Οχ, Χταπόδι, λάθος πόδι!

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Ως μητέρα λατρεύω την λάμψη στα μάτια του παιδιού μου, όταν διαβάζω τα αγαπημένα του παιδικά βιβλία. Από την άλλη πλευρά, ως αναγνώστρια, απολαμβάνω να “ταξιδεύω” στις σελίδες τους και να με συγκινεί η “κρυμμένη σοφία” τους. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι το “Οχ χταπόδι λάθος πόδι“.

Η υπόθεση του βιβλίου

Ο Γιάννος το χταπόδι έχει 8 ταλαντούχα πόδια. Το κάθε ένα είναι διαφορετικό και εξαιρετικό στη δουλειά που κάνει. Το 1ο πόδι είναι γιατρός, το 2ο ξακουστός σεφ, το 3ο αξιωματικός στην Πυροσβεστική, το 4ο οικοδόμος, το 5ο ζαχαροπλάστης, το 6ο φωτογράφος, το 7ο κηπουρός και το 8ο κουρέας.

Ο Γιάννος είναι αξιαγάπητος  και κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Όταν καμιά φορά ξυπνάει στραβά το πρωί και τα πόδια μπερδεύουν τις δουλειές  που κάνουν.

Για παράδειγμα, όταν πάει κάποιος στο γιατρό-Γιάννο για κάποιο ατύχημα, εκείνος απαντάει “Δεν είναι τίποτε, βάλτε του αλάτι, κόκκινο πιπέρι και μουστάρδα…”, καταλαβαίνουν ότι απαντά ο μάγειρας, γελούν και λένε  “Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι!”

Ή αν πάνε για ένα κούρεμα και ο κουρέας-Γιάννος τους λούσει με ποτιστήρι, ενώ επιχειρεί να τους κουρέψει με κλαδευτήρι καταλαβαίνουν πως είναι ο κηπουρός και λένε, “Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι!”.

Όμως κανείς δεν θυμώνει με τον Γιάννο και όλοι χαμογελούν, γιατί ξέρουν ότι το αγαπημένο χταπόδι κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί.Είναι δουλευταράς και είναι από νωρίς το πρωί στο πόδι.

Γιατί το αγαπούν τα παιδιά

Είναι μια ωραία ευκαιρία για να περάσουμε άλλη μία διασκεδαστική ώρα με τα πιτσιρίκια, αλλά και να μιλήσουμε για το ότι δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί με τους ανθρώπους που είναι φορτωμένοι με πολλά πράγματα.

Τα παιδιά μαθαίνουν ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Ότι η αποτυχία είναι κομμάτι της προσπάθειας. Ότι τα λάθη μπορούν να γίνουν ευκαιρία για βελτίωση.

Επίσης βλέπουν ότι ο Γιάννος δεν τα παρατάει! Αναγνωρίζει τα λάθη του και από την αρχή πάλι ξεκινάει!

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τον Γιάννο το χταπόδι

Έφτιαξα τον Γιάννο χρησιμοποιώντας χαρτόνι, ματάκια χειροτεχνίας και σύρματα πίπας. Πάνω από κάθε πόδι έγραψα τις λέξεις και τους αριθμούς που δείχνουν τη σειρά, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο. Έπειτα ενθάρρυνα το παιδί να ζωγραφίσει σε μικρά χαρτάκια ένα αντικείμενο για κάθε επάγγελμα του Γιάννου και να κολλήσει από ένα κομμάτι σπάγκο πίσω τους.

Επίσης μπορούμε να ρίχνουμε ένα ζάρι και κοιτώντας τον αριθμό, να μετράμε και βάζουμε τις ανάλογες χάντρες στα πόδια του Γιάννου.

Μπορούμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι συγκρίνοντας ποιος από τους δύο (ενήλικας ή παιδί) έτυχε μεγαλύτερο αριθμό στο ζάρι.

Για μεγαλύτερα παιδιά:

Στο τέλος του παιχνιδιού, παροτρύνουμε το παιδί να δει πόσες χάντρες έχει το πρώτο πόδι, πόσες το δεύτερο κ.τ.λ.

Μπορούμε να ενθαρρύνουμε το παιδί να παρατηρήσει σε ποιο πόδι του Γιάννου υπάρχουν περισσότερες χάντρες και σε ποιο λιγότερες.

Τυλίγουμε τα πόδια του Γιάννου μεταξύ τους και ζητάμε από το παιδί να τον “βοηθήσει” να τα ξεμπερδέψει (εξάσκηση λεπτής κινητικότητας).

Τις επόμενες μέρες, μπέρδευα τα χαρτάκια λέγοντας ότι ο Γιάννος έστειλε πάλι τα πόδια του σε λάθος δουλειές. Αυτό κινητοποιούσε τον μικρό μου να παρατηρεί το βιβλίο και να παίζει με το εκπαιδευτικό υλικό για να “βοηθήσει” τον Γιάννο το χταπόδι να ξεμπερδέψει τα πόδια του.

Νομίζω, ότι ο Γιάννος θα μπορούσε να είναι ο κάθε άνθρωπος που καταπιάνεται με πολλά πράγματα, τρέχει και προσπαθεί να τα προλάβει όλα και νομίζω, έχω την αμυδρά εντύπωση ότι θα μπορούσαν να είναι οι μαμάδες που δουλεύουν σαν το Γιάννο και που κάποιες φορές πραγματικά θα ήθελαν να είναι χταπόδια για να τα προλαβαίνουν όλα.

Το  παιδικό βιβλίο “Οχ, χταπόδι, λάθος πόδι” του Αντώνη Παπαθεοδούλου, με πολύ ξεχωριστή εικονογράφηση από τον Πέτρο Μπουλούμπαση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και είναι για παιδιά 5 έτων.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…