Όταν το παιδί δεν έχει σχολείο: Περνώντας χρόνο μαζί

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Το να περνάμε χρόνο μαζί με τα παιδιά δεν είναι μόνο αναζωογονητικό, αλλά και απαραίτητο, καθώς μέσα από αυτή τη διάδραση αντιλαμβάνονται την ενεργητική παρουσία των γονιών στη ζωή τους μαθαίνοντας να επενδύουν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Σας αρέσει να περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας;

Είμαι σίγουρη ότι η πλειοψηφία των αναγνωστών θα απαντούσε καταφατικά σε μια τέτοια ερώτηση. Ωστόσο για πολλούς γονείς, κάτι τέτοιο αποτελεί μια πραγματική πρόκληση, καθώς η σύγχρονη πραγματικότητα έχει οδηγήσει στην άμβλυνση του χρόνου που μοιράζονται οι γονείς με τα παιδιά τους.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα του κοινού χρόνου, αλλά η ποιότητά του, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο αξιοποιείται αυτή η μικρή απομάκρυνση από το «θόρυβο» της καθημερινότητας.

Όταν λοιπόν το παιδί δεν έχει σχολείο κάντε ένα διάλλειμα από τα emails, τα επαγγελματικά τηλεφωνήματα και τις λοιπές υποχρεώσεις και «διδάξτε» στο παιδί σας νέα πράγματα. Φροντίστε ο χρόνος μαζί του να μετατραπεί σε ένα μαγικό ταξίδι άφθονο σε εμπειρίες και συναισθήματα, προσφέροντάς του έτσι ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα, μέσα στο οποίο θα μπορεί να ξεδιπλώσει τη δημιουργικότητά του και να έλθει πιο κοντά στην αλήθεια που κρύβει μέσα του.

Ελάτε να δούμε μαζί μερικές προτάσεις που θα μετατρέψουν τον ελεύθερο χρόνο της οικογένειάς σας σε έναν διασκεδαστικό, αλλά και συνάμα πνευματικό περίπατο.

Όταν το παιδί δεν έχει σχολείο: Περνώντας χρόνο μαζί

  1. Επίσκεψη σε ένα μουσείο

Η τέχνη δίνει στους θεατές της την ευκαιρία να συνδεθούν με τον δημιουργό, το έργο και τους γύρω τους, να κατανοήσουν, να εξερευνήσουν συναισθήματα και αντιλήψεις και να γνωρίσουν έναν διαφορετικό κόσμο. Μια επίσκεψη επομένως σε ένα μουσείο δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα μέσα από την περιήγηση στα διάφορα εκθέματα, να ρωτούν, να μαθαίνουν, να συγκρίνουν και να αντιπαραβάλλουν, γεγονός που συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης.

Παράλληλα μια βόλτα στο μουσείο είναι η σπίθα που πυροδοτεί την έμπνευση και τη φαντασία των παιδιών, εμφυσώντας τους την αγάπη για τη δια βίου μάθηση, την ιστορία, τις τέχνες και την επιστήμη.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενισχύστε την ευφυΐα των παιδιών σας

______________________

  1. Παρακολούθηση μιας θεατρικής ή χορευτικής παράστασης

Το θέατρο δεν έχει την ίδια δυναμική με την παρακολούθηση κάποιας ταινίας, καθώς είναι «ζωντανό», πράγμα που ασκεί διαφορετική επίδραση και γοητεία στο παιδί. Οι παραστάσεις βοηθούν το παιδί να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να αφήσει τη φαντασία του να καλπάσει, ενώ την ίδια στιγμή μαθαίνει να συναισθάνεται, βλέποντας επίσης πόσο σημαντική είναι η συνεργασία! Μέσω του θεάτρου ή/και του χορού, το παιδί καταλαβαίνει επιπλέον ότι μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις του και όσα βιώνει με τη βοήθεια όχι μόνο των λέξεων, αλλά και μέσω της γλώσσας του σώματος, με το τραγούδι και το χορό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…