Ουτρέχτη: Η μυστική πόλη της Ολλανδίας

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Μόνο μισή ώρα με τρένο από το Άμστερνταμ, η Ουτρέχτη είναι ένας μυστικός προορισμός που πολλοί δεν γνωρίζουν. Παρόλο που βρίσκεται στο προσκήνιο, παραμένει για πολλούς ένας ανεξερεύνητος προορισμός, αφού το Άμστερνταμ είναι αυτό που κλέβει την παράσταση στις ταξιδιωτικές επιλογές.

Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ολλανδίας, με ένα μικρό μεσαιωνικό κέντρο γύρω από τα κανάλια της, με φρέσκια και ζωντανή διάθεση. Το κέντρο της πόλης διαθέτει πολλά παλιά κτίρια, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, με όμορφη αρχιτεκτονική και ένα χαμηλότερο επίπεδο στις αποβάθρες όπου βρίσκονταν οι αποθήκες του 13ου αιώνα, δίνοντας στα κανάλια ένα ξεχωριστό χαρακτήρα.

Ουτρέχτη: Η μυστική πόλη της Ολλανδίας

Τα κανάλια της Ουτρέχτης διακρίνονται από μοναδική αισθητική. Κατά τον 12ο αιώνα, όταν η κύρια ροή του ποταμού Ρήνου μεταφέρθηκε προς τα νότια, μέρη του παλιού ποταμού διατηρήθηκαν και προστέθηκαν αποβάθρες για να δημιουργηθεί το λιμάνι της πόλης. Οι αποβάθρες λειτουργούσαν κάποτε ως πεζόδρομοι ενώ τώρα φιλοξενούν εστιατόρια, καφέ και μαγαζιά, όλα με την παλιά αίγλη και δόξα της πόλης.

Ουτρέχτη: Η μυστική πόλη της Ολλανδίας

Η πόλη χαρακτηρίζεται ως ο παράδεισος των hipsters συνδυάζοντας την πρωτοπορία, τη δημιουργικότητα και την ανεξάρτητη σκέψη με τα τόσα χρόνια ιστορίας. Προσφέρει μία γνήσια και αυθεντική εμπειρία ολλανδικής ζωής, αφού στην Ουτρέχτη μπορεί κανείς να δει πως είναι να ζεις σε μία πολυσύχναστη ολλανδική πόλη, να δοκιμάσει την τοπική κουζίνα και να βιώσει τη φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων.

Η πόλη δεν κερδίζει μόνο στην αισθητική και την αρχιτεκτονική των κτιρίων της αλλά και στο ότι αποτελεί προορισμό καλλιτεχνών, ποιητών, μουσικών και όλων όσων έχουν μία καλλιτεχνική φύση. Έχει μία πινελιά μποέμικης διάθεσης και είναι ένα καταφύγιο για όποιον θέλει να την αποκαλέσει σπίτι του – φιλόσοφοι, εξερευνητές, συντηρητικοί και ριζοσπαστικοί.

Ουτρέχτη: Η μυστική πόλη της Ολλανδίας

Η Ουτρέχτη συνδυάζει όλες τις ανέσεις μίας μεγάλης πόλης διατηρώντας παράλληλα ένα επαρχιακό αίσθημα μικρής πόλης. Μέρος της γοητείας της αποτελεί το γεγονός ότι το κέντρο της πόλης είναι γραφικό αφού σχεδιάστηκε και διατηρήθηκε ως μία μεσαιωνική οχυρωμένη πόλη. Η καρδιά της πόλης βρίσκεται σε ένα εσωτερικό κανάλι μικρότερο από 6 χιλιόμετρα και ενώ τα κανάλια αποτελούν τον πυρήνα της Ουτρέχτης, στα υπόλοιπα μέρη η πόλη ανακαλύπτει τον εαυτό της και μέρος του ενθουσιασμού αυτού είναι η συνεχής μεταμόρφωσή της. Δρόμοι όπως ο Catharijnebaan έγιναν πάλι τα κανάλια που ήταν κάποτε ενώ ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός και η πολύ μεγάλη αίθουσα συναυλιών (περιλαμβάνει πέντε χώρους) προσθέτουν ένα απαραίτητο ζωτικό χαρακτηριστικό στην παλιά πόλη.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…