Ουρολοίμωξη γένους θηλυκού

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ο δεύτερος κοινός τύπος μόλυνσης στο σώμα με αποτέλεσμα να σημειώνονται περισσότερες από 8 εκατομμύρια επισκέψεις σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης κάθε χρόνο. Μάλιστα, η μικρότερη ουρήθρα επιτρέπει στα βακτήρια ευκολότερη πρόσβαση στην ουροδόχο κύστη, αν είστε γυναίκα, ενώ οι πιθανότητες να πάθετε ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας είναι υψηλές.

Αν θέλετε να αποφύγετε τα τρομερά συμπτώματα της ουρολοίμωξης, η ενούρηση μετά το σεξ είναι αναγκαία. Αυτό συμβαίνει γιατί η σεξουαλική επαφή μπορεί να ερεθίσει την ουρήθρα, και πιστεύεται ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε αυτές τις δυσάρεστες λοιμώξεις.

Η ούρηση, το συντομότερο δυνατό μετά το σεξ, βοηθά να καθαρίσουμε τυχόν βακτήρια που μπορεί να έχουν εισαχθεί στο σώμα. Ορισμένα είδη αντισύλληψης μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας μόλυνσης, όπως ένα διάφραγμα, το οποίο συμπιέζει την ουρήθρα, καθιστώντας πιο δύσκολο να αδειάσει η ουροδόχος κύστη, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη βακτηρίων. Η χρήση σπερμοκτόνων μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη των βακτηρίων διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία του κόλπου.

Εκτός από την ούρηση αμέσως μετά το σεξ, είναι σημαντικό να πίνετε άφθονα υγρά όλη την ημέρα, δεδομένου ότι καθαρίζουν τη μόλυνση που προκαλούν τα βακτηρίδια.

Από τη στιγμή που αισθάνεστε την ανάγκη για ούρηση, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για ανάπτυξη βακτηρίων. Εάν είστε επιρρεπείς στην ανάπτυξη λοιμώξεων του ουροποιητικού, εκτός από την κατανάλωση νερού, περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ που είναι γνωστό ότι ερεθίζουν την κύστη.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι φορώντας αέρινα υφάσματα αποτρέπετε την ανάπτυξη βακτηριδίων. Αποφύγετε τα στενά τζιν, φορέστε φυσικές ίνες, εσώρουχα και αλλάξτε το βρεγμένο σας μαγιό.

Πέραν αυτών, προϊόντα όπως τα έλαια μπάνιου, αφρόλουτρα και άλλα αρωματικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας ουρολοίμωξης.

Επιπλέον, οι ειδικοί της υγειονομικής περίθαλψης προτείνουν την αντικατάσταση των ταμπόν με σερβιέτες, καθώς τα ταμπόν επιτρέπουν περισσότερα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα και να ερεθίσουν την ουρήθρα. Τέλος, διακόψτε την αγκαλιά και πηγαίνετε στην τουαλέτα το συντομότερο δυνατό μετά το σεξ.

Η λήψη όλων των παραπάνω προληπτικών μέτρων αξίζουν τον κόπο με το βραβείο της αποφυγής δυνητικά επώδυνων ουρολοιμώξεων.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…