Ουσιαστική φιλία σημαίνει μοιράζομαι και δίνω χώρο στη ζωή μου

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Η φιλία είναι ζωτικής σημασίας και για την ψυχική μας υγεία και για την ποιότητα ζωής μας. Το να μπορούμε να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας με άλλους ανθρώπους με ειλικρίνεια, χτίζοντας ειλικρινείς φιλικές σχέσεις που βασίζονται στον σεβασμό, στην εμπιστοσύνη, στην αλληλοϋποστήριξη μας γεμίζει χαρά και «ξεχειλίζουμε» από θετική ενέργεια.

Πώς χτίζεται μια πραγματική φιλία; 

Μια πραγματική φιλία χρειάζεται γερά θεμέλια και βάσεις για να κρατήσει και να αντέξει στον χρόνο. Είναι απαραίτητο να αφήνουμε χώρο και χρόνο στους φίλους μας, να έχουν την οικειότητα και την άνεση να μιλήσουν άνετα μαζί μας, χωρίς να νιώσουν ότι είμαστε πιεστικοί μαζί τους, ότι τους ειρωνευόμαστε ή τους κατακρίνουμε. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής των φίλων που θα κάνει στην ζωή του.

Γνωστοί, παρέες, πραγματικοί φίλοι: Οι διαφορές τους 

Όλοι έχουμε γνωρίσει άτομα, με τα οποία δεν έχουμε αναπτύξει κάποια φιλία, αλλά τα «ξέρουμε» και μας «ξέρουν» απλώς, λόγω τυχαίων συγκυριών ή μέσω κοινών φίλων.   Με τα άτομα αυτά, δεν νιώθουμε μεγάλη οικειότητα και δεν έχουμε την άνεση να μιλήσουμε ανοιχτά για πιο προσωπικά μας θέματα. Αυτά τα άτομα είναι οι λεγόμενοι «γνωστοί».

Οι παρέες είναι κάποια άτομα, με τα οποία νιώθουμε κοντά, έχουμε κοινά σημεία, βγαίνουμε συνήθως για καφέ, όχι απαραίτητα δύο, αλλά και περισσότερα άτομα μαζί, σαν ομάδα. Ως παρέα, μιλάμε για την καθημερινότητα μας, μοιραζόμαστε τα νέα μας, πηγαίνουμε σινεμά ή για ποτό.

Η φιλία στη ζωή μας έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Φίλοι είναι οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, νιώθουμε χαρά όταν τους βλέπουμε και υπάρχει αμοιβαία ανάγκη να βγούμε έξω, να μιλήσουμε για τους προβληματισμούς μας, μας λένε την άποψη τους ή και συμβουλεύει ο ένας τον άλλο για διάφορα θέματα.

Οι πραγματικές φιλίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα

Η ποιοτική φιλία, όμως είναι η πιο ουσιαστική μορφή φιλίας στην ζωή μας. Όλοι οι άνθρωποι, όσο μοναχικοί και να είναι, έχουν ανάγκη από την παρουσία καλών και πραγματικών φίλων στην ζωή τους. Η πραγματική και ποιοτική φιλία είναι κάτι σπάνιο, κάτι τόσο ξεχωριστό. Συνδέεται με την αλληλοκατανόηση, την αλληλοϋποστήριξη και την ενθάρρυνση.

Θέλουμε κοντά μας ανθρώπους που είναι ειλικρινείς και θα έχουν το θάρρος να πουν τη γνώμη τους σε μια λάθος κίνησή μας για να μας προφυλάξουν, αν πρόκειται για το καλό μας. Το ίδιο θέλουν κι εκείνοι από εμάς: να αισθάνονται ο εαυτός τους και να είμαστε κοντά τους, τόσο στις ευχάριστες όσο και στις δύσκολες φάσεις που αντιμετωπίζουν.


Δείτε επίσης: Γιατί οι πραγματικοί φίλοι λιγοστεύουν σήμερα;


Το μοίρασμα της αγάπης δυναμώνει και συνήθως διατηρεί μια φιλία 

Το να περνάμε ευχάριστα με τους φίλους μας είναι κάτι που θέλουμε όλοι. Το μοίρασμα τόσο των απόψεων, όσο και της αμοιβαίας αγάπης και χαράς που νιώθουμε με την φιλία αυτή, είναι πολύ πιο σημαντικά, όπως και επίσης να τα δείχνουμε όλα αυτά στους άλλους. Αν είναι δυνατές ή όχι θα φανεί. Οι φιλίες δοκιμάζονται στον χρόνο και διαχωρίζουν τις απλές φιλίες από τις ποιοτικές. 


Δείτε επίσης: Φέρτε κοντά σας ανθρώπους που σας εκτιμούν αληθινά – Μέρος Α


Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.