Ουδέν κρυπτόν από το… Facebook!

Συντάκτης: Flowmagazine

Πόσο ασφαλείς αισθάνεστε πως είστε όντας εγγεγραμμένοι σε πολλούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Πόσα προστατεύονται τα προσωπικά σας δεδομένα; Μήπως ακόμα και οι υποτιθέμενα προσωπικές συνομιλίες δεν είναι τόσο απόρρητες όσο νομίζετε;

Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια παρατηρείται μεγάλη άνθηση στη δημιουργία προφίλ σε πολλά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ονομάζονται. Τα πιο γνωστά και δημοφιλή εξ’ αυτών είναι το Facebook, το Twitter, το Instagram και οι εφαρμογές Whats App και Viber. Εκατομμύρια χρηστών από όλο τον κόσμο στέλνουν και δέχονται πληροφορίες και δεδομένα σε καθημερινή βάση,  χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τα προσωπικά μηνύματα μέσω Facebook για αυτό τον σκοπό.

H ιστορία τουFacebook

Το Facebook αποτελεί έναν ιστοχώρο που ξεκίνησε την λειτουργία του το 2004. Σε αυτόν η πρόσβαση είναι ελεύθερη και η εγγραφή δωρεάν και όπως έχει δηλώσει και ο δημιουργός του, Mark Zuckerberg, «είναι και θα είναι πάντα δωρεάν». Όλα ξεκίνησαν ως μια ιδέα για τη δημιουργίας μιας απλής ιστοσελίδας για την επικοινωνία των φοιτητών του Harvard κι ως ένα διαδικτυακό μέσο φλερτ.

Η παραβίαση της ιδιωτικότητας

Σήμερα θεωρείται ως το πιο δημοφιλές και πλέον επισκέψιμο site  σε παγκόσμια κλίμακα.  Ωστόσο συχνά κατηγορείται για διάρρευση πληροφοριών και το ότι είναι εύκολα προσπελάσιμο, καθιστώντας το εύκολο στην υποκλοπή και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων όλων των χρηστών ανεξαιρέτως.

Με αφορμή το πρόσφατο σκάνδαλο που ξέσπασε για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών, που χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων στην Αμερική, ας θυμηθούμε μια παλιότερη ιστορία που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Το πόσο δηλαδή, τα προσωπικά μας δεδομένα στο Facebook, ακόμα και οι προσωπικές μας συνομιλίες, μόνο προσωπικές δεν είναι!

Το γεγονός αυτό διαπίστωσε με τον χειρότερο, για αυτόν, τρόπο και ο Ιταλός μαφιόζος Pasquale Manfredi. Ο ίδιος διατηρούσε λογαριασμό στο Facebook με το όνομα Scarface και έχοντας ως φωτογραφία προφίλ μια εικόνα του Al Pacino υποδυόμενο τον προαναφερθέντα μαφιόζο Scarface. Αν και ήταν βασικός ύποπτος για μια σειρά από εγκλήματα, δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να αποκρύψει την ταυτότητα και τις πράξεις του. Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι αποκάλυψε ουκ ολίγες φορές και με μεγάλη ευκολία τα «κατορθώματά» του. Συγκεκριμένα σε μία του συνομιλία με έναν φίλο του εξομολογήθηκε ότι το 2004 δολοφόνησε ένα μέλος αντίπαλης συμμορίας χρησιμοποιώντας εκτοξευτή πυραύλων. Λίγα λεπτά αμέσως μετά την ομολογία του αυτή, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του και τον συνέλαβε. Εκτός αυτού, αναζήτησε κι έκανε έρευνα για όλους τους φίλους του, αναζητώντας στοιχεία για τη δράση της μαφίας.

Προσέχουμε για να έχουμε… και στο διαδίκτυο

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε θα πρέπει να είστε πάντοτε προσεκτικοί με τα όσα μοιράζεστε. Όσο κι αν δεν το πιστεύεστε, εκτίθεστε σε κοινή θέα. Ακόμα και για επαγγελματικούς ή λόγους prestige και ηθικών αξιών, η πληροφορία την οποία μοιράζεστε θα πρέπει να είναι επιλεγμένη και δημοσιευμένη στη συνέχεια με μεγάλη προσοχή.

Ο κόσμος της εικονικής πραγματικότητας μέσα στον οποίο μπαίνουμε αυτοβούλως χωρίς όμως να γνωρίζουμε και πολλά πράγματα για αυτόν, δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Κρύβονται πολλές παγίδες και πολύ εύκολα μπορεί να γίνει παραποίηση της αλήθειας. Μην κάνετε αλόγιστη χρήση και κυρίως φερθείτε έξυπνα και μετρημένα. Όσο κι αν μας «διευκολύνει» υποτιθέμενα στο παιχνίδι της επικοινωνίας, ελλοχεύουν κίνδυνοι που δεν έχουμε κατά νου. Ας περιοριστούμε σε μια πιο τυπική και προσεκτική χρήση του. Καμία εφαρμογή και κανένας ιστότοπος δε μπορεί να αντικαταστήσει την ομορφιά που έγκειται στην πραγματική ζωή εκεί έξω!

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…