«Όχι» της Ολλανδίας στα κατοικίδια με γενετικές μεταλλάξεις

Συντάκτης: Flowmagazine

Η Ολλανδία θέλει να απαγορεύσει την κατοχή κατοικίδιων με γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίες δίνουν μεν χαριτωμένη εμφάνιση αλλά μπορεί να είναι οδυνηρές για τα ίδια τα ζώα.

Όπως ανακοίνωσε ο Ολλανδός υπουργός Γεωργίας Piet Adema θα επιδιώξει να θέσει εκτός νόμου την κηδεμονία αυτών των ζώων συντροφιάς και να απαγορεύσει τις φωτογραφίες τους σε διαφημίσεις και social media.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου

«Κάνουμε τη ζωή άθλια για τα αθώα ζώα, μόνο επειδή πιστεύουμε ότι είναι όμορφα και χαριτωμένα», ανέφερε ο Adema σε μια δήλωση.

«Γι’ αυτό σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς μια Ολλανδία όπου κανένα κατοικίδιο δεν πρέπει να υποφέρει από την εμφάνισή του», τόνισε.

«Όχι» της Ολλανδίας στα κατοικίδια με γενετικές μεταλλάξεις

Παρά τη χαριτωμένη τους εμφάνιση, που τα έχει κάνει πρώτα στη λίστα προτίμησης για διάσημους και influencers, αυτού του είδους τα κατοικίδια υποφέρουν από μια σειρά ιατρικών παθήσεων.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι κηδεμόνες συχνά «έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά τείνουν να αγνοούν τη σκοτεινή πλευρά της εμφάνισης των κατοικίδιων τους».

«Αυτό το θέμα με αγγίζει ως υπουργό αλλά και ως άνθρωπο», πρόσθεσε.


Διαβάστε επίσης: Το πρώτο σκυλοπάρκο της Αθήνας είναι γεγονός


Η κυβέρνηση αναμένεται να καταρτίσει έναν πλήρη κατάλογο με τα συγκεκριμένα ζώα όπως τόνισε, κάτι που όμως μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία το 2014 απαγόρευσε την εκτροφή κατοικίδιων ζώων βάσει της εμφάνισής τους, ωστόσο ορισμένα ζώα εξακολουθούν να πωλούνται ή να αγοράζονται από το εξωτερικό, μερικές φορές παράνομα.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να επιχειρήσουν να κλείσουν αυτά τα «παραθυράκια», έτσι ώστε να είναι επίσης παράνομη η κατοχή τέτοιων ζώων.

«Όχι» της Ολλανδίας στα κατοικίδια με γενετικές μεταλλάξεις

Ποια κατοικίδια μπαίνουν στη λίστα

Το 2019, η ολλανδική κυβέρνηση ενημέρωσε τους κανόνες που ισχύουν ειδικά για σκύλους των οποίων οι μύτες (μουσούδες) είναι μικρότερες από το μισό μήκος του κρανίου τους.

«Σκύλοι με πολύ κοντή μύτη λαχανιάζουν συνεχώς, με αποτέλεσμα να λαχανιάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», ανέφερε ο υπουργός σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο.

«Τα σκυλιά που έχουν τέτοια μορφή μπορεί να υποφέρουν από μόνιμο πονοκέφαλο. Οι γάτες με διπλωμένα αυτιά έχουν αποκλίνοντα χόνδρο που μπορεί να τους προκαλέσει πολύ πόνο» όπως τόνισε.

Για αυτές τις γάτες υπάρχουνεπιστημονικές αποδείξεις ότι υποφέρουν πάντα επειδή έχουν ένα ελάττωμα χόνδρου που προκαλείται από ένα συγκεκριμένο γονίδιο, ανέφερε στις ενημερωτικές σημειώσεις που συνοδεύουν την πρόταση.

Η κυβέρνηση είχε ήδη ζητήσει συμβουλές από ειδικούς στον τομέα της κτηνιατρικής γενετικής του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

Οποιαδήποτε απαγόρευση δε, θα ακολουθούσε μία μεταβατική περίοδο. Οι κηδεμόνες τέτοιων κατοικίδιων θα επιτρέπεται να τα κρατούν μέχρι το ζώο να πεθάνει.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι για παράδειγμα σκυλιά με πλακουτσωτή μύτη όπως είναι τα γαλλικά και τα αγγλικά μπουλντόγκ, είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αναπνοή τους.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…