Το καλοκαίρι πρέπει να το θυμόμαστε για την ατελείωτη ηλιοφάνεια και τις γαλήνιες θερμοκρασίες του, όχι για τα ενοχλητικά τσιμπήματα …
Όταν το καλοκαίρι «βγάζει δόντια»: μέλισσες, αχινοί, θερμοπληξία
Με λίγη προφύλαξη και κάποιες απαραίτητες κινήσεις «πρώτων βοηθειών» αντιμετωπίζουμε όλα τα πιθανά μικροατυχήματα του καλοκαιριού, από τον αχινό και τη μέλισσα ως την τροφική δηλητηρίαση.
Ο οδηγός μας για το τι να κάνουμε αν προκύψουν δυσάρεστες συναντήσεις με μέλισσες, αχινούς ή απλά αν μας «βαρέσει» ο ήλιος στο κεφάλι, περιλαμβάνει συμβουλές για κάθε σχεδόν μικροατύχημα.
Εγκαύματα
Στο έγκαυμα πρώτου βαθμού όπου το δέρμα είναι κόκκινο, ζεστό και πονάει μπορούμε να το περιποιηθούμε εμείς. Αν δούμε φουσκάλες και έντονο πρήξιμο πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από το ιατρικό κέντρο ή το νοσοκομείο της περιοχής.
Θερμοπληξία
Πλήττει κυρίως τα βρέφη και τα νήπια καθώς δεν έχουν αναπτύξει ακόμα το σωστό μηχανισμό θερμορύθμισης. Τα σημάδια που αποκαλύπτουν θερμοπληξία είναι ο πονοκέφαλος, οι δυνατοί παλμοί και ο υψηλός πυρετός.
Προσφέρουμε τακτικά νερό στα παιδιά και δεν το ξεχνάμε και για εμάς καθώς και να του φοράμε καπέλο, άσπρο μπλουζάκι και παροχή δροσιάς σε σκιά, ειδικά τις δύσκολες μεσημεριανές ώρες, τις οποίες καλό θα ήταν να αποφεύγουμε για το μπάνιο μας.
Αχινός
Αλείφουμε λάδι ή βαζελίνη στο σημείο του πέλματος για να ξεπροβάλλουν τα αγκαθάκια και στη συνέχεια τα αφαιρούμε με το τσιμπιδάκι των φρυδιών.
Τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήκα
Αφαιρούμε το κεντρί με ένα τσιμπιδάκι και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για να περιορίσουμε το πρήξιμο. Τέλος, βάζουμε αλοιφή με κορτιζόνη. Ως προφύλαξη για τα παιδιά τους συστήνουμε να μην κάνουν απότομές κινήσεις όταν τα πλησιάσουν μέλισσες ή σφήκες και αποφεύγουμε τα έντονα αρώματα τα οποία έλκουν τον ιπτάμενο εχθρό.
Τροφική δηλητηρίαση
Αυτή προκύπτει από τη μόλυνση της τροφής με παθογόνους μικροοργανισμούς ή τοξίνες. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να οφείλεται στην αλλοίωση των τροφών, την κακή τους συντήρηση (π.χ. ψύξη, απόψυξη) ή και στο μαγείρεμα αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Εκδηλώνεται με διάρροια, εμετό, εφίδρωση και πόνο στην κοιλιά.
Αποφεύγουμε το γάλα, το τσάι, τους χυμούς και πίνουμε τακτικά λίγο νεράκι μόνο. Η διατροφή μας όσο διαρκεί η διάρροια, καλό είναι να περιλαμβάνει ελαφρά φαγητά, όπως ρύζι, κοτόπουλο βραστό και σε καμία περίπτωση φρούτα, λαχανικά και λιπαρά. Η τροφική δηλητηρίαση διαρκεί συνήθως 2-3 μέρες και περνά χωρίς φάρμακα.
Προνοούμε:
Ζητάμε πάντα το κρέας ή το ψάρι μας καλοψημένο και αποφεύγουμε χόρτα, μαρούλια, ρόκα κλπ γιατί δεν ξέρουμε αν είναι καλοπλυμένα. Εννοείται ότι πριν από το φαγητό πλένουμε καλά τα χέρια μας.