ζωή, στην Ανάπτυξη, στην Προστασία και το δικαίωμα Συμμετοχής. Αναλυτικότερα κάθε παιδί έχει δικαίωμα:

  1. Στη ζωή
  2. Στην οικογένεια
  3. Στην εκπαίδευση
  4. Στην ισότητα
  5. Στην ελευθερία έκφρασης
  6. Στην υγεία
  7. Στο όνομα και στην εθνικότητα
  8. Στο παιχνίδι
  9. Στο φαγητό και στο νερό
  10. Στην υγεία και τη καθαριότητα.

Παγκοσμία Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού


Διαβάστε επίσης: Τα δικαιώματα των παιδιών


Παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών

Πάρα το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή όπου οι πλειονότητα του πληθυσμού έχει πρόσβαση στη γνώση και εκατοντάδες φορείς ανά τον κόσμο μάχονται καθημερινά ώστε όλα τα παιδιά του κόσμου να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, δυστυχώς ολοένα και πιο συχνά έρχονται στην επιφάνεια περιπτώσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων των παιδιών. Παιδιά, σε χώρες όπως είναι η Αφρική, που ζουν σε  άθλιες συνθήκες διαβίωσης , που υποσιτίζονται, παιδία που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, παιδία που κακοποιούνται σωματικά και σεξουαλικά, παιδία που σε περιόδους πολέμου απειλείται η σωματική ακεραιότητά τους, παιδιά που εξαναγκάζονται να παντρευτούν σε μικρή ηλικία παρά τη θέληση τους, παιδία που τους αφαιρούνται τα όργανά τους και γίνονται αντικείμενο εμπορίου, παιδία δίχως δικαιώματα.

Παγκοσμία Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού

Το κατεξοχήν όργανο που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της Διεθνής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι η Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Περά από την Επιτροπή όμως, υπάρχουν διάφοροι φορείς και οργανισμοί που δίνουν το δικό τους αγώνα ώστε όλα τα παιδία να είναι αποδέκτες των δικαιωμάτων. Το  Υπουργείου Παιδείας και Υγείας, το Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Κέντρο Ερευνών για την Ισότητα των Φύλων (ΚΕΘΙ), το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Unicef, η Μέριμνα, η ΑΡΣΙΣ, η International Rescue Committee, ο Βοηθός Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Διοτίμα,  η Elix, η Ηλιακτίδα,  η International Rescue Committee , η ΜΕΤΑδραση και το  ΕΚΚΑ – Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μόνο μερικοί από τους διακυβερνητικούς ,κυβερνητικούς, μη κυβερνητικούς,  διεθνείς, οργανισμούς και φορείς  που είναι δίπλα στα παιδία, των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται και απειλούνται.

Παγκοσμία Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Διπλά στα παιδιά…

Πέρα από τους παραπάνω φορείς, οργανισμούς και σωματεία που μεριμνούν για την έμπρακτη εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών, τη φροντίδα τους και την υπεράσπιση τους σε περιπτώσεις παραβάσεων των δικαιωμάτων, ενεργό και σημαντικό ρόλο, ώστε τα παιδιά όλου του κόσμου να χαίρουν των δικαιωμάτων τους, έχει ο καθένας από εμάς. Τα παιδιά είναι το μέλλον, τα παιδιά είναι ελπίδα. Ας σηκώσουμε ανάστημα σε οποιαδήποτε μορφής παραβίασης των δικαιωμάτων τους. Η 20η Νοεμβρίου είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει όχι μόνο ότι τα παιδιά έχουν δικαιώματα , αλλά και πως τα δικαιώματα πολλών παιδιών σε πολλές χώρες παραβιάζονται. Η 20η Νοεμβρίου μπορεί να είναι μια μέρα αφιερωμένη στα παιδιά αλλά στα παιδιά είναι αφιερωμένος όλος ο κόσμος. Ας βάλουμε ένα τέλος στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών και ας τους επιτρέψουμε να πλημμυρίσουν με φως τον κόσμο, το κόσμος μας.

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.