Οζίδια φωνητικών χορδών – Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Οι φωνητικές μας χορδές βρίσκονται στο εσωτερικό του λάρυγγα και είναι υπεύθυνες για την παραγωγή της ομιλίας μας, μέρος της οποίας αποτελεί και η φωνή (εξού και ο χαρακτηρισμός φωνητικές). Πρόκειται για δύο πτυχές μυϊκού ιστού σε σχήμα V οι οποίες ενώνονται με το λάρυγγα. Βλέποντάς τες από πάνω, το πίσω μέρος τους ανοίγει και κλείνει προκειμένου να δημιουργηθεί δόνηση. Η ομαλή μορφή των φωνητικών χορδών παίζει ρόλο στην καλή ποιότητα της φωνής μας.

Οζίδια φωνητικών χορδών - Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Τι είναι τα οζίδια;

Τα οζίδια (ή όζοι ή κάλοι ή κομβία) των φωνητικών χορδών αποτελούν οιδηματώδης μάζες οι οποίες εμφανίζονται αμφιτερόπλευρα στις φωνητικές χορδές. Σε αρχικά στάδια παρουσιάζονται μικρά, μαλακά και “εύπλαστα”, ενώ σε πιο προχωρημένα πιθανόν να εμφανίζονται πιο συμπαγή και ίσως λίγο πιο μεγάλα σε μέγεθος. Είναι η πιο συχνή καλοήθης βλάβη του λάρυγγα, μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα όλων των ηλικιών και συνήθως αποτελούν απόρροια μακροχρόνιας κατάχρησης/κακής χρήσης της φωνής. Μάλιστα, εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα συγκεκριμένων επαγγελμάτων, όπως τους εκπαιδευτικούς, τραγουδιστές και ηθοποιούς.

Τα οζίδια εμποδίζουν την αποτελεσματική προσαγωγή (κλείσιμο) των φωνητικών χορδών. Μέσω ενδοσκόπησης παρατηρείται σχήμα κλεψύδρας αντί για V που είναι το υγιές. Έτσι οι ασθενείς παρουσιάζουν αλλοιωμένη χροιά, τραχύτητα (βραχνάδα), μειωμένη ένταση και αναπνευστική ποιότητα στη φωνή τους. Όσο πιο μεγάλα είναι τα οζίδια, τόσο πιο πολύ επηρεάζεται αρνητικά η φωνή του ατόμου. Οι ασθενείς συχνά παραπονιούνται για πονόλαιμο, βραχνάδα, ακόμα και για την αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό τους.

 Πως αντιμετωπίζονται τα οζίδια;

Ο κύριος στόχος σε κάθε περίπτωση ασθενή είναι ο περιορισμός της κακής χρήσης της φωνής, η οποία είναι και η κύρια αιτία εμφάνισης των οζιδίων. Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται θετικά στη συντηρητική θεραπεία, κυρίως σε περιπτώσεις οζιδίων που βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Η πλήρης αφωνία σε συνδυασμό με συχνή ενυδάτωση είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία της θεραπείας. Εάν τα οζίδια έχουν λάβει ινώδη υπόσταση, συνίσταται η αξιολόγηση από ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος πιθανόν να προτείνει την αφαίρεσή τους χειρουργικά. Ακόμα και σε προχωρημένες περιπτώσεις, συνίσταται η φωνητική θεραπεία τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση, προκειμένου ο ασθενής να εκπαιδευτεί στην ορθή χρήση της φωνής.

Οζίδια φωνητικών χορδών - Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Συμβουλές για την πρόληψη εμφάνισης οζιδίων φωνητικών χορδών

  • Ενημερωθείτε για την ορθή χρήση της φωνής
  • Μιλάτε αργά και με παύσεις
  • Χρησιμοποιείτε εξωτερικά μέσα για να αυξήσετε την ένταση του μηνύματος που θέλετε να περάσετε (π.χ. μεγάφωνο)
  • Ενυδατώνετε συχνά το λαιμό σας καταναλώνοντας νερό
  • Εάν η ποιότητα της φωνής σας συνδέεται άμεσα με τον βιοπορισμό σας, κάνετε προληπτική εξέταση του λάρυγγα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…