Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού: Νερό για τη ζωή, όχι για τον άνθρακα!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού: Νερό για τη ζωή, όχι για τον άνθρακα!Το νερό είναι ασφαλές, οικονομικά προσιτό και προσβάσιμο, ένας από τους πιο σπάνιους φυσικούς πόρους του πλανήτη μας. Τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό για να πιουν την επόμενη η παγκόσμια κατανάλωση νερού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται, ενώ αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2035 μέσα από έργα άνθρακα που αντιπροσωπεύουν το 50% της αύξησης της χρήσης του νερού. Πράγματι, χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες νερού για την εξόρυξη άνθρακα, το πλύσιμο του άνθρακα και για την ψύξη των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Κάποιος πρέπει να πάρει τον λόγο και πει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει την άντληση του νερού μας, του φυσικού αγαθού για την επιβίωσή μας.

Κατά την Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη περισσότεροι από 200 οργανισμοί από όλο τον κόσμο συζήτησαν τρόπους διαφύλαξης των πολύτιμων υδάτινων πόρων.

Διαβάστε και μοιραστείτε τα παρακάτω γεγονότα για να στείλετε το μήνυμα δυνατά και καθαρά: Νερό για τη ζωή, όχι για τον άνθρακα!

1. 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε χώρες με απόλυτη λειψυδρία.

2. Σκεφτείτε ότι κάθε 3,5 λεπτά μια τυπική μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα συγκεντρώνει αρκετό νερό για να γεμίσει μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από την καύση άνθρακα για τη μετατροπή του νερού σε ατμό υψηλής πίεσης, ενώ το νερό χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την ψύξη του ατμού έτσι ώστε να μπορεί να πάει πίσω στον λέβητα. Το νερό είναι επίσης απαραίτητο για το πλύσιμο και την επεξεργασία του άνθρακα, το πλύσιμο της τέφρας, τη μείωση της σκόνης από το απόθεμα άνθρακα και το σβήσιμο των πυρκαγιών.

3. Υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή τουλάχιστον 1.200 νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και μεγάλων ανθρακωρυχείων σε όλο τον κόσμο. Μεγάλο μέρος της προτεινόμενης επέκτασης είναι περιοχές όπου υποφέρουν από περιορισμένες προμήθειες φρέσκου νερού για την υγιεινή, την υγεία και τα προς το ζην.

Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού: Νερό για τη ζωή, όχι για τον άνθρακα!4. Στη Νότια Αφρική η Eskom χρησιμοποιεί 10.000 λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, όμως οι τοπικοί κάτοικοι αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, επειδή δεν υπάρχει καθαρό πόσιμο νερό στη διάθεσή τους.

5. 16 μεγάλες βάσεις ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που προτείνονται στην Κίνα θα καταναλώνουν 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, ίσο με το ένα έκτο της ετήσιας ροής από το Κίτρινο Ποτάμι.

6. Σε μία περιοχή της Ινδίας, στη Vidarbha, υπήρχαν περισσότερες από 6.000 καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου οι αγρότες αυτοκτόνησαν μεταξύ του 2001 και του 2010 καθώς τα μέσα βιοπορισμού τους απέτυχαν λόγω της έλλειψης νερού για την άρδευση. Και συνολικά σημειώθηκαν 40.000 αυτοκτονίες σε όλη την Μαχαράστρα. Μάλιστα, σχεδιάζεται τώρα να κατασκευαστεί ένα ακόμη σύμπλεγμα από 71 εργοστάσια άνθρακα στη Vidarbha.

Έχουμε την επιλογή

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεσηκωθούμε για τις βιομηχανίες άνθρακα. Λέμε όχι στην εξάντληση των υδάτινων πόρων, λέμε ναι στη στροφή καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…